Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Omáčka

Vepřové srdce v paprikovo-smetanové omáčce

Vepřové srdce v paprikovo-smetanové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks vepřového srdce, 1 mrkev, 1 kořenová petržel, kousek celeru, sůl, 5 kuliček celého pepře, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 2 kuličky jalovce, 1 lžíce mleté papriky , hladká mouka, 2 dcl sladké smetany, rostlinný olej, 1 cibule

Vepřové srdce uvaříme spolu se zeleninou a kořením do měkka (nejlépe v papiňáku - zkrátíme tak dobu vaření). Necháme vychladnout, očistíme od tučných částí a nakrájíme na kostky (asi 3x3 cm). Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibulku, přisypem...

Nivový dip s bazalkovým pestem

Nivový dip s bazalkovým pestem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g zakysané smetany, 115 g nivy, 1 lžíce pesta, 1 špetka bílého pepře

Nivu nastrouháme na jemném struhadle. Do misky dáme zakysanou smetanu, přidáme nastrouhanou nivu a pořádně promícháme. Podle chuti trochu opepříme. Na závěr vmícháme pesto a necháme vychladit v lednici. Podáváme ke grilovanému masu, dip je však vý...

Kreolská omáčka

Kreolská omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 1 ks cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce melasy, 1/2 ks celeru, 1 lžíce oregana, 1 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 100-400 ml drůbežího vývaru, 7 g soli, 7 g pepře, 1 ks papriky (kapie), 100 g rajčatového protlaku, 2 lžíce worcesterské omáčky, 8 ks cherry rajčátek, 1 lžíce bazalky

Na olivovém oleji zpěníme najemno nasekanou cibuli a česnek. Přidáme melasu a nastrouhaný celer. Zasypeme bylinkami a podlijeme dvěma naběračkami vývaru. Dusíme 10 minut. Poté přidáme polovinu papriky nakrájené na kostky, sůl, pepř a rajčatový p...

Buráková omáčka

Buráková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g arašídů (burské ořechy, buráky), 1/2 ks chilli papričky, 1 stroužek česneku, 50 g třtinového cukru, 1 špetka mořské soli, 100 ml vody

Vodu zahřejeme, aby byla horká a pak ji spolu s ostatními surovinami dáme do mixéru. Umixujeme v hladkou kašičku. Po vychlazení podáváme.

Pepřový dip

Pepřový dip

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml bílého jogurtu, 100 g zakysané smetany, 1/2 lžičky soli, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžička barevného pepře, 1 lžička mleté papriky

V misce smícháme jogurt, smetanu, sůl, citronovou šťávu a čerstvě mletý pepř. Posypeme paprikou a dáme do lednice vychladit.

Rajčatovo-paprikový dip

Rajčatovo-paprikový dip

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks papriky (kapie), 2 stroužky česneku, 1 ks limety, 7 g soli, 7 g pepře, 100 g cherry rajčátek, 100 g majonézy, 1/2 lžičky pažitky, 1/2 lžičky petrželové natě, 1/2 lžičky majoránky, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce olivového oleje

Papriku i rajčátka nakrájíme na kousky, smícháme s jogurtem, majonézou a utřeným česnekem. Osolíme, opepříme, přidáme olej i šťávu z limetky a přidáme bylinky podle chuti.

Domácí pálivý džem k masu a klobáskám

Domácí pálivý džem k masu a klobáskám

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5 ks jablka, 2 ks badyánu, 1 ks skořice, 100 g třtinového cukru, 1 lžička zázvoru, 2 lžíce jablečného octu, 1 lžička chilli koření, 1/2 lžičky kurkumy

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Dáme je do hrnce a zasypeme je cukrem. Přidáme 3 lžíce vody, ocet, šťávu z nastrouhaného zázvoru, chilli koření, kurkumu, skořici i badyán. Vaříme až jablka změknou. Poté vyndáme koře...

Tahini omáčka s citrónem

Tahini omáčka s citrónem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 stroužky česneku, 2 ks citrónu, 3 lžíce tahini, 1 lžíce olivového oleje, 1 špetka soli, 2 špetky mleté papriky

Česnek prolisujeme a smícháme se solí. Přidáme pastu tahini a pořádně zamícháme. Za stálého míchání přidáme šťávu z citrónů – směs by měla zesvětlat a zhoustnout. Ochutnáme a pokud se nám to zdá málo kyselé, přidáme více citrónové šťávy. Nechá...

Bagna cauda

Bagna cauda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 cibule, 4-6 mrkví, 2 paličky česneku, 1 čekanka obecná, 50 g fazolek (zelené fazolové lusky), 100 g brambor, 100 g řepy, 57 ml olivového oleje, 7 g soli, 7 g pepře, 4 stroužky česneku, 4 lžíce másla, 8 ks sardelek (ančoviček), 3 lžíce rajčatového protlaku, 50 ml smetany ke šlehání (šlehačka)

Nejprve si nakrájíme a oloupeme brambory a červenou řepu. Paličkám česneku seřízneme vršky a vše dáme do pekáčku, promícháme se lžíci olivového oleje, osolíme, opepříme a dáme do trouby vyhřáté na 200°C. Po dvaceti minutách přidáme i nakrájenou ...

Koprová omáčka s hovězím masem a vejcem

Koprová omáčka s hovězím masem a vejcem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 1 kg hovězího zadního, 40 g másla, 30 g hladké mouky, 60 g cukru krupice, 60 g octa, 1 lžička soli, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 30 g kopru

Maso vaříme vcelku dvě hodiny doměkka. Máslo rozpustíme v hrnci, přidáme mouku a připravíme si jíšku. Poté postupně přilíváme vývar z masa. Vaříme 20 minut. Přidáme ocet, cukr, sůl podle chuti a smetanu. Povaříme 5 minut. Přidáme kopr, zamíc...

Kuře na paprice - Grunt omáčka

Kuře na paprice - Grunt omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí stehna, sůl, koření na kuře, 300 ml vody, 200 ml mléka, Grunt omáčka Kuře na paprice

Kuřecí stehna osolíme a posypeme kořením na kuře. Dáme do remosky (pekáče), podlijeme vodou a pečeme asi 1 hodinu. Omáčka: Do hrnce nalijeme vodu a mléko nebo smetanu. Přivedeme k varu, přidáme obsah vaničky Grunt omáčka Kuře na paprice, dobře r...

Zdravé mexické guacamole

Zdravé mexické guacamole

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 avokáda, 3 rajčata, 1 červená cibule, 1 celý česnek, 1 citrón, špetka soli, špetka pepře

Avokáda si očistíme a vidličkou roztlačíme. Přidáme nadrobno nakrájená rajčata a asi ¾ cibule - rajčata můžete klidně zbavit slupky, ale nemusíte Dále přidáme nadrobno nakrájený česnek a šťávu z jednoho citronu / limetky. Na závěr dochutíme sol...

Vepřová kotleta na pórku a ananasu

Vepřová kotleta na pórku a ananasu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřové kotlety, kousek pórku, špetka soli, špetka pepře, 1/2 konzervy ananasu

Plátky kotlety naklepeme, hodíme na pánev bez tuku, a opečeme z obou stran. Poté k ní nasypeme pórek, zalijeme vodou, osolíme, opepříme a dusíme do změknutí. Následně maso vyjmeme a omáčku rozmixujeme omáčku tyčovým mixérem. Na závěr zahustíme mou...

Křenová omáčka s vepřovým masem

Křenová omáčka s vepřovým masem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg vepřového masa (plecko), 250 ml šlehačky, 1 hrnek mléka, 2 skleničky zavařeného křenu, špetka soli, 3/4 - 1 l vody

Maso mírně osolíme, opečeme zprudka na másle a dáme vařit do horké osolené vody. Když je měkké, vyndáme jej na talíř, do vývaru vlijeme mléko, přidáme křen (tady se to nedá přesně určit, každý je jinak pálivý, každý sneseme jinou pikantnost, já d...

Česneková omáčka s anglickou slaninou

Česneková omáčka s anglickou slaninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g plátkové anglické slaniny, 8 stroužků česneku, 500 ml plnotučného mléka, 180 g zakysané smetany, 2 lžičky Vegety Chuť jara, 1 lžíce hladké mouky

Slaninu nakrájíme na nudličky a krátce na sucho osmahneme. Poprášíme moukou a chvíli mícháme. Poté zalijeme mlékem, přidáme Vegetu a na jemno nastrouhané stroužky česneku. Promícháme a asi 10 minut povaříme. Na závěr vmícháme zakysanou smetanu, ne...

Jablková salsa

Jablková salsa

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 jablka, 3 lžíce strouhaného křenu, 1 hrnek bílého jogurtu, 1/2 lžíce plnotučné hořčice, troška barevného pepře , troška soli, 1 lžíce pažitky, 1/2 lžičky citronové šťávy

Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostičky, přidáme jogurt, smetanový křen (ze skleničky), pažitku a hořčici. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

Houbová omáčka z mladých hřibů

Houbová omáčka z mladých hřibů

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml smetany či šlehačky, 300 ml mléka, 6 lžic másla, 4-6 čerstvých hřibů (dle velikosti), 1 cibule, 80 dkg hovězího masa, troška soli, 1 lžíce octa, 1 lžíce cukru krupice

Maso dáme vařit do osolené vroucí vody, když je měkké, vyndáme jej na talířek. Na drobno pokrájenou cibulku zpěníme na másle, přidáme houby pokrájené na malé kousky, podlijeme vývarem z masa a podusíme doměkka. Omáčku připravíme ze smetany, mlé...

Indická krůtí směs na kari s jablky

Indická krůtí směs na kari s jablky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 krůtí prsa, 2 dcl smetany ke šlehání (šlehačky), 2 jablka, 2 lžičky kari koření, špetka soli, špetka pepře, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce hladká mouka

Krůtí prsa a jablka důkladně omyjeme. Maso nakrájíme na kostičky. Jablka oloupeme, odstraníme jadřinec a také nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájenou na drobno vložíme do hrnce s rozehřátým olejem a necháme zesklovatět. Poté přimícháme maso a...

Krémová žampionovo- lišková omáčka

Krémová žampionovo- lišková omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g žampionů, 100 g Lišek obecných, 1 lžíce sádla, troška římského drceného kmínu , 3 lžíce hladké mouky, 600 ml vody, 220 ml polotučného mléka, 200 ml 12% sladké smetany, 1 lžička tekutého polévkového koření, 2 lžičky soli, troška bílého pepře , 100 g zakysané smetany

Houby očistíme, nakrájíme, osolíme a přidáme kmín. Sádlo rozpustíme a houby restujeme do měkka 7 minut (sádlo dobu zkracuje). Přidáme mouku, zalijeme vodou a necháme vařit 10 minut. Okořeníme solí, pepřem a polévkovým kořením. Mléko a smetany prom...

Cibulovo-jogurtový dip

Cibulovo-jogurtový dip

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g Řeckého jogurtu, 4 lžičky cibule - sušená smažená, 1 lžička majonézy, troška pepře Piri Piri, 2 lžičky balkánského sýru

Všechny ingredience vymícháme v hladký dip. Na závěr přidáme smaženou cibulku a dochutíme pepřem.

Omáčka s koprem a zeleninou

Omáčka s koprem a zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrnek kedlubnu, 1 hrnek mrkve, 1 hrnek fazolek mražených (zelené fazolové lusky), 1 hrnek vody, 200 ml plnotučného mléka, 2 lžíce hladké mouky, 1 kousek másla, 1 malá cibule, 50 g anglické slaniny, 2 vařené vejce, 1/4 papriky (kapie), troška kopru ve sladkokyselém nálevu, 1 lžička cukru krupice, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 lžička plnotučné hořčice

Kedlubnu a mrkev nastrouháme na hrubo a oloupanou cibuli nakrájíme na drobno. Kapii a anglickou slaninu nakrájíme na nudličky. Na másle usmažíme cibuli do sklovita a poté vmícháme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme jí studenou vodou, rozmíchá...

Pórková omáčka

Pórková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 pórek, 1 lžíce másla, 1 lžíce Vegety, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 balení sladké smetany, 3 hrnky vývaru z kostí, špetka soli

Na rozpuštěném másle orestujeme drobně nakrájenou cibuli a vegetu. Přilijeme vývar a krátce povaříme.přidáme rozšlehanou smetanu s moukou a za stálého míchání přivedeme k varu. Krátce před dokončením přisypeme na tenká kolečka nakrájený pórek. Pod...

Babiččina brusinková omáčka

Babiččina brusinková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 hrnky vody, 6 lžic brusinek, 1 lžička cukru krupice, 1 citrón

Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, zředíme ji vodou, dobře rozšleháme a vaříme asi 20 minut. Přidáme rozmačkané brusinky, cukr a šťávu z 1 citrónu. Podáváme ke zvěřině.

Babiččina celerová omáčka

Babiččina celerová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 celer, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce octu, 1 balení sladké smetany, 1/2 sklenka vody, špetka soli, špetka pepře

Nastrouhaný celer podusíme na másle, zaprášíme moukou, zalijeme vodou, osolíme, opepříme a dobře provaříme. Před dohotovením přidáme smetanu a ještě chvíli povaříme. Omáčku podáváme k masu.

Cibulová salátová zálivka

Cibulová salátová zálivka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 dcl včelího medu, 1 dcl jablečného octu, 1 dcl vody, 1 cibule, špetka oregana, špetka majoránky, špetka mleté papriky

Cibuli nakrájíme nadrobno. Med zředíme vodou a přivedeme téměř k varu. Přidáme nakrájenou cibuli, krátce povaříme a vmícháme ocet a koření. Na malém ohni vaříme nezakryté asi 8-10 minut. Zálivku necháme asi 1 hodinu odležet.

stránka: