Linecké těsto
Patří mezi nejznámější těsta k přípravě sladkostí. Původní receptura pochází z rakouského Lince. Dnes existuje poměrně mnoho receptů jak toto těsto připravit. Základem ale zůstává hladká mouka, moučkový cukr, máslo, žloutek nebo vejce. Dále můžete přidat kakao, mleté ořechy, mandle, kokos, skořici, vanilku nebo pomerančovou či citronovou kůru. Těsto musíte zpracovat důkladně, ale rychle, při dlouhém hnětení by se "zapařilo", bylo by lepivé a trhalo by se. Zabalte ho do freshfolie a dejte do lednice na 2 hodiny odpočinout. Z tohoto těsta připravíte mnoho druhů vánočního cukroví, drobného pečiva i mřížkových koláčů do formy, plněných zavařeninou, ovocem nebo tvarohem. Klasický způsob je těsto vyválet na tenčí plát a pomocí vykrajovátek tvořit kolečka, jedno plné a druhé s otvorem uprostřed. Samozřejmě můžete zvolit jakékoliv tvary. Pečte lehce dorůžova při 180 - 200°C. Potom spojte dobrou marmeládou a nechte rozležet. Pocukrujte nebo podle fantazie nazdobte čokoládou. Hotové linecké těsto je k dostání v předvánočním čase téměř v každém supermarketu a to v několika variantách. Obvykle kakaové, bílé a ořechové.