Okurka

Rozeznáváme dva druhy okurek. Okurku salátovou – dlouhá, štíhlá okurka s hladkým povrchem, který může být rozbrázděn několika rýhami. Slupka je tenká, zelená, dužina je měkká. Využijeme ji ke konzumaci syrovou, nakrájenou na kolečka jako součást přílohy nebo upravenou do podoby salátu. Druhým typem je tzv. nakládačka – menší okurka, tmavěji zelená, povrch může mít malé bradavičky. Používáme ji k nakládání, jejich chuť je kyselá, výborně se hodí jako příloha k masitým jídlům. Dužina obou typů obsahuje v největší míře vodu, dále cukry a bílkoviny. Tyto látky mají příznivé činky na naši pleť. Okurky použijeme v kuchyni i tepelně zpracované – můžeme je zapékat, přidávat do zeleninových směsí. Pozor na solení – okurka tak ztrácí vodu.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář