Rozeznáváme dva druhy okurek. Okurku salátovou – dlouhá, štíhlá okurka s hladkým povrchem, který může být rozbrázděn několika rýhami. Slupka je tenká, zelená, dužina je měkká. Využijeme ji ke konzumaci syrovou, nakrájenou na kolečka jako součást přílohy nebo upravenou do podoby salátu. Druhým typem je tzv. nakládačka – menší okurka, tmavěji zelená, povrch může mít malé bradavičky. Používáme ji k nakládání, jejich chuť je kyselá, výborně se hodí jako příloha k masitým jídlům. Dužina obou typů obsahuje v největší míře vodu, dále cukry a bílkoviny. Tyto látky mají příznivé činky na naši pleť. Okurky použijeme v kuchyni i tepelně zpracované – můžeme je zapékat, přidávat do zeleninových směsí. Pozor na solení – okurka tak ztrácí vodu.
Fotogalerie
Nahrát vlastní fotografie
Rýžový salát s avokádem, rajčátky a granátovým jablkem
Rýži uvaříme den předem. Druhý den si nejdříve připravíme zálivku: vyšleháme olivový olej s octem a najem...

Bramborový salát s jogurtem a majonézou
Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Mrkev také uvaříme doměkka, vejce na tvrdo. Brambory nakrájíme na k...

Španělské gazpacho
Rajčata oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme do mixéru. Přidáme oloupanou okurku nakrájenou na kousky a s...
Sendvič se sušenými rajčaty a okurkou
Žervé smícháme s utřeným česnekem, nasekanými sušenými rajčaty a nasekanými bylinkami. Osolíme a opepříme. ...

Rajčatovo-melounový salát
Meloun, okurku a rajčata nakrájíme na stejně velké kousky a smícháme je s najemno nasekanými bylinkami. Pře...


Jak na kynuté těsto
Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky
Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty
Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života
Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně klesá potřeba jídla, někdy ...