Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Jáhly

Jáhly

Přidat na Pinterest

Jsou surovinou vyráběnou loupáním prosa, kdy získáme žluté kuličky o průměru asi 1 mm. Čím dále více si získávají místo v naší kuchyně k přípravě jáhelníku sladkého či slaného nebo různých kaší. Prakticky mohou nahradit více užívanou rýži, která také v minulosti jáhly z našeho jídelníčku vytlačila.  Mají vysokou výživovou hodnotu: obsahují minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), jsou bohaté na vlákninu a vitamíny skupiny B. Doporučují se lidem s chudokrevností, dětem, sportovcům, lidem v rekonvalescenci, pomáhají v prevenci proti únavě a depresím. Neobsahují lepek a jsou tudíž vhodné pro bezlepkovou dietu.

Před vařením je dobré jáhly probrat a několikrát spařit horkou vodou pro eliminaci nahořklé chuti. Připravujeme-li z jáhel sladký pokrm, lze je vařit také v mléce.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Jablečné jáhly

Jablečné jáhly

Jáhly uvaříme podle návodu v osolené vodě. Jablka oloupeme, nakrájíme na kostky a dusíme doměkka. Poté rozm...

Jablečný jáhelník

Jablečný jáhelník

Ve velkém hrnci si dáme vařit mléko s cukrem a přisypeme jáhly. Vaříme asi 15 minut, dokud nejsou jáhly měk...

Tvarohové jáhly s brusinkami

Tvarohové jáhly s brusinkami

Propláchnuté jáhly dáme do většího hrnce a zalijeme mlékem. Na mírném ohni vaříme asi 15 minut. Promíchávám...

Jáhlová kaše

Jáhlová kaše

Mléko nalijeme do kastrolku a jakmile začne vařit, tak ho odstavíme. Ihned vsypeme jáhlové instantní vločky...

Třísýrové jáhly

Třísýrové jáhly

Jáhly osolíme a zalijeme vroucí vodou - podle návodu na obalu - a uvaříme. Cibulku nakrájíme na malé kous...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Jáhly Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře