Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Pohanka

Pohanka

Přidat na Pinterest
Pravlastí pohanky je Asie, nejstarší archeologické nálezy pochází z období doby železné a byly nalézány na uzemích různých států, například v Polsku, Německu, Francii, Itálii, Aglii nebo v Maďarsku. Pohanka nepatří mezi obiloviny, je to jednoletá rostlina z čeledi rdesnovitých. U nás se jí říkalo také tatarka, neboť ji k nám dovezli rvě Tataři. Její semena obsahují vitaminy skupiny B, vitamin E, cholin, draslík, vápník, železo, měď, zinek a mangan. Nejvíce je oceňována pro velký obsah rutinu, který působí blahodárně na cévy, vrací jim pružnost a pomáhá při křečových žilách. Dále je pohanka vhodná pro těhotné ženy šetrné detoxikaci organizmu, pomůže léčit hemeroidy, snížit praskavost žilek v oku, metliček na obličeji a krvácivost žaludečních vředů. Díky vitaminům B1 a B2 vám může pomoci od bolesti hlavy a podrážděnosti nervů. Obsah cholinu napomáhá k regeneraci jaterních buněk a odbourávání tuku v tomto orgánu. Pohanka je bezlepková potravina a je vhodná pro všechny věkové kategorie, obzvláště pak pro nemocné cukrovkou. Pohanku nevařte, ale spařte horkou vodou a nechte ji v teple "dojít" po dobu 25 minut. Pak ji můžete dále zpracovat do rizota, polévek, sladkých kaší, pomazánek nebo nechat jako přílohu. Existují i výborné regionální recepty, například lze pohanku zapékat s vařenými bramborami, cibulkou a uzeným masem a podávat s dušeným bílým zelím. Koupit si můžete i pohankovou krupici, lámanku či mouku a tu klidně přidávejte kamkoliv, kde používáte mouku pšeničnou. Skvěle obměníte klasické palačinky, lívance, bramborové knedlíky a nejrůznější moučníky. Nejlépe si vyberte tu celozrnnou, která obsahuje všechny výše uvedené cenné látky.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Pohankové rizoto s hlívou a zeleninou

Pohankové rizoto s hlívou a zeleninou

Mrkev očistíme a předvaříme (na skus). Pohanku propláchneme, zalijeme vodou, přidáme bujón a povaříme asi 5...

Pohankové placky s kysaným zelím

Pohankové placky s kysaným zelím

Pohankovou lámanku uvaříme podle návodu. Po vychlazení ji smícháme s vejcem, utřeným česnekem, najemno nase...

Pohanka s řepou a balkánem

Pohanka s řepou a balkánem

Pohanku propereme, řepu oloupeme a nastrouháme. Vše dáme do hrnce a zalijeme červeným vínem, necháme odpaři...

Pohanková kaše se zelím

Pohanková kaše se zelím

Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme na oleji. Přidáme uzenou papriku, Mahá koření, prolisovaný česnek, poha...

Pohankové karbanátky s uzeným sýrem

Pohankové karbanátky s uzeným sýrem

Pohanku propláchneme na sítu pod tekoucí vodou. Dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byla asi 2 cm nad p...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Pohanka Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře