Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Amaranth

Amaranth

Přidat na Pinterest

Tato krásná rostlina pochází z vysokohorských oblastí Jižní Ameriky a pěstovala se již 4000 let před naším letopočtem. U nás se jí také říká laskavec. Produkuje drobná semínka světlé barvy chuťově připomínající oříšky. Amarant obsahuje velké množství kvalitních rostlinných bílkovin, podobných těm živočišným, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy skupiny B, vitamin C, E a betakaroten. Také je zdrojem minerálních látek, především hořčíku, vápníku a draslíku. Najdete v něm i železo a v tuku obsažen významný prvek squalen, který velmi podporuje  imunitní systém a regeneraci při stresech nebo po radioterapiích. Podporuje tvorbu HDL - užitečného cholesterolu. Amarant je bohatý na vlákninu, obsahuje jí až 3x více než pšenice, a proto jej využijete při zácpě a jako prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku. Vhodný je pro všechny věkové kategorie a především pro děti, neboť díky lyzinu podporuje tvorbu mozkových buněk a má vliv na duševní vývoj. Také působí preventivně proti ischemické chorobě srdeční, mrtvici nebo infarktu myokardu. Doporučován je i při redukci hmotnosti, diabetikům a osobám s potravinovou alergií. Neobsahuje jednoduché cukry a také je přirozeně bezlepkový. Tuto plodinu koupíte v prodejnách zdravé výživy ve formě zrna, které upotřebíte například při přípravě rizota, kdy stačí přidat hrst do rýže. Dále se vyrábí mouka, která je vhodná na pečení chleba, pečiva, koláčů a moučníků, sušenek, do těsta na knedlíky apodobně. Pro začátek jí nahraďte jen část mouky pšeničné. Sehnat můžete i amarantový olej, směsi k zahušťování polévek, omáček a kaší. Z hotových produktů stojí za vyzkoušení různé mysli směsi, tyčinky, piškoty pro děti od 2 let, sušenky a extrudované perličky vhodné do jogurtu nebo slané chipsy a tyčinky.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Letní ovocné osvěžení  :-)

Letní ovocné osvěžení :-)

Žloutky vyšleháme s cukrem krupicí, přidáme vodu a kakao. Z bílků vyšleháme sníh a lehce vmícháme do žloutk...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Amaranth Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře