Rizoto s pohankou a hlívou ústřičnou
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
V kastrolu se silným dnem rozehřejeme olej a polovinu másla. Přidáme cibuli nakrájenou na drobné kostičky a plátky česneku. Mrkev oškrábeme, nastrouháme nahrubo a po dvou minutách vsypeme k cibuli s česnekem. Smažíme za občasného míchání další 2 minuty a poté přidáme na nudličky nakrájenou hlívu. Dál dusíme ještě asi 2 minuty.
K zelenině nasypeme propláchnutou a okapanou pohanku a rýži. Smažíme, dokud rýže nezesklovatí. Přidáme nasekaný tymián, osolíme, opepříme a zalijeme vínem. Dál zprudka vaříme, dokud se víno nevyvaří. Přitom rizoto neustále mícháme, aby se nepřichytilo.
Do rizota rozdrobíme kostku zeleninového bujonu. Vše zalijeme asi 600 ml vroucí vody a dusíme 15minut. Při dušení rizoto kontrolujeme, občas promícháme a případně doléváme vodou. 5 minut před koncem dušení vmícháme šafrán.
K hotovému rizotu vložíme zbytek másla a nastrouhaný parmazán, promícháme, přiklopíme pokličkou a necháme ještě asi 5 minut, aby se všechny chutě propojily a rozvinuly.
Tip k receptu
Místo hlívy můžeme použít jakékoliv houby, ale chuť bude daleko výraznější.
Sonia00526. 10. 2010