Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Hrubá mouka

Hrubá mouka

Přidat na Pinterest
Patří do skupiny bílé pšeničné mouky společně s moukou polohrubou a hladkou. Obsahuje sacharidy, škrob a lepek (ten může být zdrojem nejrůznějších problémů). Využívá se při vaření (knedlíky, noky, těstoviny). Produkty z bílé mouky dodávají tělu určitý druh energie, ale sacharidy obsažené v bílé mouce se rychlejí v těle odbourávají a tak máme častěji pocit hladu. Dá se říct, že si tělo dokonce může vypěstovat na bílou mouku závislost, proto bychom se měli snažit nahrazovat ji moukou žitnou. Ta totiž obsahuje vlákninu a minerály, o které bílá mouka přišla při průmyslovém zpracování. Použití hrubé mouky je při vaření stále rozšířené a to hlavně při přípravě příloh k omáčkám, zelí, masu, ale také při vysypávání forem na pečení, jako přídavek do těsta některých moučníků.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Petrželové noky s citrónovým máslem

Petrželové noky s citrónovým máslem

Brambory i pastiňák vaříme doměkka. Změklé máslo smícháme se šťávou a kůrou z citrónu do pěny, osolíme a ...

Kulatý koláč na plechu

Kulatý koláč na plechu

Změklé máslo utřeme s cukrem krupice do pěny. Přidáme i vanilkový cukr a poté postupně zašleháváme vejce, p...

Smetanové lívance s lesními plody

Smetanové lívance s lesními plody

Ve smetaně rozmícháme vejce, mouku s práškem do pečiva a sůl. Smažíme na oleji dozlatova. Polovinu ovoc...

Domácí meruňkové koblihy

Domácí meruňkové koblihy

Polovinu vlažného mléka smícháme s čerstvým droždím, dvěma lžícemi cukru a dvěma lžícemi hladké mouky. Nech...

Ostružiny pod mandlovou drobenkou

Ostružiny pod mandlovou drobenkou

Ostružiny smícháme se lžící cukru a rozdělíme do zapékacích misek (můžeme lehce pomačkat). Zbytek cukru sm...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Hrubá mouka Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře