Jáhly

Jsou surovinou vyráběnou loupáním prosa, kdy získáme žluté kuličky o průměru asi 1 mm. Čím dále více si získávají místo v naší kuchyně k přípravě jáhelníku sladkého či slaného nebo různých kaší. Prakticky mohou nahradit více užívanou rýži, která také v minulosti jáhly z našeho jídelníčku vytlačila.  Mají vysokou výživovou hodnotu: obsahují minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), jsou bohaté na vlákninu a vitamíny skupiny B. Doporučují se lidem s chudokrevností, dětem, sportovcům, lidem v rekonvalescenci, pomáhají v prevenci proti únavě a depresím. Neobsahují lepek a jsou tudíž vhodné pro bezlepkovou dietu.

Před vařením je dobré jáhly probrat a několikrát spařit horkou vodou pro eliminaci nahořklé chuti. Připravujeme-li z jáhel sladký pokrm, lze je vařit také v mléce.

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář