Jezte podle českých tradic. Co si dopřát v únoru?

Dáváte-li přednost sezónní stravě, určitě vás napadlo, co naši předchůdci v tomto prázdném období jedli. Sklepy byly touto dobou poměrně dost vybílené a do nové úrody bylo daleko. V takovém případě si museli vystačit se zavařeninami a naloženými surovinami, kořenovou zeleninou, obilovinami a živočišnými produkty.

Lidé se povětšinou těšili na masopust a Velikonoce, které byly prvním signálem probouzející se matky Země. Dnes máme sice všech potravin v obchodech dostatek, to ale ještě neznamená, že je musíte všechny kupovat. Stále se tady nabízí možnost vybírat si ty, které jsou přirozeně k dostání a sezónní.

Co si v únoru dopřát?

Únor patří k poměrně dosti chladným měsícům, a proto by základem vaší stravy měly být silné vývary z kostí, kořenová zelenina, kousky masa a domácí knedlíčky (například z droždí nebo játrové). Výborné na zahřátí jsou však i krémové polévky, do kterých se přidává smetana.

Důležitou složkou by mělo být také maso, které dodá tělu patřičnou sílu a energii. Maso pečené v troubě se skvěle hodí ke kořenové zelenině, která může být i skvělou přílohou.

V neposlední řadě byste neměli zapomínat ani na tradiční suroviny, jako například jáhly se zelím, bulgur nebo pohanku.Jezte podle českých tradic. Co si dopřát v únoru?

Potraviny přirozené pro únor:

  • růžičková kapusta
  • černý kořen
  • ředkvičky
  • řeřicha

 

TIP NA KLASICKÉ ÚNOROVÉ JÍDLO

Ingredience:

  • růžičková kapustaJezte podle českých tradic. Co si dopřát v únoru?
  • parmezán
  • máslo
  • sůl
  • slanina

Postup:

Povařte kapustu v osolené vroucí vodě zhruba patnáct minut. Poté na másle orestujte slaninu a přidejte k ní povařenou kapustu. Vše dobře promíchejte a vložte do zapékací mísy. Posypte parmezánem a pečte deset minut v troubě na 220 °C.

přidejte na:
BB

06. 02. 2022

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář