Je vám zima? Zahřejte se těmito potravinami

Teploty blížící se nule, studený vítr a časté přeháňky. Přesně tak vypadá tradiční podzimní počasí, kterého je poslední dobou čím dál víc. Napadlo vás ale, že se místo svetrů a zimních bund můžete zahřát jídlem?

Pokud je lidskému tělu zima, potřebuje energii k tomu, aby se zahřálo. Za tímto účelem můžete samozřejmě použít klasické teplé oblečení, ale pokud zvolíte prohřívací potraviny, dostanete za odměnu i vydatnou nálož vitaminů a látek, které podpoří vaši imunitu.

Které jídlo nás zahřeje?

O tom, jestli nás jídlo zchladí nebo zahřeje, nerozhoduje jeho reálná teplota. Pátrat byste měli spíš po tom, jestli má daná surovina termogenní efekt. Takové potraviny dokážou zrychlit váš metabolismus, nastartovat vnitřní metabolismus a podpořit spalování.

Příklad termogenních potravin:Je vám zima? Zahřejte se těmito potravinami

  • skořice, zázvor, badyán, hřebíček
  • pohanka, káva
  • jedlé kaštany a vlašské ořechy
  • cibule a česnek
  • pohanka a luštěniny

Luštěniny jsou základ

Luštěniny jsou zdrojem nejen bílkovin, ale také celé řady zdraví prospěšných látek. Připravte si například fazolovou pomazánku či luštěninový salát s česnekem a věřte, že vám zima rozhodně nebude.

Maso pomůže

Maso je v procesu výroby energie velice důležité. Jeho zpracování tělu zaberu poměrně dost času, díky čemuž musí vytvořit i více energie, která se rozprostře do těla. Pokud ale maso nemáte rádi, vyzkoušejte alespoň tempeh, seitan, klaso či tofu.

Nebojte se tuku

Zdravé tuky by měly být nedílnou součástí běžného jídelníčku. Celá řada vitaminů je totiž v tucích rozpustná, a tak se vyplatí konzumovat ořechy, tučnější ryby, mák či avokádo.

Kdo by se měl prohřívacím potravinám vyhnout?

Ačkoli jsou zahřívací potraviny zdravé, nemusí být vhodné pro každého. Například lidé, kteří trpí na vysoký krevní tlak, mají sklon k migrénám či hyperaktivní jedinci by měli tyto suroviny jíst v menším množství.

 

přidejte na:
BB

27. 11. 2021

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář