Chilli papričky
Zelenina, původem z Ameriky. Její využití se pohybuje od zeleniny, přes koření až k léčivé formě (obsažené látky stimulují srdeční chod a tiší bolest). Obsahuje pálivou látku, tzv. kapsaicin, který způsobuje ten známý ohnivý pocit v ústech, dále pak vitamin C. Množství pálivé látky se odvíjí od druhu. Vzhledově se jedná o menší papričky se silným aroma. Zvyšují chuť k jídlu, mění prostředí naší střevní sliznice, ovlivňují močové ústrojí. Mohou se konzumovat samotné, jako příloha nakládaných sýrů, nakrájené do různých pikantních směsí, usušené a drcené jako koření.
Použití v kuchyni
Obsahuje pálivou látku, tzv. kapsaicin, který způsobuje ten známý ohnivý pocit v ústech, dále pak vitamin C. Množství pálivé látky se odvíjí od druhu. Vzhledově se jedná o menší papričky se silným aroma. Zvyšují chuť k jídlu, mění prostředí naší střevní sliznice, ovlivňují močové ústrojí. Mohou se konzumovat samotné, jako příloha nakládaných sýrů, nakrájené do různých pikantních směsí, usušené a drcené jako koření.