Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Lilek do vaší kuchyně


Lilek je díky svému složení zelenina, která patří na náš stůl. I když je u nás stále ještě nedoceněná, zkuste se s ní spřátelit. Je to jednoletá rostlina příbuzná s bramborem nebo rajčetem, která pochází z Indie. 

Lilek, neboli baklažán je pěstován pro své fialovočerné plody. Je nepostradatelný pro kuchyně celého jihu Evropy, neobešli by se bez něj ani v Africe, Jižní Americe, Indii nebo Číně. I když se jedná o zeleninu, jeho masitá a hutná dužina dokáže bez problémů nahradit i maso. Pokud ho necháte vyrůst, klidně dosáhne hmotnosti i 2 kg. Opravdoví gurmáni dají ale přednost lilku menšímu, který má hladkou slupku, krásně zelený stonek a také čepičku. Jeho slupka je poměrně tenká a právě pod ní se skrývá největší množství tělu prospěšných látek. 


Lilek pro zdraví 


Je vydatným zdrojem beta-karotenu, který je důležitý pro zrak, je nezbytný pro růst a vývoj dětí a posiluje obranyschopnost organismu. Dále pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a obsahuje velké množství draslíku (dokonce více než zelí), železa, hořčíku, zinku a manganu, který působí preventivně proti některým nádorům a je důležitý pro zdravé a pevné kosti. 

V neposlední řadě lilek chrání mozek před poškozením volnými radikály a tím oddaluje jeho stárnutí. V jeho slupce se nachází rutin, který pomáhá ke zpevnění cév a proti skleróze. Jeho konzumace snižuje také vysoký krevní tlak a díky tomu, že má málo kalorií (ve 100 g pouze 35 kcal) je velice vhodný pro redukční dietu. 


Lilek v kuchyni 


Jedná se doslova o kouzelnou surovinu. Dá se použít samotný nebo v kombinaci s různými druhy zeleniny ale i s masem. Nejčastěji se kombinuje společně s paprikami, rajčaty ale i s bylinkami. Skvěle chutná s vepřovým nebo kuřecím masem, ale především s rybou. Může se grilovat, péct, plnit nebo zapékat či rozmělňovat na pyré a používat na různé pomazánky nebo dipy. 


Zkuste například Smažený lilek plněný šunkou 


Lilek buď oloupejte (nebo ne – záleží na vás, jak vám chutná) a nakrájejte na ½ cm kolečka. Každé kolečko osolte, posypte sušeným práškovým česnekem (nebo potřete čerstvým). Na polovinu koleček dejte šunku a přiklopte zbylými kolečky lilku. Obalte v klasickém trojobalu a osmažte v rozpáleném oleji. Pak osušte na papírové utěrce a podávejte s bramborem a zeleninou nebo jenom samotný jako chuťovku.


Fotogalerie

Jana Smidži

11. 05. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře