Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience od písmene B

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Bacardi

Bacardi

Lihovina, světlý rum. Pochází z Kuby, vyrábí se z cukrové třtiny. Jeho jemná chuť je výsledkem dlouhodobého procesu zkoušení nejrůznějších technologií výroby. Uskladnění v dubových sudech a filtrace přes dřevěné uhlí, kdy se zde zachytí nečistoty ...

Badyán

Badyán

Svou nasládlou kořeněnou chutí může konkurovat anýzu, jeho mírně palčivé aroma je však mnohem plnější a ohnivější. Badyán se používá, stejně jako anýz, při přípravě sladkého pečiva, perníků nebo vánočního cukroví. Přidává se do povidel, kompotů či pudinků. Využívá se k výrobě bonbónů a likérů. Ochutí také svařené víno, v němž působí mimo jiné dekorativně. Hojně se používá v čínské kuchyni.

Bageta

Bageta

Druh pečiva, který pochází z Francie (francouzsky baguette, což znamená proutek). V této zemi také nechybí toto pečivo u žádného chodu, především pak u tradiční francouzské kontinentální  snídaně. Menší bagetky lze naplnit a připravit tak chutnou ...

Baharat

Baharat

Koření se skládá z černého pepře, nového koření, koriandru, skořice, papriky a muškátového oříšku. Baharat můžete použít na drůbež, ryby nebo jehněčí. Výborně se také hodí do polévek a pokrmů z lilku, čočky nebo rýže.

Bailey's

Bailey's

Irský krémový likér s dominantní smetanovou sladkou hutnou chutí. K dostání je v několika příchutích, tímto likérem se plní také různé cukrovinky (bonbónky, čokolády, apod.). Původ tohoto likéru můžeme nalézt u irského ředitele nápojové společnos...

Balkánský sýr

Balkánský sýr

Mléčný výrobek, získává se zpracováním kozího, ovčího i kravského mléka, ale převážně z posledně jmenovaného. Charakteristickým znakem je barva a chuť. Jedná se o bílý sýr bez kůrky, který se mírně láme a rozpadá, při konzumaci je výrazně slaný. O...

Bambusové výhonky

Bambusové výhonky

Původem z jižní Číny. Prodávají se sterilované nebo čerstvé (ty se pak uchovávají naložené ve vodě několik dní v lednici). Jedná se o specialitu receptů inspirujících se asijskou kuchyní. Obsahují bílkoviny, sacharidy, bambusový cukr a malé množst...

Banán

Banán

Pochází z Jižní Asie, ale pěstuje se například v Africe, Americe, na Kanárských ostrovech nebo v Oceánii a vyváží se do celého světa. Známo je až na 100 odrůd tohoto ovoce. Banánové trsy se sklízí zcela zelené, balí se do igelitů a do krabic. Zele...

Banánek v čokoládě

Banánek v čokoládě

Tradiční, oblíbená cukrovinka. Banánové pěnové želé s přídavkem šťávy, polité vrstvou křupavé hořké čokoládové polevy. Neobsahuje konzervanty ani barviva. Je to bezlepková pochutina. K dostání je jako tyčinka standadní velikosti, XXL, minibanánky...

Banánový džus

Banánový džus

Nápoj, vyrábí se lisováním zralých plodů banánů, které mají svůj původ v Asii. Banány mají blahodárný účinek na nervovou a svalovou soustavu. Je oblíben pro svou schopnost zasytit a nepodráždit žaludek. Obsahuje totiž vitamin B a A a minerální lát...

Barevné kuličky

Barevné kuličky

Cukrové kuličky v různých barvách a odstínech, které se používají ke zdobení dortů a moučníků. Jejich tvrdost je ale někdy tak vysoká, že bychom při jejich konzumaci měli být opatrní. Barevné kuličky ocení hlavně děti. Přidávají se také někdy do j...

Barevné želé

Barevné želé

Kousky měkkého želé, často ještě obaleného v cukru, které se používají k dekoraci dětských dezertů a sladkostí. U nás jsou prodávány jako bonbóny nebo cukrovinky ve tvaru ovoce.

Batáty - sladké brambory

Batáty - sladké brambory

Plody povíjnice jedlé (Ipomomea batatas), původem z tropické Ameriky. Hlízy podobné bramborům mohou mít žlutou, bílou nebo oranžovou barvu. Vynikají násladlou chutí a jemnou dužinou. Mají vysokou nutriční hodnotu a používají se podobně jako klas...

Bazalka

Bazalka

Její chuť a aroma se liší podle oblasti jejího původu. Silné aroma a peprně nasládlá chuť se výborně hodí k pokrmům připravovaným z rajčat. Je považována za typické koření pro italskou kuchyni, neboť se výborně snoubí s těstovinami, mozzarellou a již zmíněnými rajskými jablíčky. Hodí se skvěle k rybám, salátům a na pizzu. Dodá charakteristickou chuť zvláště zeleninovým a rajčatovým polévkám a omáčkám, které jsou ještě lepší ve spojení s olivovým olejem a česnekem. Bazalka oživí také sýry, těstoviny, pokrmy z mletého masa, ryb, darů moře, telecího masa, kuřat, rajčatové pokrmy, vaječná jídla, majonézy, pomazánky, salátů, pizzu, fazole atd.

Bazalkové pesto

Bazalkové pesto

Pasta původem z Itálie lokality Languedoc a Provence. Je vyrobena z velmi kvalitních surovin, nejčastěji z bazalky, česneku, olivového oleje, piniových oříšků a parmazánu. Čím více se odpovídá originálnímu receptu, tím je lepší, ale i dražší. Zača...

Bažant

Bažant

Opeřený hrabavý středně velký pták žijící i v našich lesích. Jeho maso je nejčastěji vidět na zvěřinových hodech a cení se pro svou jemnou a šťavnatou chuť, charakteristickou vůni a minimum tuku. Bažant lze připravit na mnoho způsobů. Nejoblíbeněj...

Bb sušenky

Bb sušenky

Sušenky, k dostání ve všech potravinářských obchodech, k přímé spotřebě či jako přísada do nepečených moučníků (podobně jako piškoty). Bývají vanilkové či kakaové chuti.

Bebe sušenky

Bebe sušenky

Sušenky zn. Opavia, které se vyrábějí buď s máslovo-vanilkovou nebo kakaovou příchutí. Jedná se o cereální sušenky s obsahem vlákniny, hořčíku, železa s vitamíny B1 a E. Obsahují 40% celozrnných cereálií. Jsou určeny  přímé spotřebě jako doplněk v...

Bedla

Bedla

Jedlá houba, která je vhodná hlavně ke smažení, kde výborně vynikne její chuť. Někteří houbaři ji i suší, ale pak je v kulinářském využití tužší. Vyznačuje se velmi širokým kloboučkem, jenž je v mládí uzavřený. Dužnina je velmi měkká, vláčná s ...

Becherovka

Becherovka

Alkoholický nápoj, původ v Karlových Varech, výrobu r. 1838 převzal Jan Becher, jehož jméno nese dodnes. Lihovina složená z pramenité karlovarské vody a kvalitních přísad, které dohromady vytváří jedinečnou chuť tohoto výrazného nápoje. Znalce ne...

Becherovka lemond

Becherovka lemond

Becherovka Lemond byla uvedena na trh po 201 letech od vzniku Becherovky Original a je teprve druhým likérem v historii, který nese název Becherovka. Řadí se do kategorie hořko-bylinných či ovocných likérů a je 100% přírodním produktem. Je obohace...

Berbera

Berbera

Tato africká směs je kombinací indicko-arabských prvků. Podobá se indickým směsím, masalám. Obsahuje hřebíček, pískavici, opražené chilli papričky, dlouhý pepř, zázvor, koriandr, hřebíček skořici, kardamom a ajowan. V kuchyni se využívá do tepelně upravených zeleninových nebo drůbežích pokrmů.

Bez černý

Bez černý

Jedná se o listnatý keř, dosahující výšky až 8m. Má drobné žlutobílé květy uspořádané do vrcholíků. Plody jsou tvořeny černo-fialovými kuličkami – bezinkami, které jsou jako čerstvé mírně jedovaté. Jedovaté jsou i listy a kůra. Ovšem sušením nebo ...

Bezinkové plody

Bezinkové plody

Bezinkové plody najdeme volně v přírodě na keřích černého bezu, který je léčivý jak květy, tak i fialovými plody dozrávajícími na podzim. Roste hojně na zahradách a v přírodě. Bobule jsou fialové barvy a podle typického zápachu listů je snad ani ...

Bezlepková mouka

Bezlepková mouka

Bezlepková mouka je důležitou surovinou k přípravě pokrmů k bezlepkové dietě (ta napomáhá uzdravení střev a vstřebávání živin, vrací chuť k jídlu i váhu). Skládá se z kukuřičného škrobu, bramborového škrobu, rýžové mouky, bramborové mouky, pohanko...

stránka: