Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Koriandr

Koriandr

Další názvy

Štěničný anýz, kyšnec, cilantro

Použití v kuchyni

Koriandr připomíná svou chutí směs šalvěje a pomerančové kůry. Dobře vyzrálé plody jsou aromatické a mají nasládlou chuť. Přidávají se k zelí a luštěninám. Díky svému aroma je využíván v gruzínské nebo latinskoamerické kuchyni. Lístky koriandru se pak nejvíce používají v thajské, indické ale hlavně v mexické kuchyni. Tam se přidávají do ostrých i jemných omáček i dresingů. V mexických kuchařkách můžeme nať koriandru najít pod názvem cilantro. V mletém stavu se může přidat do perníků a jiného pečiva. Výborně se hodí k rybám, pečenému jehněčímu nebo hovězímu a zvěřině. Využívá se k uzení a dušení (při výrobě uzenin), ale také k nakládání hub, červené řepy nebo okurek. Významnou roli hraje koriandr i v likérnictví.

Rady

Ve středověku byl koriandr považován za afrodiziakum. Jedno až dvě rozdrcená zrna zlepší chuť kávy.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Polévka z červené čočky

Polévka z červené čočky

Mrkev a brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli nakrájíme na co nejjemněji. Vše orestujeme n...

Cuketovo-kedlubnové komínky

Cuketovo-kedlubnové komínky

Roštěnky opečeme 3-4 minuty z každé strany na oleji. Osolíme a opepříme. Kedlubnu a cuketu osolíme a nakr...

Tortilly s mletým masem a pečenými paprikami

Tortilly s mletým masem a pečenými paprikami

Mleté maso smícháme se dvěma lžícemi vody, chilli koření a solí. Vytvarujeme podlouhlé šišky, které zplácne...

Rýžové závitky se zeleninou

Rýžové závitky se zeleninou

Rýžové nudle uvaříme podle návodu. Mrkev, zelí a koriandr nasekáme najemno. Smícháme je s rybí omáčkou a ...

Grilované kotlety s omáčkou z lesních plodů

Grilované kotlety s omáčkou z lesních plodů

Vepřové kotlety osolíme, opepříme a grilujeme 8 minut z každé strany. Na másle osmažíme nadrobno nasekano...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Koriandr Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře