Lilek do vaší kuchyně


Lilek je díky svému složení zelenina, která patří na náš stůl. I když je u nás stále ještě nedoceněná, zkuste se s ní spřátelit. Je to jednoletá rostlina příbuzná s bramborem nebo rajčetem, která pochází z Indie. 

Lilek, neboli baklažán je pěstován pro své fialovočerné plody. Je nepostradatelný pro kuchyně celého jihu Evropy, neobešli by se bez něj ani v Africe, Jižní Americe, Indii nebo Číně. I když se jedná o zeleninu, jeho masitá a hutná dužina dokáže bez problémů nahradit i maso. Pokud ho necháte vyrůst, klidně dosáhne hmotnosti i 2 kg. Opravdoví gurmáni dají ale přednost lilku menšímu, který má hladkou slupku, krásně zelený stonek a také čepičku. Jeho slupka je poměrně tenká a právě pod ní se skrývá největší množství tělu prospěšných látek. 


Lilek pro zdraví 


Je vydatným zdrojem beta-karotenu, který je důležitý pro zrak, je nezbytný pro růst a vývoj dětí a posiluje obranyschopnost organismu. Dále pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a obsahuje velké množství draslíku (dokonce více než zelí), železa, hořčíku, zinku a manganu, který působí preventivně proti některým nádorům a je důležitý pro zdravé a pevné kosti. 

V neposlední řadě lilek chrání mozek před poškozením volnými radikály a tím oddaluje jeho stárnutí. V jeho slupce se nachází rutin, který pomáhá ke zpevnění cév a proti skleróze. Jeho konzumace snižuje také vysoký krevní tlak a díky tomu, že má málo kalorií (ve 100 g pouze 35 kcal) je velice vhodný pro redukční dietu. 


Lilek v kuchyni 


Jedná se doslova o kouzelnou surovinu. Dá se použít samotný nebo v kombinaci s různými druhy zeleniny ale i s masem. Nejčastěji se kombinuje společně s paprikami, rajčaty ale i s bylinkami. Skvěle chutná s vepřovým nebo kuřecím masem, ale především s rybou. Může se grilovat, péct, plnit nebo zapékat či rozmělňovat na pyré a používat na různé pomazánky nebo dipy. 


Zkuste například Smažený lilek plněný šunkou 


Lilek buď oloupejte (nebo ne – záleží na vás, jak vám chutná) a nakrájejte na ½ cm kolečka. Každé kolečko osolte, posypte sušeným práškovým česnekem (nebo potřete čerstvým). Na polovinu koleček dejte šunku a přiklopte zbylými kolečky lilku. Obalte v klasickém trojobalu a osmažte v rozpáleném oleji. Pak osušte na papírové utěrce a podávejte s bramborem a zeleninou nebo jenom samotný jako chuťovku.


přidejte na:
Jana Smidži

11. 05. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář