Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience z kategorie Zvěřina

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Bažant

Bažant

Opeřený hrabavý středně velký pták žijící i v našich lesích. Jeho maso je nejčastěji vidět na zvěřinových hodech a cení se pro svou jemnou a šťavnatou chuť, charakteristickou vůni a minimum tuku. Bažant lze připravit na mnoho způsobů. Nejoblíbeněj...

Divoký králík

Divoký králík

Původem z jižní Evropy, dnes běžně chován pro maso. Je menšího vzrůstu, tělo je zavalitější, hlava spíše kulatá, uši kratší. Jejich bílé maso obsahuje podstatně méně cholesterolu než maso jiných zvířat. S masem pracujeme obvyklým způsobem. Omyjeme...

Hlemýždi

Hlemýždi

K dostání v konzervách nebo v mražené podobě. Maso vaříme, ve finální úpravě je gumovité, chuť zvýrazníme přidáním česneku, kořenové zeleniny. Při přípravě pokrmu je vhodné přidat kousek másla. Výbornou chuť mají marinovaní v chilli omáčce, pečení...

Holub

Holub

Zkrácené označení pro domestikovaný druh holuba domácího. Na jednu porci se počítá jeden holub, záleží na velikosti a využití masa. Nejvíce masa najdeme v prsní části, nejméně pak na nohou. Vhodný k pečení, dušení, maso můžeme obrat od kosti a při...

Jelen

Jelen

Zvěřina. Maso má tmavší barvu. Lehce stravitelné, obsahuje méně tuku než ostatní druhy masa. Při koupi nás nesmí překvapit cena, která se odráží od kvality i dostupnosti tohoto masa. Využijeme jej při přípravě pečených pokrmů, ale také dušené chut...

Jelení steak

Jelení steak

Jelení steak je plátek, který se řeže proti vláknům z většího kusu masa. Připravujeme jej na grilu nebo na pánvi. Typické je rychlé osmahnutí. Podle doby přípravy rozlišuje několik typů steaků. Od nepečeného přes středně propečený až k úplně prope...

Kachna divoká

Kachna divoká

Patří mezi vodní pernatou zvěřinu (žije ve volné přírodě a je lovena). Maso má málo tučné s jemnou strukturou, má osobitou chuť a vůni. Barva masa je až hnědočervená, tmavší, než bývá maso kachny domestikované. Obsahuje méně živočišného škrobu a p...

Kančí maso na guláš

Kančí maso na guláš

Zvěřina. Maso je tučné, podobá se vepřovému. Má specifické aroma, připravujeme z něj mnoho pokrmů. Díky většímu obsahu tuku se při přípravě nemusíme bát přílišného vysušení masa. Jediné nebezpečí, které při tepelné úpravě hrozí je, že maso začne b...

Kanec

Kanec

Zvěřina. Maso je tučné, podobá se vepřovému. Má specifické aroma, připravujeme z něj mnoho pokrmů. Maso z části hřbetu, kýty je vhodné péct, ale také grilovat. Zadní kýta je nejoblíbenější pečená, podávaná se zelím. Díky většímu obsahu tuku se při...

Klokaní maso

Klokaní maso

Původem z Austrálie a přilehlých oblastí. Při shánění a nákupu masa nás nesmí překvapit vyšší cena a dostupnost. Jedná se o velice kvalitní maso, obsahuje malé procento tuků a cholesterolu. Jeho chuť je lehce nasládlá, tuhostí připomíná hovězí. Mů...

Koroptev

Koroptev

Hrabavý pták, rozšířen na velkém území Evropy. Maso k dostání na trhu především v období mysliveckých lovů. Má charakteristickou chuť i aroma. Nejoblíbenějším receptem na úpravu je pečená koroptev. Maso má tendenci se vysušovat, proto je lepší při...

Králičí maso

Králičí maso

Králík domácí je vyšlechtěný z králíka divokého, který se lovil od středověku. Uzavřený chov se datuje od 5.-6. století. Králičí maso je světlé, dietní, bývá srovnáváno s telecím nebo drůbežím a je vhodné i pro malé děti. Obsahuje málo tuku, zato ...

Křepelka

Křepelka

Hrabavý pták, řadíme jej bažantovité. K dostání je především v období lovu. Křepelčí maso je jemnější než maso bažanta nebo jiných hrabavých, ale tepelná úprava je velmi podobná. Při přípravě musíme maso nejdříve očistit, osolit a poté můžeme povo...

Pštrosí maso

Pštrosí maso

Běžně k dostání v Austrálii a USA, ale i u nás jsou již pštrosí farmy. Maso si ale nezískalo takovou oblibu a popularitu, aby bylo běžně k dostání v našich obchodech. Čerstvé maso je podobné hovězímu a to jak barvou, tak také tuhostí. Upravujeme j...

Sluka

Sluka

Pták z čeledi brodivých. Jeho charakteristickým znakem je dlouhý, tenký zobák. Velikostně se řadí mezi menší zástupce. Při podávání počítáme jeden kus na jednu osobu, nijak jej před tepelnou úpravou nekucháme, hlava se neodstraňuje. U nás je však ...

Srnčí kýta

Srnčí kýta

K dostání je převážně v období honů. Maso by se mělo nechat odležet, protože pak dosahuje lepších chuťových vlastností než jak je tomu u čerstvě zabitého kusu. Srnčí kýta se dusí nebo peče, je důležité před tepelnou úpravou odstranit přebytečné bl...

Srnčí maso

Srnčí maso

Předního maso se využívá pro přípravu ragú, srnčí kýta a hřbet se dusí nebo peče, je důležité z nich před tepelnou úpravou odstranit přebytečné blány. Srnčí maso bývá suché, abychom tomu při pečení nebo jiných úpravách předešli, je vhodné přidat s...

Srnčí steak

Srnčí steak

Srnčí maso je k dostání převážně v období honů. Maso by se mělo nechat odležet, protože pak dosahuje lepších chuťových vlastností než jak je tomu u čerstvě zabitého kusu. Steak je plátek, který se řeže proti vláknům z většího kusu masa. Připravuj...

Steak z vačice

Steak z vačice

Vačice může být lovena jen v určitých částech roku, maso je jemné, pozor na pižmové žlázy, které musí být před tepelnou úpravou odstraněny. Steak je plátek, který se řeže proti vláknům z většího kusu masa. Připravujeme jej na grilu nebo na pánvi. ...

Vačice

Vačice

Vačnatci, stromoví všežravci. Běžně byly konzumovány v Severní Americe, kde se staly tradičním jídlem. Může být lovena jen v určitých částech roku, maso je jemné, vhodné k dušení, pozor na pižmové žlázy, které musí být před tepelnou úpravou odstra...

Zajíc

Zajíc

Velikostně větší než králík divoký. Maso je tmavší s charakteristickou chutí, obsahuje málo tuku a zároveň je zdrojem nezbytných proteinů. Je tedy dobrým řešením pro diety nebo nemocné osoby. Maso je suché, nemá výraznou chuť, ale o to více se můž...

žabí stehýnka

žabí stehýnka

Ke konzumaci jsou vhodné zadní končetiny určitého druhu žab - skokanů. Ty se oddělí, stáhnou z kůže a poté se tepelně zpracovávají. Musí být hned upravena nebo hluboce zmražena. Připravují se smažená v trojobale nebo těstíčku, podávají se s rýží, ...