Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience z kategorie Mouka a obiloviny

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Amaranth

Amaranth

Tato krásná rostlina pochází z vysokohorských oblastí Jižní Ameriky a pěstovala se již 4000 let před naším letopočtem. U nás se jí také říká laskavec. Produkuje drobná semínka světlé barvy chuťově připomínající oříšky. Amarant obsahuje velké množs...

Bezlepková mouka

Bezlepková mouka

Bezlepková mouka je důležitou surovinou k přípravě pokrmů k bezlepkové dietě (ta napomáhá uzdravení střev a vstřebávání živin, vrací chuť k jídlu i váhu). Skládá se z kukuřičného škrobu, bramborového škrobu, rýžové mouky, bramborové mouky, pohanko...

Bramborový škrob

Bramborový škrob

Látka rostlinného původu získaná fotosyntézou. Bramborový škrob je v naší kuchyni využíván především k přípravě pečiva, moučníků a dortů. Zahustit s ním ale lze i exotické pokrmy jako je čína nebo klasické omáčky k masu. Doporučuje se hlavně pro ...

Bulgur

Bulgur

Lámaná předvařená celozrnná pšenice. Bulgur lze podávat jako přílohu, ale své místo má také při přípravě karbanátků, rizot (místo rýže), ...

Celozrná mouka

Celozrná mouka

Mouka s mnohem větším nutričním obsahem než obyčejná mouka. Šikovné kuchařky si ji mohou připravit doma pomocí mlínku na kávu. Celozrná mouka je výborná na přípravu kaší nebo omelet. Pokud se rozhodnete pro výrobu domácího chleba či pečiva, určitě...

Celozrnná špaldová mouka

Celozrnná špaldová mouka

Mouka z pšenice špalda, jež obsahuje složky důležité pro náš organismus (bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny a minerály). Významná je přítomnost vitamínu skupiny B, thiaminu a riboflavinu, vyšší obsah draslíku a hořčíku. Špalda obsahuje také nena...

Cizrnová mouka

Cizrnová mouka

Mouka, bezlepková. Vyrobená z cizrny, což je luštěnina podobná chutí i vzhledem lískovým oříškům. K dostání jako instantní výrobek. Použití jako u běžné pouky – k zahuštění pokrmů, polévek, omáček. Vhodná k přípravě pomazánek. ...

Cornflakes

Cornflakes

Snídaňové cereálie na bázi kukuřičné krupice s ovocným cukrem, solí a ochucovadly. Z vytvořené směsi se válcují vločky, které se pak restují. Obvykle se podávají s mlékem, ale dají se přidávat také do moučníků nebo v nich lze obalovat maso. Obsahu...

Dlouhozrnná rýže

Dlouhozrnná rýže

Původem z jihovýchodní Asie. Dnes je rýže jedna z nejhlavnějších potravin na světě, jedná se o obilky určitých druhů trav. Obsahuje velké množství škrobu. Obilky rýže jsou různě tvarované – kulaté, oválné, krátké, dlouhé. Od toho pak odvozujeme rů...

Dobrá vláknina

Dobrá vláknina

Výrobek Bonavita obsahující ze 74,4% cereálie (pšeničné otruby, pšeničná mouka celozrnná, kukuřičná vláknina, kukuřičný škrob), cukr, glukózu, glukózový sirup, ječný sladový výtažek, emulgátor: sójový lecitin, palmový tuk, skořice, medové aroma,...

Drcená kukuřice

Drcená kukuřice

Drcená kukuřice obsahuje zrna kukuřice sladké, prodává se běžně v našich obchodech. Při koupi si dejme pozor na kvalitu výrobku, i zde zatím platí, že cena se odráží v chuti. Pro drcenou kukuřici najdeme v kuchyni široké uplatnění – přidává se do ...

Hladká mouka

Hladká mouka

Patří do skupiny bílé pšeničné mouky společně s moukou polohrubou a hrubou. Obsahuje sacharidy, škrob a lepek (ten může být zdrojem nejrůznějších problémů - alergie apod). Využívá se při pečení pečiva (způsobuje nadýchanost těsta, které se při pří...

Hrubá mouka

Hrubá mouka

Patří do skupiny bílé pšeničné mouky společně s moukou polohrubou a hladkou. Obsahuje sacharidy, škrob a lepek (ten může být zdrojem nejrůznějších problémů). Využívá se při vaření (knedlíky, noky, těstoviny). Produkty z bílé mouky dodávají tělu ur...

Jáhly

Jáhly

Jsou surovinou vyráběnou loupáním prosa, kdy získáme žluté kuličky o průměru asi 1 mm. Čím dále více si získávají místo v naší kuchyně k přípravě jáhelníku sladkého či slaného nebo různých kaší. Prakticky mohou nahradit více užívanou rýži, která t...

Jasmínová rýže

Jasmínová rýže

Dlouhozrnná rýže, původem z Thajska. Originální název je Khao chao. Před vařením jsou zrnka lehce průsvitná, po procesu vaření zbělají a působí nadýchaným dojmem. Připravujeme ji jako běžnou dlouhozrnnou rýži, jen do vody nepřidáváme sůl. Má jemné...

Ječná mouka

Ječná mouka

Vyrábí se z ječného zrna. To obsahuje velké množství sacharidů, bílkoviny, vitaminy B, E, minerální látky a neobsahuje lepek. Rozdíl mezi bílou a ječnou moukou se odráží v procesu výroby. U ječné mouky je zpracováno a mleto celé zrno. Můžeme ji př...

Karob

Karob

Karobový prášek je získáván z plodů stálezelené dřeviny Ceratonia Siliqua rostoucí ve Středomoří a je znám také jako svatojánský chléb (podle pověsti se traduje, že tuto potravinu s oblibou jedl Svatý Jan) nebo rohovník. Jeho kvality si byli vědom...

Krátkozrnná rýže

Krátkozrnná rýže

Původem z jihovýchodní Asie. Dnes je rýže jedna z nejhlavnějších obilovin na světě, jedná se o obilky určitých druhů trav. Obsahuje velké množství škrobu. Obilky rýže jsou různě tvarované – kulaté, oválné, krátké, dlouhé. Od toho pak odvozujeme rů...

Kroupy

Kroupy

Výrobek z ječmene. Obsahuje vitamíny B, E, velké množství sacharidů. Před použitím je dobré kroupy nějakou dobu namáčet. Využíváme je jako přísadu do polévek, k dušeným pokrmům. Výborně chutnají s kysaným zelím a uzeným bůčkem, vegetariány potěší ...

Krupice

Krupice

Vyrábí se procesem mletí obilí, kdy se nejprve melou hrubší částice zbavené slupky. Připravujeme z ní kaše (výborně chutná s kouskem rozpuštěného másla a posypaná kakaem), přidáváme ji jako ingredienci do knedlíků, halušek nebo lívanců. Je běžně k...

Kukuřičná mouka

Kukuřičná mouka

Speciální mouka bohatá na živiny, bez genetických modifikací. Vyrábí se mletím kukuřičných zrn. Zákadní surovina pro uvaření polenty, tradičního italského pokrmu. K dostání především v prodejnách se zdravou výživou, a to  jako hladká nebo polohrubá.

Kukuřičné lupínky

Kukuřičné lupínky

Základem je kukuřice setá, původem z Ameriky. Pěstování se rozšířilo do celého světa a nejrozšířenější využití nalezla jako krmivo. Později ale rostl význam sladké kukuřice jako zeleniny. V potravinářském průmyslu se používá jako zdroj olejů, škro...

Kukuřičný škrob

Kukuřičný škrob

Výrobek získaný z kukuřice seté, původem z Ameriky. Pěstování se rozšířilo do celého světa a nejrozšířenější využití nalezla jako krmivo. Později ale rostl význam sladké kukuřice jako zeleniny. V potravinářském průmyslu se používá jako zdroj olejů...

Kuskus

Kuskus

Neboli cous-cous pochází  Afriky a Blízkého Východu a je to národní potravina například v Tunisu, Alžírsku nebo v Maroku. Rozšířen je však i v jiných zemích a těší se vzrůstající popularitě. Jedná se v podstatě o jistý druh těstoviny z tvrdé pšeni...

Lněné semínko

Lněné semínko

Hnědá barva, lesklý povrch. Velikostně se přibližují semínkům slunečnice. Obsahují velké množství omega 3 mastných kyselin, což je látka vyskytující se hojně v rybách, takže konzumací těchto semínek můžeme pokrýt doporučenou dávku pro naše tělo. P...

stránka: