Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience z kategorie Oleje

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Arašídový (podzemnicový) olej

Arašídový (podzemnicový) olej

Za studena lisovaný olej z arašídů, které neprojdou procesem pražení. Řadí se mezi vysoce kvalitní tuky a je možno jej zahřát až na teplotu 175°C bez toho, aby došlo k jeho znehodnocení. Často se používá jako náhrada za olivový olej. Svou příjemno...

Avokádový olej

Avokádový olej

Tento druh oleje je velmi podobný olivovému oleji, ale je jemnější a méně hořký. Rovněž jeho využití v gastronomii je velmi podobné. Pro svou jemnou chuť nestírá přirozenou chuť pokrmů. Používá se na přípravě ryb a bílého masa, do salátů z čerstvé...

Bodlákový olej

Bodlákový olej

Olej získaný ze semínek bodláku - světlice barvířské pocházející z Indie. Podobný je oleji slunečnicovému a řadí se mezi nejlepší oleje na trhu. Ceněný je pro vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a především životně důležité kyseliny linolov...

Bylinkový olej

Bylinkový olej

Olej ochucený louhovanými bylinami a kořením. Pro pikantnější chuť se někdy přidávají čili papričky nebo česnek. Jeho přípravu zvládne každý. Stačí jen naložit koření a byliny dle vlastního výběru do olivového oleje a nechat působit na teplém místě.

Citronový olej

Citronový olej

Aromatický olej se lisuje či vytlačuje z kůry plodu. Poporuje činnost bílých krvinek, aktivizuje činnost imunitního systému.Podporuje trávení, upravuje kyselost žaludku, rozpouští žlučové a močové kameny, snižuje hladinu cholesterolu, čistí krev, ...

červený olej

červený olej

Asijský druh oleje, jehož přípravu zvládne každý doma. Příprava červeného oleje: do misky nebo sklenice dáme dvě kávové lžičky mletého čili a zalijeme asi 1 dcl oleje. Zamícháme a necháme při pokojové teplotě rozležet. Čím déle, tím lépe, ale už a...

Dýňový olej

Dýňový olej

Jedná se o vysoce kvalitní a zdravý olej bohatý na vitamíny E, A, zinek, drahocenné omega kyseliny Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny. Neobsahuje žádný cholesterol. Je lisován za studena z dýňových semen. Jeho barva je hnědo-zelená a řadí se do kat...

Hroznový olej

Hroznový olej

Olej, vyrábí se lisováním jader z hroznů vinné révy. Proces výroby probíhá za studena. Obsahuje velké množství látek prospěšných pro náš organismus, jedná se o beta karoten, mastné kyseliny, vitamin C, E. Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v ...

Kanolový olej

Kanolový olej

Obsahuje kyselinu olejovou a látky, které jsou pro náš organismus prospěšné a některé z nich i nezbytné. Jsou lepší variantou než nasycené tuky. Ty totiž obsahují velký podíl cholesterolu, který je pro naše tělo ve velkém množství škodlivý. Nenasy...

Kukuřičný olej

Kukuřičný olej

Získává se lisováním kukuřičných klíčků. Kukuřice setá, původem z Ameriky, má v potravinářském průmyslu hojné využití. Olej má žlutou až světle oranžovou barvu, nemá žádné výrazné aroma. V našich obchodech není až tak běžně k sehnání, což je na šk...

Lněný olej

Lněný olej

Vyrábí se lisováním lněných semínek, ty se vyznačují hnědou barvou, lesklým povrchem. Obsahují velké množství omega 3 mastných kyselin, což je látka vyskytující se hojně v rybách, takže konzumací můžeme pokrýt doporučenou dávku pro naše tělo. Pozi...

Mandlový olej

Mandlový olej

Mandle, což jsou jádra plodů mandloně, původem z Asie, obsahují velký podíl tuků, nejsou proto vhodná k přehnané konzumaci pokud si chceme udržet linii, ale zároveň by měla být součástí našeho jídelníčku, protože obsahují velké množství antioxidan...

Olivový olej

Olivový olej

Lisuje se z oliv, což jsou plody olivovníku. Využijeme jej v kuchyni do nejrůznějších salátů, ale i na smažení. Podporuje trávení, zlepšuje chuť k jídlu. Před výrobou se olivy skladují ve velkých nádobách. U kvalitního oleje se olivy neskladují dé...

Oříškový (ořechový) olej

Oříškový (ořechový) olej

Olej vhodný zejména pro studenou úpravu - do salátů.

Pistáciový olej

Pistáciový olej

Lisuje se z pistácií, což jsou plody keře pistácie, původem z Asie. Oříšky jsou ukryty ve světlých skořápkách, na keři rostou v hroznech. V době zralosti skořápky podélně pukají, ale pokud jsou nepříznivé podmínky, k prasknutí nemusí dojít. Jádro ...

Rostlinný olej

Rostlinný olej

Rozlišujeme několik druhů – slunečnicový olej – původem z Ameriky, lisuje se z olejnatých slunečnicových semen, dnes se vyrábí hlavně ve Francii. Použijeme jej ke smažení, ale má výborné chuťové vlastnosti a tak se hodí i při domácí přípravě majon...

řepkový olej

řepkový olej

Jedná se o rostlinný olej vysoké kvality a domácí produkce. Je podobný a srovnatelný s olejem olivovým, dokonce bývá označován za prospěšnější, díky vysokému obsahu cenných látek. Vyrábí se lisováním semen řepky olejné. Je to rostlina z čeledi bru...

Sezamový olej

Sezamový olej

Lisuje se ze sezamových semínek. Často se při lisování přidávají i sójové boby. Rozlišujeme tmavý a světlý olej. První je lisován z pražených semen, druhý ze surových semen. Tmavý olej je charakteristický svou oříškovou chutí, obsahuje velké množs...

Slunečnicový olej

Slunečnicový olej

Lisuje se ze semínek slunečnice, což je olejnina, původem ze Severní Ameriky, jako olejnina se využívá od 19. století. Semínka jsou různých barev, nejčastěji je jejich zbarvení černé, na jednom konci jsou kulatá, na druhém zašpičatělá. Obsahují až...

Sojový olej

Sojový olej

Vyrábí se lisováním sójových bobů, které obsahují velký podíl oleje. Při zahřátí vykazuje lepší vlastnosti než jiné běžně užívané oleje a je proto vhodný pro tepelné úpravy pokrmů v kuchyni. Pokud jej ale zahřejeme na příliš vysokou teplotu, může ...