Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Krátkozrnná rýže

Krátkozrnná rýže

Přidat na Pinterest
Původem z jihovýchodní Asie. Dnes je rýže jedna z nejhlavnějších obilovin na světě, jedná se o obilky určitých druhů trav. Obsahuje velké množství škrobu. Obilky rýže jsou různě tvarované – kulaté, oválné, krátké, dlouhé. Od toho pak odvozujeme různé typy rýží. Krátkozrnná rýže je běžně ke koupi v našich obchodech. Dejme přednost kvalitě před kvantitou, odměnou nám bude kvalitní rýže a vynikající chutí, která se nerozvaří. Pokud koupíme rýži bez varných sáčků, musíme ji nejdříve propláchnout pod tekoucí vodou, poté ji přesypeme do hrnce, kde jsme si připravili cibuli do sklovata a zalijeme vodou přibližně dva prsty nad hladinu rýže. Vaříme přikryté pokličkou zhruba 10-15 minut. Díky většímu obsahu škrobu má krátkozrnná rýže tendence se lepit. Pokud koupíme rýži ve varných sáčcích, postupujeme dle návodu uvedeného na obalu. Rýže je skvělou přílohou k jídlům upraveným podle receptů inspirujících se Asií, také k některým druhům masa, nezbytnou součástí rizota na jakýkoliv způsob. Výborně se hodí k přípravě sushi.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Řepové rizoto

Řepové rizoto

Řepu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte. Do kastrůlku dejte olej a cibu...

Citrónové rizoto s hráškem

Citrónové rizoto s hráškem

Šalotku nasekáme na jemno. Osmažíme ji na olivovém oleji. Přidáme rýži a pořádně zamícháme. Zalijeme ví...

Fenyklové rizoto s krevetami

Fenyklové rizoto s krevetami

Cibuli, česnek a fenykl nakrájíme nadrobno. Vše smažíme 10 minut na oleji. Přidáme rýži a 2 minuty smažíme....

Rizoto s mungo klíčky, mrkví a pórkem

Rizoto s mungo klíčky, mrkví a pórkem

Ve woku si na másle zpěníme cibulku, vhodíme omytý a na nudličky nakrájený pórek a smažíme. Jakmile nám zač...

Rizoto s pohankou a hlívou ústřičnou

Rizoto s pohankou a hlívou ústřičnou

V kastrolu se silným dnem rozehřejeme olej a polovinu másla. Přidáme cibuli nakrájenou na drobné kostičky a...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Krátkozrnná rýže Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře