Pohanka

Pravlastí pohanky je Asie, nejstarší archeologické nálezy pochází z období doby železné a byly nalézány na uzemích různých států, například v Polsku, Německu, Francii, Itálii, Aglii nebo v Maďarsku. Pohanka nepatří mezi obiloviny, je to jednoletá rostlina z čeledi rdesnovitých. U nás se jí říkalo také tatarka, neboť ji k nám dovezli rvě Tataři. Její semena obsahují vitaminy skupiny B, vitamin E, cholin, draslík, vápník, železo, měď, zinek a mangan. Nejvíce je oceňována pro velký obsah rutinu, který působí blahodárně na cévy, vrací jim pružnost a pomáhá při křečových žilách. Dále je pohanka vhodná pro těhotné ženy šetrné detoxikaci organizmu, pomůže léčit hemeroidy, snížit praskavost žilek v oku, metliček na obličeji a krvácivost žaludečních vředů. Díky vitaminům B1 a B2 vám může pomoci od bolesti hlavy a podrážděnosti nervů. Obsah cholinu napomáhá k regeneraci jaterních buněk a odbourávání tuku v tomto orgánu. Pohanka je bezlepková potravina a je vhodná pro všechny věkové kategorie, obzvláště pak pro nemocné cukrovkou. Pohanku nevařte, ale spařte horkou vodou a nechte ji v teple "dojít" po dobu 25 minut. Pak ji můžete dále zpracovat do rizota, polévek, sladkých kaší, pomazánek nebo nechat jako přílohu. Existují i výborné regionální recepty, například lze pohanku zapékat s vařenými bramborami, cibulkou a uzeným masem a podávat s dušeným bílým zelím. Koupit si můžete i pohankovou krupici, lámanku či mouku a tu klidně přidávejte kamkoliv, kde používáte mouku pšeničnou. Skvěle obměníte klasické palačinky, lívance, bramborové knedlíky a nejrůznější moučníky. Nejlépe si vyberte tu celozrnnou, která obsahuje všechny výše uvedené cenné látky.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář