Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Chvalme červenou řepu


Je nenápadná, krásou nijak neoplývá a je námi velmi často opomíjená. Nevyhledáváte ji, protože nemáte rádi její chuť? Připomíná vám krmi pro zvířata? Přesto obsahuje tolik zdraví prospěšných látek, že bychom měli překonat odpor k ní a konzumovat ji alespoň jedenkrát týdně, a to nejraději ve formě salátu, ať už v syrové nebo vařené formě. 


Co obsahuje a čím je nám prospěšná? 

Je vysoce zásaditá a má velkou schopnost potlačovat viry a bakterie. Obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, jód, železo, mangan, zinek a má i vysoký obsah vitamínu C a E. Zbavuje mozek jedovatých kovů, například hliníku. Je rovněž velmi účinná při snižování krevního tlaku - stačí vypít denně 1 malou skleničku řepové šťávy. Šťáva z řepy se doporučuje i jako prevence proti rakovině, ale i pro rekonvalescenci po její léčbě. Obsahuje také velké množství vlákniny, důležité pro správné zažívání a očistu střev. Díky velkému obsahu křemíku napomáhá udržovat krásnou pleť. A nesmíme zapomenout i na velký objem kyseliny listové, která je důležitá pro nastávající maminky, protože podporuje správný vývoj ještě nenarozených dětí. 


Konzumace červené řepy 


Nejlépe je ji jíst v čerstvém stavu, protože tepelným zpracováním ztrácí část užitečných látek. Syrová se dobře uplatní v salátu. Je vhodné ji kombinovat s česnekem, jablky nebo křenem. Také ji můžeme použít jako základ zdravých pomazánek, které doplníme výraznými sýry, třeba balkánským nebo bryndzou. Oblíbený je rovněž řepný salát se zelím, křenem a jablky. Ze syrové řepy můžeme připravit rovněž šťávu, kterou pro zlepšení chuti smícháme se šťávou z mrkve. I tepelně upravená řepa je dobrým zdrojem vitamínů. 

Salát z vařené řepy bychom měli do jídelníčku zařazovat co nejčastěji. Dále ji využijeme do různých polévek, pomazánek, kaší, placiček a podobně. 

Řepu lze také péct v troubě na plechu: oloupanou řepu nakrájíme na špalíčky, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, přidáme koření nebo bylinky, které máme rádi a upečeme do křupava. 


Je to skvělá a zdravá pochoutka třeba k televizi místo smažených brambůrků. Ještě stojí za zmínku i řepa usušená a pomletá na prášek. Je vhodná pro ty, kteří ji nemají v oblibě, a přesto by chtěli využít jejích ozdravných účinků. I sušená je velmi účinná a podporuje regeneraci tělesných a mozkových buněk.



Fotogalerie

Jana Smidži

04. 04. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře