Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Omáčka - stránka 4

Omáčka ze sýra se zeleninou

Omáčka ze sýra se zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dkg ementálu, 1 dcl mléka, 50 dkg brokolice, 2 stroužky česneku, 1 lžička mleté papriky, špetka soli, 1 lžička Worcesterové omáčky

Dáme si do kastrolu osolenou vodu, kterou přivedeme k varu. Pak přidáme brokolici a zakryjeme. Mírným varem vaříme zhruba 10 min. Mezitím připravíme omáčku ze sýra - na pánvičku přidáme mléko, sýr, worcesterovou omáčku, česnek a papriku. Na mírném...

Smetanová okurková omáčka

Smetanová okurková omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 ml vody, 100 g sterilovaných okurek, 1 kostka hovězího bujónu, 4 lžíce světlé hotové jíšky, 2 lžičky cukru krystal, 1 balení sladké smetany

Do kastrolu nalijeme 400 ml vody a přidáme na jemno nakrájené sterilované okurky. Vaříme podle tuhosti okurek 10 - 15 minut. Vložíme kostku hovězího bujonu a po rozpuštění vsypeme světlou jíšku. Základ omáčky necháme provařit. K omáčce vmícháme sm...

Mrkev v sýrové omáčce

Mrkev v sýrové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g mrkve, 60 g másla, 1 cibule, 50 g slaniny, 20 g hladké mouky, 3 dcl smetany, 150 g tvrdého sýra, špetka soli, 1 lžíce cukru krupice, špetka muškátového květu

Opláchnutou mrkev pokrájíme na nudličky. Na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli a slaninu, přidáme mrkev, osmahneme a zalijeme trochou vody. Přidáme sůl a cukr. Pod pokličkou dusíme doměkka a do vypaření vody. Ze zbytku másla a mouky připravíme...

Bryja

Bryja

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 jablka, 2 hrušky, 12 švestek, 150 ml vody, špetka soli, špetka skořice, 100 ml zakysané smetany, 2 lžíce polohrubé mouky

Omyté a vypeckované švestky rozkrájíme na čtvrtinky. Jablka a hrušky omyjeme, oloupeme, vypeckujeme a rozkrájíme na úzké měsíčky. Vše přendáme do hrnce, přidáme koření a zalijeme vodou. Povaříme 10 minut. Poté přidáme mouku rozmíchanou v zakysané...

Houbová omáčka s těstovinami

Houbová omáčka s těstovinami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g těstovin, 400 g rajčatové dužiny, 1 větší lilek, 1 stroužek česneku, 50 g strouhaného sýru, 30 g hub, 2 dietní párky, 10 g másla, špetka šalvěje, 50 g hladké mouky, sůl a pepř dle chuti, 3 lžíce rostlinného oleje

Žampiony očistíme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do nádoby s teplou vodou a asi 30 minut je necháme ve vodě odležet. Lilek oloupeme a nakrájíme na kostičky, posolíme a necháme odležet, dokud se neopotí. Párky nakrájíme na kolečka a opečem...

Citrónová omáčka

Citrónová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 2 šálky masového vývaru, 2 žloutky, 1/2 citrónu, špetka soli, špetka pepře

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Necháme trochu vychladnout a pánvičku přemístíme do vodní lázně. Myslíme proto na to už při tvoření jíšky a volíme malou pánvičku. Jíšku zalijeme vroucím vývarem a dobře rozšleháme. Necháme odstát asi 3 m...

Pikantní pálivá salsa

Pikantní pálivá salsa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká cibule (nakrájená najemno), 1 lžíce olivového oleje, 6 rajčat (nakrájených - můžete zbavit i slupky), 1 lžíce cukru krupice, šťáva z jednoho citrónu, 1 stroužek česneku (prolisovaný), 0,5 lžičky kmínu římského (mletý), 1 sterilovaná paprička jalapeňo, 100 g čerstvého nastrouhaného zázvoru, 1 lžička kukuřičného škrobu, drcený barevný pepř , sůl

Cibuli osmahneme na oleji (cca 3 minuty). Přidáme rajčata a všechny další ingredience kromě škrobu. Zalijeme troškou vody, až dostaneme na oko kašovitou směs. Vaříme cca 30 minut na mírném plameni. Na závěr promícháme škrob v trošce vody a směs jí...

Kreolská salsa

Kreolská salsa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 rajčata, 1 červená paprika (kapie), 1 zelená paprika (kapie), 3 stroužky česneku, 1 cibule, 2 lžíce limetové šťávy, 1/2 lžíce oregana, 1/2 lžičky kmínu římského, špetka soli, špetka pepře

Rajčata spaříme a oloupeme. Papriky očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na pánev nalijeme olivový olej a cibuli s paprikou na něm chvíli opékáme. Volíme mírný plamen, cibule by měla jen zesklovatět. Mezitím si n...

Ředkvičkové pesto s parmazánem

Ředkvičkové pesto s parmazánem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 svazek ředkviček (pouze listy), 20 g oloupaných mandlí, 20 g parmazánu/parmezánu, 3 lžíce dýňového oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžíce smetany ke šlehání (šlehačky), špetka soli

Parmazán nastrouháme, ředkvičkové listy omyjeme a česnek oloupeme a prolisujeme. Mandle vhodíme do mixéru a rozmixujeme najemno. Nyní všechny ingredience vložíme do hmoždíře a rozdrtíme na kaši. Můžeme použít i mixér, ale není to ono. Pesto jíme...

Omáčka z bryndzy

Omáčka z bryndzy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček Brynzy, 20 ml mléka, 10 ml drůbežího vývaru, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce provensálského koření, 1 lžíce plnotučné hořčice

Z oleje a mouky připravíme v hrnci světlou jíškou. Tu zalijeme studeným vývarem a dobře prošleháme. Přidáme bryndzu, posekané provensálské bylinky a chvíli mícháme. Poté vypneme plamen. Za neustálého míchání počkáme, dokud omáčka nepřestane bubla...

Kari omáčka

Kari omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/4 l hovězího vývaru, 1/4 l svařené kysané smetany, 40 g kari koření, 1 oloupané nastrouhané jablko

Hovězí vývar dáme vařit, přidáme kysanou smetanu, provaříme a dáme ještě kari a strouhané jablko. Vše pořádně povaříme.

Omáčka Tandoori

Omáčka Tandoori

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 100 g Nivy, 2 balení smetany ke šlehání, 1/3 kostky másla, 2 lžíce kořenící směsi Tandoori Masala

Kuřecí prsa nakrájíme na malé kostičky a dáme do mísy. V kastrůlku se silným dnem si rozpustíme máslo. Kuřecí prsa zasypeme kořením Tandoori Masala a zalijeme horkým rozpuštěným máslem. Zamícháme a dáme na 2 hodiny do lednice, až máslo ztuhne. Po...

Brokolicová omáčka pro nejmenší

Brokolicová omáčka pro nejmenší

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g brokolice, 1 sklenka vody, 2 dcl mléka, 1-2 lžíce Solamylu, 10 g másla

Brokolici dobře pod tekoucí vodou omyjeme , odstraníme tvrdé části, rozebereme na malé růžičky, mírně podlijeme vodou a necháme dusit do měkka (bez pokličky). V hrníčku rozmícháme Solamyl s mlékem a zalijeme touto směsí brokolici. Přidáme máslo ...

Jablkovo – okurková omáčka

Jablkovo – okurková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší jablko, 1 sterilovaná okurka, 1 cibule, 1 lžička nasekaného kopru, 1 balení zakysané smetany, 3 lžíce majonézy, 2 lžičky strouhaného křenu, špetka soli dle potřeby, troška pepře bílého, troška cukru moučky

Jablko nastrouhejte a okurku a cibuli nadrobno nakrájejte. V misce smíchejte kysanou smetanu s majonézou, koprem a křenem. Přidejte nastrouhané jablko, nakrájenou cibuli a okurku a dochuťte solí, kořením a práškovým cukrem. Omáčku nechte a...

Studená zázvorová omáčka

Studená zázvorová omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml majonézy, 1 lžíce strouhaného zázvoru, 5 stroužků česneku, 1/2 lžičky kari koření

Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Majonézu, kari koření, prolisovaný česnek a strouhaný zázvor dobře promícháme a uložíme do lednice. Necháme vychladit asi dvě hodiny a podáváme. Hodí se hlavně k pečenému grilovanému masu a grilované zeleni...

Studená mátová omáčka

Studená mátová omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g máty peprné (čerstvé), 1 cibule, 1 lžíce citronové šťávy, špetka pepře, 1/2 lžičky mleté papriky, špetka soli

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, z máty otrháme listy. Cibuli, mátu a citrónovou šťávu vložíme do mixéru. Přidáme všechno koření a rozmixujeme dohladka. Omáčka by měla být hustá a bez kousků. Podáváme k vařenému masu.

Míchaná sýrová omáčka

Míchaná sýrová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml šlehačky, 50 g Eidamu (Edamu), 60 g taveného sýra, 1 lžíce petržele

Šlehačku vlijeme do hrnce a zahřejeme. Přidáme oba sýry a mícháme, dokud se nerozpustí. Nakonec vsypeme nasekanou zelenou petrželku a ještě chvíli povaříme. Servírujeme ihned, když vychladne, není už dobrá. Nejlepší je k těstovinám, ale můžeme...

Houbová majonéza se šunkou

Houbová majonéza se šunkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hub naložených v octě, 150 g šunky, 2 vejce, 150 ml olivového oleje, 1 menší uvařený brambor, 1 kyselá okurka, 1 cibule, 2 lžíce citronové šťávy, troška mletého pepře, sůl podle potřeby

Vajcia rozšľaháme s uvareným ošupaným zemiakom, mletým čiernym korením, citrónovou šťavou, olejom a so soľou. Pridáme posekané huby, šunku, uhorku a cibuľu, všetko dobre rozmiešame a necháme aspoň 8 hodín odležať v chlade.

Omáčka z mladých cibulek

Omáčka z mladých cibulek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžice mladé cibulky z ňati, 100 g másla, 80 g hladké mouky, 500 ml mléka, cca 100 ml vody, sůl podle potřeby, 2 lžíce citronové šťávy

Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, ktorú podľa potreby podlejeme vodou, pridáme mlieko, osolíme a povaríme. Nakoniec do omáčky pridáme 4 lyžice posekanej mladej cibuľky s vňaťou a citrónovú šťavu a necháme prevrieť.

Cikánská omáčka

Cikánská omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 dkg anglické slaniny nebo selské slaniny, 2 cibule, 2 papriky, 2 stroužky česneku, 1 konzerva krájených rajčat, 4 sladkokyselé okurky, 2 velké žampiony nebo 3 malé, 1 lžíce kečupu, sůl, pepř, olej

Nakrájíme si - slaninu na kostičky, papriku na proužky, cibuli na měsíčky, česnek na plátky, okurky na kolečka, žampiony na plátky. Na oleji orestujeme slaninu, pak k ní přidáme ostatní ingredience mimo okurek a vše restujeme do poloměkka. Na závě...

Reveňová omáčka

Reveňová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce medu, 1 lžíce škrobu, 4 dcl vody, 1/2 kg rebarbory

Oloupanou reveň nakrájíme na špalíky a dáme do rendlíku s vodou a medem. Krátce podusíme a poté zahustíme škrobem. Je to výborná příloha ke smaženým a grilovaným masům.

Dresing 1000 + jeden ostrov

Dresing 1000 + jeden ostrov

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce kečupu, lžíce plnotučné hořčice, 6 lžíc zakysané smetany, svazek pažitky, špetka soli, špetka pepře

V misce promícháme zakysanou smetanu, kečup a hořčici. Do takto zhotoveného dresingu nasypeme najemno nasekanou pažitku. Dochutime a podáváme.

Jogurtový  dresing

Jogurtový dresing

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce bílého jogurtu, 2 lžičky slunečnicového oleje, lžička octa, lžička hořčice, špetka soli, špetka pepře

V misce smícháme olej a ocet, aby se obě chutě promíchaly. Po té přidáme hořčici, opět promícháme a nakonec přimícháme jogurt, drezing dochutíme a přeléváme.

Remuláda

Remuláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml majonézy, 100 ml husté smetany, 20 ml citronové šťávy, 1/2 lžičky muškátového ořechu, malý svazek pažitky, 1 nakladaná okurka, 1/2 lžičky soli

Majonézu, citrónovú šťavu, smotanu a postrúhaný muškátový oriešok premiešame. Pažítku umyjeme, pokrájame spolu s olúpanou uhorkou nadrobno, posolíme a spolu zmiešame. Podávame v malých omačníkoch.

Francouzský dresing

Francouzský dresing

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžičky slunečnicového oleje, lžíčka octa, lžička hořčice, špetka soli, špetka pepře

V misce promícháme olej a ocet, aby se obě chutě promíchaly. Po promíchání vložíme hořčici a opět promícháme. Nakonec dochutíme a přeléváme na různé druhy pokrmů.

stránka: