Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Omáčka - stránka 5

Smetanová omáčka s hlivou ústřičnou

Smetanová omáčka s hlivou ústřičnou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g Hlívy ústřičné, 200 ml husté smetany, 80 g másla, 50 g hladké mouky, 1 cibule , 1 špetka muškátového ořechu, špetka soli

Na masle opražíme cibuľu, pridáme nakrájané huby a muškátový orech, osolíme a dusíme asi 20 minút. Potom pridáme smotanu zahustenú múkou, necháme zovrieť a odstavíme. Poávame s knedlikom alebo s varenými zemiakmi.

Severská studená omáčka

Severská studená omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml majonézy, 150 g oloupaných jablek, 50 g křenu, 3 lžíce zakysané smetany, 3 lžíce bílého vína, špetka cukru moučka, špetka soli, 1 malá kyselá okurka, snítka kopru

Do majonézy zamiešame postrúhané jablka, chren, uhorku, pridáme soľ, cukor a primiešame biele víno a smotanu. Výborne chuti so studenými mäsami, ozdobiť môžme kôprom.

Omáčka z červeného rybízu

Omáčka z červeného rybízu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g červeného rybízu, 50 g másla, 70 g hladké mouky, 50 g cukru krupice, 50 ml mléka, citronová šťáva, špetka soli

Z masla a múky pripravíme ružovú zápražku. Zalejeme ju studenou vodou a mliekom, posolíme a dobre povaríme. Pridáme očistené umyté ríbezle a cukor, ešte trochu povaríme a podľa chuti okyslíme citrónom. So soľou v ovocných omáčkach veľmi opatrne, p...

Křenová omáčka s jablkem

Křenová omáčka s jablkem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml zakysané smetany, 3 lžíce strouhaného křenu, 1 najemno nastrouhané jablko, 1 svazek nasekaného kopru, špetka soli

Všetky prísady postupne rozmiešame, dochutíme. Vychladnuté podávame ku grilovaným mäsam, rybám, pečeným zemiakom, grilovanej zelenine, alebo k čerstvým šalátom.

Omáčka z cukety

Omáčka z cukety

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 střední cukety, 200 ml bílého jogurtu, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 100 g sýru feta, šťáva z půlky citronu, půl lžičky římského kmínu, špetka chilli, zelené a černé olivy, sůl

Cukety očistíme, nakrájíme na větší kousky a uvaříme doměkka ve vodě. Po uvaření slijeme vodu a cukety rozmačkáme vidličkou na kaši. Potom k této směsi přidáme jogurt, rozmačkaný česnek, citronovou šťávu, římský kmín, sůl, chilli a všechno důkladn...

Rajčatová omáčka "busecca" na těstoviny

Rajčatová omáčka "busecca" na těstoviny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 1 konzerva sterilovaných rajčat, 1 lžíce másla, špetka šalvěje, špetka soli, 100 g sendvičové šunky

Na másle osmažíme cibulku dosklovata a pak přisypeme rajčata. Mícháme asi 2 minuty, poté ochutíme šalvějí a solí a zase chvíli mícháme. Nakonec vhodíme na plátky nakrájenou šunku a necháme 8 minut povařit.

Hrachová omáčka

Hrachová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malý pórek, 150 g hrášku, 150 ml zeleninového vývaru, 100 ml smetany, špetka soli, špetka pepře, špetka tymiánu (Mateřídoušky obecné)

Pórek nakrájíme na tenká kolečka a společně s hráškem podusíme 15 minut v zeleninovém vývaru. Dobře rozmixujeme, přidáme smetanu a dochutíme pepřem, solí a tymiánem (u dětí můžeme pepř i sůl vynechat).

Křenový dresing

Křenový dresing

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g smetany ke šlehání, 100 g majonézy, 4 - 5 lžic nastrouhaného křenu, 2 lžíce citronové šťávy, 1/2 lžičky cukru krupice, sůl, pepř

Smetanu ušleháme do tuha, potom lehce vmícháme majonézu s křenem. Omáčku dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a cukrem.

Jednoduchá koprovka

Jednoduchá koprovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 svazek kopru, 1 l mléka, 1 kostka masoxu, troška cukru moučka, troška octa, špetka soli, 2 lžíce hladké mouky, kousek másla

Z mléka odebereme cca 1 dl na záklechtku a zbytek dáme vařit do hrnce s nepřilnavým povrchem společně s kostkou masoxu. Když se mléko začne vařit, přidáme najemno nakrájený kopr a záklechtku - rozšlehané mléko s moukou. Přivedeme opět k varu a vař...

Nivový krém

Nivový krém

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g Nivy, 50 g másla, 50 g tučného tvarohu, 5 listů bazalky, 1 lžíce mandlí

Mandle velmi jemně nastrouháme. Rozdrobíme tvaroh a smícháme se změklým máslem a rozdrobenou nivou. Bazalku posekáme najemno a přidáme k dipu. Nakonec vmícháme jemně nasekané mandle. Před podáváním necháme alespoň hodinu odležet v lednici.

Hořčičný dip

Hořčičný dip

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 stroužy česneku, 1 šalotka, 1 lžíce petrželky, 40 ml olivového oleje

Olivový olej důkladně rozmícháme s hořčicí. Přidáme nadrobno posekané stroužky česneku, šalotku a petrželku. Dobře promícháme. Můžeme i osolit.

Směs na boloňské špagety

Směs na boloňské špagety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml slunečnicového oleje, 600g balení vepřového mletého masa, 1 cibule, 1 kořen mrkve, 200 ml rajčatového protlaku, 1 lžička soli, 200 ml kečupu, 1 lžíce cukru krupice, 1 lžička oregana, 200 ml červeného vína

Orestujeme cibulku, přidáme mrkvičku na kousky, protlak, kečup, mleté maso, vodu, sůl, cukr, oregano, zalijeme červeným vínem a dusíme. Podáváme se špagetami a strouhaným sýrem.

Bílá omáčka s křenem

Bílá omáčka s křenem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

60 g hladké mouky, 40 g másla, 2 dcl mléka, 2 dcl smetany, 1 křen, špetka soli

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vodou s mlékem. Vše dobře rozmícháme, osolíme a povaříme. Pak přidáme smetanu, můžeme přisladit cukrem či přikyselit octem. Necháme přejít varem a do hotové omáčky vmícháme strouhaný křen.

Kedlubnová omáčka pro vegetariány

Kedlubnová omáčka pro vegetariány

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l vody, 1 větší kedluben, 1 kostka zeleninového bujónu, mletý pepř, 2 lžíce hladké mouky, 1 tuku (omastku), sůl

Do vody dáme pokrájenou kedlubnu na plátky a vaříme - podlévat do 1 litru v kastrolu. Čím čerstvější a mladší kedlubna, tím kratší doba vaření. Zhruba po 15 minutách vhodíme zeleninový bujón a pepř a znovu povaříme asi 10 minut. Z tuku a mouky udě...

Sladkokyselá okurková omáčka

Sladkokyselá okurková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sklenka sterilovaných okurek, 1 l vody, 2 kuličky nového koření, 2 kuličky pepře, 2-3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce omastku, špetka cukru, špetka soli, 1 kostka zeleninového bujónu

Do vody dáme povařit okurky pokrájené na kolečka - asi 15 minut - vhodíme nové koření, pepř a bujon. Uděláme z omastku a mouky jíšku a zahustíme. Po dalších zhruba 10 minutách podle potřeby dosolíme a dosladíme.

Párkovo - papriková omáčka

Párkovo - papriková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 g tuku, 1 malá cibule, 2 libové párky nebo točený, 1 lžička sladké mleté papriky, 0,5 hrnku mléka, 3-4 lžíce hladké mouky, sůl

Na tuku opražíme na drobno pokrájenou cibulku a na kolečka uzeninu. Zaprášíme paprikou, promícháme a zalijeme 1/2 litrem horké vody. V mléce rozkvedláme hl. mouku, nalijeme do kastrolku, osolíme a povaříme za občasného míchání asi 10 minut. Podává...

Ovocná omáčka k palačinkám a lívancům

Ovocná omáčka k palačinkám a lívancům

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti mražených jahod, 2 hrsti mražených malin, 2 hrsti mražených borůvek, 1 sáček vanilkového cukru, 3 lžíce cukru krupice, špetka skořice, špetka mletého hřebíčku, 1-2 lžičky Solamylu, 2 lžíce rumu

Ovoce dáme do kastrůlku, podlijeme asi 100-150 ml vody, přidáme oba cukry, koření a pod pokličkou krátce povaříme. Solamyl rozmícháme v 1 lžíci vody a změklé ovoce zahustíme do hustoty medu. Nakonec přidáme rum a omáčku ihned vypneme. Komu vadí s...

Pálivá omáčka s kečupem

Pálivá omáčka s kečupem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g majonézy, 2 lžíce kečupu, křen podle chuti, 1/2 citrónu, 1 stroužek česneku, 2 kulička celého pepře, kopr, petrželka, 2 lžíce sladké smetany, 1 lžička whisky, sůl

Majonézu dobře rozmícháme se smetanou a rajčatovým kečupem, přidáme lžíci strouhaného křenu, prolisovaný česnek, citrónovou šťávu, sekaný kopr a petrželku a okořeníme hrubě drceným pepřem. Zakapeme trochou whisky a dobře promícháme. Vychlazenou om...

Povidlová omáčka

Povidlová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 lžic švestkových povidel, 1 lžíce pudinkového prášku s jahodovou příchutí, mletá skořice, hřebíček, citronová šťáva, cukr, špetka soli

V půl litru vody rozvaříme povidla, přidáme 1/4 lžičky skořice, roztlučený hřebíček, lžičku citronové štávy, trošku soli a svaříme dohladka. V 1 dl studené vody rozmícháme pudinkový prášek, který vlijeme do základu a za stálého míchání svaříme na ...

Sýrová omáčka

Sýrová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g tvrdého sýra, 1 kostka masoxu slepičího, troška pažitky

V půl litru vlažné vody rozpustíme kostku slepičího bujonu a povaříme. Nastrouháme si sýr, přidáme do vývaru a necháme rozvařit. Omáčka je vhodná na zbytky pečeného kuřete, ale také na vařený květák.

Jahodová omáčka

Jahodová omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g (mražených) jahod, 2 lžíce sušeného sojového nápoje Zajíc, 1 lžíce včelího medu

Jahody necháme lehce roztát a nakrájíme je na kousky, vložíme do mixéru, přidáme trochu vody a necháme rozmixovat. Přidáme Zajíce a med a mixujeme dokud se nám vše nerozmělní. Můžeme rovnou konzumovat jako zmrzlinovou omáčku, nebo jí polít kned...

Játrová omáčka

Játrová omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g játry, 2 ks cibule, 1 stroužek česneku, 3 lžíce rostlinného oleje, 30 g ztuženého pokrmového tuku, 30 g hladké mouky, troška kmínu, troška majoránky, 2 lžíce sojové omáčky, špetka soli, špetka pepře

Játra omyjeme a nakrájíme na větší kousky, které osmahneme na oleji. Na rozpáleném tuku necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme narůžovělou jíšku. Do jíšky nalijeme šťávu z jater, sójovou omáčku, rozředíme několika lžícemi v...

Boloňská omáčka s vínem

Boloňská omáčka s vínem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hovězího mletého masa, 0,5 l hovězího bujónu, 10 dkg celeru, 1 střední kořenová petržel, 1 střední mrkev, 1 rajčatový protlak (cca 200 g), 2 dcl suchého červeného vína, muškátový oříšek, oregano, sůl, pepř, 120 g anglické slaniny v celku, 1 střední cibule

Anglickou slaninu si nakrájíme na kostičky a vyškvaříme. Ke konci škvaření přidáme cibulku a restujeme, dokud nezesklovatí. Poté přidáme na hrubo nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel a celer) a restujeme cca 20 minut, dokud zelenina nezačne hodně v...

Rajčatová omáčka s bazalkou a česnekem

Rajčatová omáčka s bazalkou a česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce olivového oleje, 1 konzerva rajčatového protlaku, 1 hrst bazalky, 3 stroužky česneku

Na rozpálený olivový olej dáme rajčatový protlak, přidáme bazalku a propasírovaný česnek. Krátce podusíme. Podáváme se špagetami.

Dip z kuřete

Dip z kuřete

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

šťáva z 1 pomeranče, 2 lžíce kečupu, 1 lžička Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 4 lžíce koňaku, 4 lžíce smetany ke šlehání (šlehačky), špetka soli, špetka pepře, 200 g masa z kuřete, 1 ks pomeranče

Šťávu z pomeranče, kečup, worcesterovou omáčku, koňak a šlehačku smícháme, osolíme a opepříme. Přidáme drobně nakrájené pečené maso z kuřete zbavené kůže a oloupaný, jader zbavený a drobně nakrájený pomeranč. Promícháme a před podáváním necháme vy...

stránka: