Vepřové plecko po bratislavsku
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Vepřové plecko omyjeme, osušíme a ze všech stran osolíme a opepříme. Na oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme maso a ze všech stran opečeme do zatáhnutí. Podlijeme trochou vývaru a pod pokličkou dusíme. Na konci dušení masa k němu přidáme asi na 20 minut očištěnou mrkev (vcelku) a celer. Měkkou zeleninu vyjmeme a pokrájíme na drobné kousky. Maso dusíme do změknutí, podle potřeby podléváme.
V půl hrnku vody rozkvedláme mouku. Měkké maso vyndáme z hrnce a vlijeme vodu s moukou. Rozmícháme a přivedeme k varu. Podle potřeby rozředíme mlékem, aby měla omáčka správnou hustotu, okyselíme citronovou šťávou a asi 10 minut povaříme.
Omáčku přecedíme a zamícháme do ní smetanu, pokrájenou uvařenou zeleninu a hrášek. Dobře promícháme a ještě asi 5 minut povaříme. Podle potřeby dochutíme solí a citronovou šťávou.
Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem.
Tip k receptu
Kdo má rád, může do omáčky přidat i nakrájenou sterilovanou okurku.
Jana Smidži17. 03. 2017
Další recepty
Recenze
Přidat recenzisladkova.m 05. 05. 2017, 19:07
Miroslav Kacele 12. 08. 2018, 21:56
Alena Picková 11. 11. 2019, 17:15