Lilek

Lilek

Také pod označením baklažán, původem z Indie. V našich obchodech běžně k dostání tmavě fialový druh s velmi lesklým povrchem a podlouhlým tvarem. Rozeznáváme ale i jiné formy, které jsou charakteristické svým žíháním nebo kulatým tvarem. Po rozkrojení má bílou dužinu, u fialových druhů může být dužina i zelená. Obsahuje vlákninu, draslík, fosfor, železo, zinek a vitamíny A, C. Jeho konzumace pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, pomáhá při zažívacích procesech, je vhodný při dietách. Vyznačuje se jemnou chutí. Před tepelnou úpravou je vhodné lilek nejen důkladně omýt, ale po rozkrojení dužinu nasolit a počkat až dojde k vyloučení tekutiny – lilek pak nebude hořký.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář
Vaříte rádi? Zajímá Vás zdravá výživa a vše kolem jídla? Pak ste tu správně. sRecepty.CZ jsou komunitním portálem, kde se setkávají uživatelé s podobnými zájmy.