Vepřové maso

Maso bledě růžové barvy pocházející z prasete domácího. Svalovina je prorostlá tukem a proto má vyšší obsah tuku i energetickou hodnotu, ale hůř se stravuje.

Chuť masa je závislá na věku a způsobu krmení prasata. Čím mladší je prase, tím jsou jemnější a světlejší masová vlákna. Naopak čím je prase starší, maso je hrubší, tužší a zabarvenější do tmavě-červena. V české kuchyni patří společně s hovězím nejčastěji používané maso, ale vepřové je křehčí než hovězí. Prase domácí se porcuje na prasečí hlavu, lalok, hřbetní sádlo, krkovičku, plecko, pečeni, kotlety, panenskou svíčkovou, žebra, bůček, přední kýtu, zadní kýtu, kolínka, nožičky a ocásek.

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář