Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Omáčka - stránka 2

Medová marináda se zázvorem

Medová marináda se zázvorem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 lžic včelího medu, 4 stroužky česneku, 1 lžíce barevného pepře, špetka koriandru, špetka mletého zázvoru, 1 lžíce sójové omáčky, 1 dcl kečupu, 1 dcl slunečnicového oleje, 1 lžička grilovacího koření

Česnek oloupeme a utřeme, pak smícháme všechny suroviny a dobře promícháme. Marinádu používáme na všechny druhy masa.

Francouzská omáčka

Francouzská omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 dcl olivového oleje, 0,5 dcl včelího medu, 0,3 dcl chilli omáčky, 1 dcl jablečného octu, 1 cibule, 1 lžíce worcesterové omáčka, špetka soli

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky. Pak všechny suroviny rozmixujeme na hladkou hmotu a necháme 1 hodinu v lednici uležet. Používáme jako zálivku na salát.

Dresing z podmáslí

Dresing z podmáslí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/3 sklenka podmáslí, 4 lžíce řeckého jogurtu, 1 1/2 lžíce pažitky, 1/4 lžičky soli, 1 1/2 lžíce Nivy

Všechny ingredience smícháme. Na konec přidáme na jemnou nastrouhanou Nivu. Podáváme vychlazené k pečeným masům nebo salátům.

Wasabi dip s jablkem

Wasabi dip s jablkem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 balení zakysané smetany, 2 jablka, 1-2 lžíce Wasabi pasty, 2 špetky soli

Smíchejte všechny ingredience.

Ořechový dip

Ořechový dip

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 šálků řeckého jogurtu, 1 šálek vlašských ořechů, 1 1/2 lžičky soli, 1 lžička limetové šťávy, 2 lžíce máty peprné

Řecký jogurt vymícháme s limetkovou šťávou a solí (dle chuti ). Před podáváním posypeme na jemno nasekanými vlaš. ořechy a popř. mátou.

Bylinková omáčka

Bylinková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g tvarohu, 2-3 lžíce mléka, 2 lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce olivového oleje, lžička medu, sůl, 4 lžíce jemně nasekaných čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, bazalka, řeřicha, oregano), červená paprika

Bylinky opláchneme, jemně nasekáme a pokapeme lžící olivového oleje. Necháme chvíli odpočinout. Tvaroh vyšleháme s olejem a mlékem, dochutíme medem, solí a citrónovou šťávou. Ke směsi přidáme bylinky v oleji a na kostičky pokrájenou papriku.

Domácí majonéza z žervé

Domácí majonéza z žervé

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení žervé, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička citronové šťávy, špetka cukru moučka, špetka soli, 1 žloutek

Žervé našleháme se žloutkem a olejem, přidáme sůl, špetku cukru a citronovou šťávu. Hodí se výborně na zeleninové saláty a ke grilovanému masu.

Olivý dip s kozím sýrem

Olivý dip s kozím sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g černých oliv, 250 g kozího sýru, 100 g sýru Frischkäse, 2 lžička včelího medu, 2 špetky soli, troška pepře

Olivy nakrájíme na tenké plátky. Čerstvý kozí sýr a Frischkäse vymícháme s medem, osolíme a opepříme podle chuti. Nasekané olivy jemně vmícháme. Olivový dip podáváme vychlazený k salátům nebo ke grilovanému masu.

Křenový dip

Křenový dip

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce sýru Frishkäse, 2 lžíce křenu (smetanový - ve skle), 1 lžička citronové šťávy, 2 špetky soli, špetka pepře

Všechny ingredience důkladně smícháme, dochutíme solí a pepřem.

Křenová omáčka studená

Křenová omáčka studená

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 křen, 2 jablka, 2 kostky cukru, 1/2 šálku hovězího vývaru, 1 lžíce slunečnicového oleje, špetka soli

Očištěný křen jemně nastrouháme i s jablkem, zalijeme vývarem a podle chuti osolíme, osladíme a okyselíme. Omáčka má chutnat sladkokysele.

Domácí majonéza

Domácí majonéza

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

troška citronové šťávy, troška cukru krystal, 1 lžíce plnotučné hořčice, troška mleté papriky , troška pepře, špetka soli, 2 žloutky, troška l slunečnicový olej

Žloutky, lžíci hořčice a špetku soli smícháme podle chuti, přidáme pepř, papriku a cukr. Možno přidat citronovou šťávu. Šleháme s přidáváním oleje až do požadované pevnosti.

Tvarohová majonéza mixovaná

Tvarohová majonéza mixovaná

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 citrón, 1 lžička cukru krupice, 1 sklenka polotučného mléka, 1 lžíce slunečnicového oleje, špetka soli, 100 g jemného tvarohu, 1 žloutek

Do mixeru dáme mléko, žloutek a mixujeme. Po částech přidáváme tvaroh nebo žervé, přikapáváme olej a citronovou šťávu. Nakonec podle chuti přisolíme a přisladíme. Používáme na vařené zeleniny a zeleninové saláty.

Šunková omáčka

Šunková omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g majonézy, 20 g šunky, 5 g křenu, 0,05 dcl bílého vína, 5 g cukru moučka, troška petrželové natě

Majonézu utřeme s vínem a cukrem a přidáme nastrouhaný křen s jemně posekanou šunkou. Ochutíme petrželkou.

Cibulový křen k masu

Cibulový křen k masu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 2 cibule, špetka cukru krystal, 3 lžíce octu, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička petrželové natě, 1/8 l vody, špetka soli

Oloupané brambory uvaříme doměkka, za tepla rozmačkáme a uděláme kaši. Ve vodě s octem rozpustíme sůl, cukr, přidáme olej a vše nalijeme a rozmícháme s bramborovou kaší. Přidáme drobně sekanou cibuli, petržel a řídkou omáčku dáme na několik hodin ...

Olejooctová omáčka

Olejooctová omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g oleje, 0,1 dcl octu, 0,2 dcl vody, 0,15 dcl vína, troška zelené natě, 15 g cibule, špetka soli, špetka pepře

Do studené vody přidáme ocet, víno, olej, sůl, pepř a dobře rozšleháme. Pak vmícháme nastrouhanou cibulku a zelenou nať.

Kuřecí omáčka

Kuřecí omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g majonézy, 15 g pečeného kuřete, 10 g mandlí, 0,05 dcl bílého vína

Majonézu utřeme s vínem a vmícháme jemně posekané kuře a nastrouhané mandle.

Rybí omáčka

Rybí omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g majonézy, 20 g konzervované ryba, 10 g pomeranče, 5 g cukru moučka, bobkový list, troška pepře, troška nového koření

Do majonézy vmícháme jemně posekanou rybu a pomeranč, osladíme a okořeníme.

Mandlová omáčka

Mandlová omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g majonézy, 10 g mandlí, 10 g rajčat, 0,05 dcl červeného vína, 5 g cukru moučka

Majonézu utřeme s červeným vínem a cukrem, přidáme rozetřené oloupané rajče a vmícháme jemně nastrouhané mandle.

Křenová omáčka s pomerančem

Křenová omáčka s pomerančem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g majonézy, 15 g křenu, 10 g jablka, 5 g pomeranče

Majonézu utřeme s pomerančem a vmícháme jemně nastrouhaný křen s jablky.

Pikantní omáčka

Pikantní omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g majonézy, 10 g nakládaných cibulek, 5 g feferonek, 10 g kečupu, 0,05 dcl červeného vína

Majonézu utřeme s kečupem a vínem a vmícháme jemně nastrouhanou cibulku s jemně posekanými feferonkami.

Brusinková omáčka

Brusinková omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g brusinkového kompotu, 5 g hořčice, 0,2 dcl červeného vína, 0,05 dcl citronové šťávy, 0,1 dcl pomerančové šťávy, 0,025 dcl worcesterové omáčky, 5 g cukru moučka, špetka soli, špetka pepře, troška citronové kůry, troška pomerančové kůry

Kompot prolisujeme, zalijeme citrónovou a pomerančovou šťávou a worcesterem, vmícháme hořčici, sůl, cukr a pepř a nakonec přidáme víno s jemně posekanou a ve víně povařenou kůrou.

Základní ředkvičková omáčka

Základní ředkvičková omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g ředkviček, 10 g jíšky, 1/8 kostky zeleninového bujónu, 1 dcl vody, špetka pepře, špetka soli

Z jíšky a bujónu připravíme omáčkový základ, osolíme, okořeníme a před koncem vaření přidáme ředkvičky (strouhané na křenovém struhadle). Podáváme se zelenou natí.

Základ celerové omáčky

Základ celerové omáčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g celeru, 5 g tuku, 10 g jíšky, špetka soli, špetka pepře, troška celerové natě

Celer osmažíme na tuku, podlijeme bujónem, osolíme, okořeníme, povaříme do měkka, zahustíme jíškou a procedíme. Ochutíme a ozdobíme zelenou natí.

Zeleninová omáčka na těstoviny

Zeleninová omáčka na těstoviny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 50 g mrkve, 50 g fazolek, 100 g hrášku, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 menší pórek, 1 lžíce jablečného octa, 1 lžíce slunečnicového oleje

Cibuli, pórek a mrkev nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozpálíme olej a na něm osmažíme nakrájenou zeleninu, poté přidáme fazolky a hrášek. Zalijeme je vodou promíchanou s kostkou zeleninového bujonu a pod pokličkou je dusíme. Když je zelenina měkká, ...

Povidlová omáčka k vařenému uzenému

Povidlová omáčka k vařenému uzenému

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g švestkových povidel, 150 g másla, 100 g hladké mouky, 5 lžic cukru krystal, 1 lžička skořice, 3 lžíce rumu

Připravíme si jíšku z másla a hladké mouky. Švestková povidla rozmícháme v 1 l studené vody, povaříme je a zahustíme jíškou a vaříme asi tak 15 minut. Přidáme mletou skořici a cukr podle chuti, ještě chvíli povaříme a přidáme trochu rumu podle chu...

stránka: