Jáhly se zeleninou
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Pro eliminaci hořké chuti pořádně propereme jáhly v sítku velkým množstvím vody (dokud z nich teče hodně zakalená voda, proplachujeme), poté je spaříme vařící vodou. Jáhly přesypeme do hrnce a přidáme vodu (3 díly vody na 1 díl jáhel - to vychází cca na 1200ml).
Přidáme kostku zeleninového bujónu nebo vývaru (já používám ty vaničky s želatinovou konzistencí). Přivedeme k varu, stáhneme oheň a vaříme cca 20 minut dokud jáhly nevsáknou všechnu vodu. Množství zeleniny a koření je orientační, dělám to od oka a nejlépe podle chuti. Na pánvi si rozpustíme máslo a prudce orestujeme cibuli s česnekem. Přidáme podle chuti a fantazie zeleninu (např. fazolové lusky, mrkev, hrášek, kukuřice a další). Posypeme chilli a postříkáme sójovou omáčkou. Nakonec vše na talíři promícháme a můžeme ozdobit např. petrželovou natí sušenou nebo čerstvou.
Tip k receptu
Nejlépe podávejte teplé jako druhý chod po nějaké polévce.
15. 03. 2021