Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Yerba maté - elixír mládí a zdraví


Co je Yerba maté? 

Jsou to sušené a drcené lístky cesmíny paraguayské, posvátné rostliny jihoamerických indiánů Guarani. Pěstuje se v oblasti Paraguaye, Argentiny a Brazílie. V samotné Brazílii a Argentině ho pravidelně pije až 95 % obyvatel. Pomáhá totiž lépe snášet tamní velmi teplé a vlhké klima. To ale není jeho jediná přednost. Působí velmi příznivě na lidské zdraví. Mimo jiné povzbuzuje organismus, osvěžuje mysl, zahání pocity únavy a dokonale tak nahrazuje kávu. 


Co obsahuje?

Je rovněž významným antioxidantem, zdrojem vitamínů (zejména vitamín A, B1, B2, B3, B5 a C) a minerálů (obsahuje vysoké množství vápníku, hořčíku, manganu, železa, selenu, draslíku, křemíku a fosforu). Díky obsahu účinných látek pomáhá snižovat hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, zahání hlad a pomáhá tak při hubnutí. 



S jeho příchutí můžete experimentovat, protože charakteristická chuť maté nemusí vyhovovat každému. Bývá totiž velice zemitá, může mít až jistý kouřový nádech. Často se proto do něj přidává třeba pomerančová kůra, máta, ananas nebo například citrón či guarana. 





Pití Maté by se mělo podle tradičního způsobu podávat v nádobě z vydlabané tykve s úzkým hrdlem, které se říká kalabasa. Nápoj se usrkává bambusovým brčkem nebo kovovou slámkou – bombillou, která je na dolním konci proděravělá a funguje tak jako slámka a sítko zároveň. Lístky se mohou zalít opakovaně, nejlépe vodou o teplotě 70 °C. K přípravě lze použít i běžnou čajovou konvici. 



Příprava maté 

Kalabasa se naplní sypkým maté asi do poloviny, případně do tří čtvrtin. Pak se maté zalije trochou studené vody. Tím zajistíte, že maté po zalití horkou vodou "nespálíte". Po několika minutách do kalabasy zasunete bombillu a od té chvíle už ji nevytahujete. Pak se vše zalije horkou, ale ne vařící vodou (cca 80 °C) . Maté se neslévá a lístky se ponechávají v nádobě po celou dobu pití (z toho důvodu se používá pro pití bombilla). Ortodoxní příznivci pijí maté bez příchuti, ale lze jej ochutit karamelem, cukrem, sirupem, medem nebo citronem.


Fotogalerie

Jana Smidži

29. 06. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře