Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Big_thumb

Jana Smidži

Recepty

Okurková omáčka se smetanou

Okurková omáčka se smetanou

Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme hladkou moukou a krátce osmažíme. Zalijeme vývarem - nejlépe hovězím, ale může být i slepičí a přidáme nové koření a pepř. Chvíli povaříme a přisypeme nastrouhané sterilované okurky. Povaříme do ...

Pomazánka z hermelínu

Pomazánka z hermelínu

Sýr, vajíčko, cibuli a salám jemně nasekáme v mixéru nebo pomeleme. Přimícháme hořčici, kari, majonézu, osolíme a opepříme. Necháme vychladit a mažeme na rohlíky nebo celozrnnou veku. Zdobíme cherry rajčátky a řeřichou.

Fazolová uzená polévka

Fazolová uzená polévka

Červené a bílé fazole přes noc namočíme. Druhý den vodu slijeme, fazole dáme do hrnce, přidáme uzené žebro, kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a vaříme do změknutí masa a fazolí. Pak maso a kořenovou zeleninu nakrájíme n...

Šrúdl s kaki a kokosem

Šrúdl s kaki a kokosem

Listové těsto rozválíme a uděláme 2 pláty. Každý posypeme kokosem. Tvaroh rozšleháme s cukrem, vajíčkem a vanilkovým cukrem. Kaki oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Na těsto doprostřed rozetřeme tvaroh, na to poklademe plátky kaki, znovu posype...

Krémová polévka z medvědího česneku s parmazánem

Krémová polévka z medvědího česneku s parmazánem

Na směsi másla a oleje orestujeme nakrájenou cibuli do sklovita. Zalijeme vývarem a přidáme brambory nakrájené na kostičky. Osolíme a opepříme. Povaříme do měkka. Medvědí česnek důkladně omyjeme, odstraníme stonky a nakrájíme na drobno. Přidáme do...

Vepřové plecko po bratislavsku

Vepřové plecko po bratislavsku

Vepřové plecko omyjeme, osušíme a ze všech stran osolíme a opepříme. Na oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme maso a ze všech stran opečeme do zatáhnutí. Podlijeme trochou vývaru a pod pokličkou dusíme. Na konci dušení masa k němu ...

Kuřecí maso plněné nivou a ořechy

Kuřecí maso plněné nivou a ořechy

Kuřecí prsa podélně rozpůlíme a naklepeme na tenčí plátky (klepejte přes mikroten, aby se plátky neroztrhly). Osolíme z každé strany a z jedné strany opepříme. Doprostřed poklademe tenké plátky nivy a posypeme nahrubo nastrouhanými ořechy. Zabalím...

Sýrová roláda s celerovou pomazánkou a olivami

Sýrová roláda s celerovou pomazánkou a olivami

Nejdříve si připravíme pomazánku. Syrový celer nastrouháme na jemno, zakápneme citronovou šťávou a smícháme s uvařenými, nastrouhanými vejci. Osolíme, opepříme a vmícháme majonézu a bílý jogurt. Plátky tvrdého sýra rozložíme na plech vyložený pečí...

Pikantní fazole s mletým masem, zeleninou a klobásou

Pikantní fazole s mletým masem, zeleninou a klobásou

Den předem namočené fazole (nejlépe becoky) uvaříme do měkka. Na oleji orestujeme do zlatova nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, česnek nakrájený na plátečky, rajský protlak a zalijeme vodou. Přihodíme veškeré koření a za občasného promíchání d...

Cizrnová kaše s uzeným masem

Cizrnová kaše s uzeným masem

Cizrnu den předem namočíme. Druhý den scedíme, nalijeme čistou vodu a vaříme asi 1 - 1,5 hodiny do měkka. V polovině vaření přidáme bobkový list, kmín, drůbeží vývar a snítku rozmarýnu. Uzené maso nakrájíme na plátky, vložíme do pekáče, přisypeme ...

Články

Yerba maté - elixír mládí a zdraví

Yerba maté - elixír mládí a zdraví

Co je Yerba maté?  Jsou to sušené a drcené lístky cesmíny paraguayské, posvátné rostliny jihoamerických indiánů Guarani. Pěstuje se v oblasti Paraguaye, Argentiny a Brazílie. V samotné Brazílii a Argentině ho pravidelně pije až 95 % obyvatel. Pomá...

Lilek do vaší kuchyně

Lilek do vaší kuchyně

Lilek je díky svému složení zelenina, která patří na náš stůl. I když je u nás stále ještě nedoceněná, zkuste se s ní spřátelit. Je to jednoletá rostlina příbuzná s bramborem nebo rajčetem, která pochází z Indie. Lilek, neboli baklažán je pěstován...

Řasy - poklad ze dna moří

Řasy - poklad ze dna moří

Jsou mořské řasy součástí vašeho jídelníčku? Pokud ne, měli byste je do něj co nejdříve zařadit.  Co jsou mořské řasy?  Je to vlastně mořská zelenina, kterou lidstvo využívá jako potravinu tisíce let. Ve velké míře jsou konzumovány ve východní Asi...

Semínka - vynikající doplněk zdravého stravování

Semínka - vynikající doplněk zdravého stravování

Semínka patří mezi výživově velmi hodnotné potraviny. Jsou skvělým zdrojem vitamínů, minerálů, bílkovin a velmi kvalitních tuků. Mezi taková určitě zařazujeme lněná, konopná, dýňová, slunečnicová nebo chia semínka. V našich kuchyních by rozhodně n...

Chvalme červenou řepu

Chvalme červenou řepu

Je nenápadná, krásou nijak neoplývá a je námi velmi často opomíjená. Nevyhledáváte ji, protože nemáte rádi její chuť? Připomíná vám krmi pro zvířata? Přesto obsahuje tolik zdraví prospěšných látek, že bychom měli překonat odpor k ní a konzumovat ...

Medvědí česnek - rostlina nabitá energií

Medvědí česnek - rostlina nabitá energií

Jaro je tady a s ním i první zelená bylinka, nabitá vitamíny a energií - medvědí česnek. Ještě před pár lety docela neznámá, ale v poslední době stále populárnější rostlinka. A není se co divit. Je úplně první, která se po zimě objeví, obsahuje pl...

Majoránka - koření i lék

Majoránka - koření i lék

Majoránka je všeobecně známé a oblíbené koření. Těžko si bez ní dokážeme představit některé pokrmy, jako například bramboráky, gulášovou polévku, bramboračku nebo různé nádivky a klasické pochoutky domácí zabíjačky.  Odkud pochází?  Majoránka je p...

Křupavá kůrčička na drůbeži

Křupavá kůrčička na drůbeži

Křupavé kůrčičky na kuřeti nebo kachně docílíte, jestliže je budete při pečení potírat černým pivem.

Připálená rýže

Připálená rýže

Pokud se vám podařilo lehce připálit rýži, nezoufejte. Stačí na ni položit krajíc chleba a nepříjemná spálená chuť za chvíli zmizí.

Jarní únava - jak ji překonat?

Jarní únava - jak ji překonat?

I když se paní Zima ještě nechce vzdát své vlády, podle kalendáře nám už jaro klepe na dveře. Všichni už se těšíme, až odložíme teplé kabáty a budeme se vyhřívat v prvních jarních slunečních paprscích. Ovšem s příchodem jara se projevuje i jarní ú...

Fórum

Přátelé