Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Omáčka - stránka 6

Omáčka z lesních plodů

Omáčka z lesních plodů

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g malin, 125 g na plátky nakrájených jahod, 1 lžíce čerstvé citrónové šťávy nebo 1-2 lžíce třešňového likéru, 1 lžíce cukru krystal nebo dle chuti

V misce rozmačkáme ovoce vidličkou. Vmícháme cukr s citrónovou šťávou nebo líkérem. Případně ovoce rozmixujeme s citrónovou šťávou a cukrem. Ovocnou směs nandáme lžící do jemného síta, které podložíme miskou. Ovoce propasírujeme skrz síto pomocí v...

Rybízová omáčka

Rybízová omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g ze stopek obraného červeného rybízu, 125 g černého rybízu, 50 g cukru krystal, pomerančová šťáva

Ovoce s cukrem dáme do středně velkého hrnce. Za občasného míchání ho povaříme při mírné teplotě, až se cukr rozpustí. Ovoce změkne a pustí šťávu. Podle chuti ho dosladíme cukrem. Ovocnou směs propasírujeme skrz síto. Pro ostřejší chuť můžeme přid...

 Rajčatová omáčka se šmakounem

Rajčatová omáčka se šmakounem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g rajčatového protlaku, lžička tymiánu, špetka soli, lžička oregana, 1 cibule, 1 jarní cibulka, 1 plátek Šmakouna (Shmaky), 1 stroužek česneku, lžička olivového oleje, 40 g Eidamu (Edam)

Na pánvičce si necháme rozehřát olivový olej, na něm necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Poté přidáme na kostičky nakrájené jarní cibulku a šmakouna, zalijeme je rajčatovým protlakem a ochutíme nadrobno nakrájeným česnekem, tymiánem, or...

Omáčka ze žloutků

Omáčka ze žloutků

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 ks žloutků, 2 lžíce másla, 1 ks cibule, 1 lžíce octa, 1 lžíce moučkového cukru, špetka pepře, špetka soli, 1/2 sklenky vody

Cibuli nakrájíme na drobno, podlijeme vodou, přidáme ocet, opepříme, osolíme, přidáme cukr a krátce povaříme. Poté přidáme žloutky, máslo, povaříme 10 minut a podáváme.

Višňová omáčka

Višňová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g višní, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, 250 ml vody

Višně vypeckujeme, namixujeme v mixéru. Z másla a mouky uděláme jíšku, do které přidáme rozmixované višně, přilijeme vodu a povaříme krátce. Poté přidáme moučkový cukr, citrónovou omáčku, povaříme 5 minut a podáváme.

Mandarinková omáčka

Mandarinková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g mandarinek, 4 lžíce másla, 2 ks vajec, špetka pepře, špetka soli

Připravíme si vodní lázeň. Do hrnce dáme vejce, namixované mandarinky a mícháme, přidáme máslo, opepříme, osolíme a krátce povaříme.

Avokádová omáčka II.

Avokádová omáčka II.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks zázvoru, 1 ks chilli papričky, 1 lžička koriandru, 500 g avokáda, 50 g cukru, špetka soli

Avokádo oloupeme, nakrájíme na kostičky a namixujeme. Zázvor nasekáme nadrobno. Namixované avokádo dáme do misky, přidáme nadrobno nasekanou chilli papričku, nadrobno nasekaný zázvor, koriandr, cukr, osolíme. Podáváme ke studeným pokrmům.

Čertova omáčka

Čertova omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g kečupu, 1 ks cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžička chilli koření, špetka bazalky, špetka soli, 3 lžíce olivového oleje

Cibuli oloupeme, orestujeme na rozpáleném oleji, přidáme kečup, podlijeme troškou vody, přidáme chilli koření, utřený česnek se solí, bazalku, osolíme, zahustíme trochou hladké mouky, povaříme a podáváme. Vhodné k houskovým knedlíkům.

Omáčka hečepeč

Omáčka hečepeč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce šípkových povidel, 250 ml červeného vína, 1 ks perníku na vaření, 1 lžíce rozinek, 50 g mandlí, 1 kostka cukru, 1 ks citrónu, špetka mleté skořice, špetka tlučeného hřebíčku, špetka soli

Perník na vaření nastrouháme, přisypeme do vína, přidáme trochu vody a povaříme. Dále přidáme kostku cukru, špetku skořice, špetku tlučeného hřebíčku, citrónovou šťávu a přilijeme trochu vody a vaříme dohusta. Když je omáčka hustá, vmícháme šípkov...

Omáčka k vánočce

Omáčka k vánočce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks cibule, 1 ks mrkve, 1 ks petržele, 1 ks celeru, 250 ml černého piva, 50 g másla, 50 g strouhaného perníku na vaření, hrst hrst rozinek, hrst oloupaných mandlí, hrst vlašských ořechů, 50 g švestkových povidel, 100 g včelího medu, 2 lžíce cukru, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 bobkový list, 5 kuliček nového koření, špetka tymiánu, špetka pepře, špetka soli

Máslo si rozpustíme v hrnci a osmažíme na něm nastrouhanou kořenovou zeleninu dozlatova, poté přidáme nadrobno nasekanou cibuli, podlijeme pivem, přidáme povidla, citrónovou šťávu, med, cukr, bobkový list, nové koření, opepříme, osolíme a povaříme...

Omáčka z povidel

Omáčka z povidel

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce nastrouhaného perníku na vaření, 1 lžíce mleté skořice, 1 lžíce citrónové kůry, špetka hřebíčků, 50 g mandlí, hrst rozinek, 500 ml vody, 250 ml sladké smetany, 1 lžíce hladké mouky, špetka cukru, špetka soli

Povidla dáme do hrnce, přilijeme 50 ml vody, přidáme perník, osolíme, přidáme skořici, rozinky, trochu citrónové kůry a povaříme cca 15 minut. Poté přilijeme smetanu, přisypeme mouku, přidáme na plátky nakrájené mandle a povaříme cca 5 minut. Poté...

Omáčka z rybízu

Omáčka z rybízu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g rybízu, 50 g cukru, 50 g hladké mouky, 200 ml sladké smetany, 50 g másla, 1 ks citrónu, špetka soli

Rybíz očistíme, vložíme do hrnce, přilijeme vodu, přisypeme cukr a uvedeme do varu. Máslo si rozpustíme v dalším hrnci, přisypeme mouku, uděláme jíšku, kterou vmícháme do měkkého rybízu, promícháme a povaříme. Poté omáčku prolisujeme, přilijeme sm...

Angreštová omáčka

Angreštová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g angreštu, 1 lžíce másla, 250 ml sladké smetany, 500 ml vody, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce citrónové šťávy, špetka cukru, špetka soli

Angrešt omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou a dáme vařit. V dalším hrnci si rozpustíme máslo, přisypeme hladkou mouku a uděláme jíšku, do které přilijeme smetanu a vývar z angreštu, povaříme. Poté přidáme citrónovou šťávu, cukr a uvařený angreš...

Borůvková omáčka

Borůvková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g borůvek, 2 lžíce másla, 2 lžíce cukru, 1 lžíce hladké mouky, 1/4 l sladké smetany, 1/4 l vody, špetka soli

Borůvky omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme cukr a povaříme. Když jsou borůvky rozvařené, přidáme smetanu, přisypeme mouku a povaříme, dokud není omáčka hustá. Když je omáčka hotová, přidáme do ní máslo. Podáváme s kynutými knedlíky.

Omáčka ze sušených hub

Omáčka ze sušených hub

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g sušených hub, 1 ks cibule, 50 g másla, 100 ml mléka, 50 g hladké mouky, špetka kmínu, špetka pepře, špetka soli

Sušené houby si namočíme do vody a necháme je namočené asi zhruba hodinu. Poté přidáme do vody kmín a houby uvaříme doměkka. V hrnci si rozpustíme máslo, zpěníme na něm nadrobno nasekanou cibuli, když je cibule zpěněná přisypeme hladkou mouku a ud...

Celerová omáčka

Celerová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g celeru, 60 g másla, 50 g hladké mouky, kousek cibule, 1 hrneček mléka, celý pepř, sůl, ocet, cukr moučka, vývar z masoxu

Očištěný celer pokrájíme na drobné kostičky, osmažíme dozlatova na 20 g másla, zalijeme trochou vývaru a dusíme téměř doměkka. Ze zbylého másla, drobně pokrájené cibule, mouky a pepře připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem, rozšleháme a do...

Americká omáčka

Americká omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce natvrdo, 1 lžíci polotučné hořčice, 125 ml rostlinného oleje, 2 nasekané sterilované okurky, 1 velkou cibuli, 1 lžíci citrónové šťávy, cukr moučku, sůl

Uvařené vejce natvrdo rozpůlíme, vyjmeme žloutky, rozmačkáme je vidličkou a smícháme se solí a hořčicí. Vymícháme dohladka. Po kapkách přidáváme olej a citronovou šťávu. Cibuli rozsekáme nadrobno, vmícháme s okurkami do omáčky, podle chuti osladím...

Omáčka z okurek

Omáčka z okurek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 sterilovaných okurek, 1 cibule, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 1 kostka masoxu, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce másla, špetka soli, 1 lžíce polohrubé mouky

Na oleji osmažíme na drobno nakrájenou cibuli a přidáme na kostičky nakrájené sterilované okurky a půlku kostky masoxu. Dusíme asi půl hodiny za občasného podlévání nálevem z okurek. Šlehačku rozkvedláme s moukou a přidáme k okurkám. Za stálého mí...

Rajská omáčka na zelenině

Rajská omáčka na zelenině

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce ztuženého pokrmového tuku, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 malá cibule, 500 g rajčat nebo 80 g protlaku, cukr krupice, rostlinný olej, sůl, několik kuliček pepře, pár kuliček nového koření, 1 bobkový list, 1 citrón, 5 dcl zeleninového vývaru, ocet

Na tuku osmažíme očištěnou a na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a nahrubo nakrájenou cibuli. Když je zeleninový základ stejnoměrně dozlatova osmažen, přisypeme hladkou mouku, osmahneme a vmícháme rajčatový protlak nebo opraná rozkrájená rajča...

Bílá houbová omáčka

Bílá houbová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l vody, 500 g různých hub, 250 ml zakysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, 20 g másla, 1 lžička octu, 4 vejce, sůl, kmín

Pokrájené houby dáme vařit do vody se solí a kmínem. Za čtvrt hodiny zahustíme omáčku moukou rozmíchanou ve smetaně, a když se omáčka začne prudce vařit rozklepneme do ní 4 vejce. Tyto vejce necháme bez míchání 4 - 5 minut povařit. Omáčku podle ch...

Tomato salsa

Tomato salsa

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3-4 rajčata, 1 větší červená cibule, 1 zelená čili paprička (Jalapeňo), 3 lžíce olivového oleje, 10-15 listků koriandru, šťáva z 1 citrónu, 2-3 špetky soli, dle chuti, 1 špetka pepře, dle chuti

Rajčata rozkrájíme na čtvrtky, zbavíme semínek a nakrájíme na drobné kostičky. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, papriku zbavíme semínek a taky nakrájíme na drobné kostičky. Koriandr rozsekáme. Všechny připravené ingredience vložíme do misky, po...

Guacamole-avokádová salsa

Guacamole-avokádová salsa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 avokáda, 1 limeta, 1 lžíce nasekaných lístků koriandru, 1 šalotka, 1 lžička chilli, 3-4 špetky soli (dle chuti)

Čerstvé avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a vydlabeme dužinu do misky. Limetku rozpůlíme a vymačkáme z ní šťávu do misky s avokádem. Šalotku nakrájíme na drobné kostičky (na jemno), lístky koriandru rozsekáme a přidáme do misky. Přidáme sůl a mleté...

Znojemská omáčka trochu jinak

Znojemská omáčka trochu jinak

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g hovězího podplečí, 1 větší cibule, 100 g šunky, 1 dcl oleje, 3 větší sterilované okurky, 2 kostky hovězího bujónu, sůl, pepř, 3 lžíce hladké mouky, 100 ml smetany

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Ty pak osolíme a opepříme. Očistíme si cibuli a nakrájíme ji na malé kousky nebo nasekáme. Jednu a půl okurky si nakrájíme na kousky. Šunku si rovnež nakrájíme na malé kousíčky. Ze dvou kostek hovězího ...

Domácí brusinková omáčka

Domácí brusinková omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g brusinek, 180 ml javorového sirupu, 200 ml vody

Brusinky omyjeme a dáme do vroucí vody s javorovým sirupem. Přivedeme k varu, snížíme plamen a vaříme 15 minut, dokud brusinky nezměknou a nevznikne hustá kaše. Podáváme teplé nebo studené k pečenému nebo grilovanému masu.

Cizrnová omáčka s řepou

Cizrnová omáčka s řepou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g cizrny, 1 cibule, 400 g červené řepy, 4 stroužky česneku, 1 lžíce sezamového oleje, 1 lžíce sojové omáčky, 50 ml citrónové šťávy, 1/2 lžíce mletého kmínu, sůl

Cizrnu namočíme na 12 hodin do vody. Poté přidáme nakrájenou cibuli a vaříme 40-45 minut, dokud nezměkne. Přitom postupně lžící odebíráme pěnu, která vznikne na povrchu. Mezitím řepu očistíme, oloupeme, nakrájíme na kousky, zalijeme vodu, přikryje...

stránka: