Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Hrubá mouka

Petrželové noky s citrónovým máslem

Petrželové noky s citrónovým máslem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

180 g másla, 1 ks citrónu, 7 g soli, 7 g pepře, 3 ks brambor, 1 ks pastiňáku, 250 g hrubé mouky, 1 hrst petrželové natě, 1 ks vejce, 2 lžíce strouhanky

Brambory i pastiňák vaříme doměkka. Změklé máslo smícháme se šťávou a kůrou z citrónu do pěny, osolíme a opepříme. Dáme odpočinout do lednice. Brambory i pastiňák oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme vejce, mouku a polovinu nasekané petržel...

Kulatý koláč na plechu

Kulatý koláč na plechu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g másla, 200 g cukru krupice, 300 g polohrubé mouky, 50 g mandlí, 250 ml plnotučného mléka, 400 g lesního ovoce, 50 g cukru krystalu, 60 g hrubé mouky, 25 g Hery, 1 balení vanilkového cukru, 3 ks vejce, 1 lžička citronové kůry, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva

Změklé máslo utřeme s cukrem krupice do pěny. Přidáme i vanilkový cukr a poté postupně zašleháváme vejce, polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Vypracujeme hladké těsto, které vlijeme do vymazané koláčové formy. Na těsto nasype...

Smetanové lívance s lesními plody

Smetanové lívance s lesními plody

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g zakysané smetany, 200 g hrubé mouky, 400 g lesního ovoce, 1 špetka soli, 2 ks vejce, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, 2 lžíce cukru moučka

Ve smetaně rozmícháme vejce, mouku s práškem do pečiva a sůl. Smažíme na oleji dozlatova. Polovinu ovoce svaříme s cukrem a rozmačkáme. Poté přidáme zbytek ovoce a už nemačkáme. Lívance podáváme s ovocnou směsí.

Domácí meruňkové koblihy

Domácí meruňkové koblihy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml polotučného mléka, 35 g droždí (kvasnice), 80 g cukru moučka, 250 g másla, 400 g hrubé mouky, 100 g hladké mouky, 100 g ovocné marmelády, 2 ks žloutků, 2-3 lžíce rumu, 1 l slunečnicového oleje

Polovinu vlažného mléka smícháme s čerstvým droždím, dvěma lžícemi cukru a dvěma lžícemi hladké mouky. Necháme 10 minut na teplém místě vzejít kvásek. Mezitím si 60 g změklého másla utřeme se zbylým cukrem do pěny. Poté postupně přidáme lžíci po...

Ostružiny pod mandlovou drobenkou

Ostružiny pod mandlovou drobenkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g ostružin, 40 g cukru krupice, 20 g hrubé mouky, 30 g másla, 50 g mandlí

Ostružiny smícháme se lžící cukru a rozdělíme do zapékacích misek (můžeme lehce pomačkat). Zbytek cukru smícháme s moukou a máslem nakrájeným na kostičky a vytvoříme drobenku, do které pak opatrně zapracujeme plátky mandlí. Tuto drobenku dáme na ...

Velikonoční vývar s noky

Velikonoční vývar s noky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 ks bulvového celeru, 2 ks kořenové petržele, 2 ks mrkve, 4 ks brambor, 1 ks pórku, 1 vejce, 60 g másla, 1,5 l drůbežího vývaru, 100 g hrášku, 50 ml plnotučného mléka, 80 g hrubé mouky, 1 lžička soli, 7 g pepře, 1 svazek pažitky, 1 hrst petrželové natě

Mrkev, petržel a celer oloupeme a nakrájíme na kousky. Orestujeme je na másle. Přidáme oloupané a nakrájené brambory a ještě chvíli restujeme. Zalijeme vývarem a vaříme 15 minut. Mezitím si připravíme noky – smícháme vejce, mléko, mouku, nasek...

Candátová roláda

Candátová roláda

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kousky candátu, 3 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky kmínu, 1 svazek tymiánu (Mateřídouška obecná), 2 lžíce másla, 1,5 kg brambor, 600 g hrubé mouky, 1 ks vejce, 2 lžíce slunečnicového oleje

Brambory si uvaříme i ve slupce doměkka, poté je necháme vychladnout a oloupeme je. Nastrouháme je do mísy najemno. Přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto. Necháme 5 minut odpočinout. Mezitím si osolíme a opepříme filety candáta, pokmínuje...

Kynuté houskové knedlíky

Kynuté houskové knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml plnotučného mléka, 1 lžička instantního droždí, 1 lžička cukru krupice, 500 g hrubé mouky, 1 vejce, 1/2 lžičky soli, 1 houska

Smícháme dvě lžičky vlažného mléka, droždí, cukr a necháme 5 minut v teple. Mezitím si smícháme zbylé vlažné mléko, mouku, vejce, sůl a housku nakrájenou na kostičky a přidáme kvásek. Vypracujeme hladké těsto a necháme 30 minut odpočívat. Po...

Škvarkové pirohy

Škvarkové pirohy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 3 vejce, 200 g hrubé mouky, 100 g krupice, 1 lžička soli, 1 lžíce sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 150 g škvarků, 50 ml slunečnicového oleje

Brambory uvaříme ve slupce (můžeme den předem) a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a nastrouháme nahrubo. Smícháme je s jedním vejcem, hrubou moukou, krupicí a solí. Vypracujeme a necháme 5 minut odpočívat. Mezitím si nakrájíme cibuli a česnek...

Vrchovinský bramborák

Vrchovinský bramborák

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg uzeného masa, 3 vajíčka, 1 kg brambor, 10 - 15 lžíc hrubé mouky, 10-15 stroužků česneku, 2 lžíce krupice, 2-3 lžičky soli, 2 lžíce másla

Den předem si uvaříme brambory typu A. Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle s většími otvory, přidáme uvařené, na kostičky nakrájené uzené maso, hrubou mouku, 2 lžíce krupice, dle potřeby sůl, rozmačkaný česnek a 3 vejce. V míse hmotu řád...

Pane Bianco

Pane Bianco

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g hrubé mouky, špetka soli, trochu cukru , 1 lžíce olivového oleje, 1/2 balení droždí (kvasnic), špetka oregana, špetka provensálského koření, 300 ml vody, hrstka hrubozrnné soli

Z droždí, cukru a vlažné vody si připravíme kvásek, který spojíme s moukou, poté osolíme, přidáme olivový olej, bylinky a vodu přidáváme podle konzistence těsta tak, aby těsto bylo vláčné, ne tuhé. Po vytvarování těsta do tvaru bochánku nechám...

Houbové chlupáče

Houbové chlupáče

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g čerstvých nebo 100g sušených hub, 800 g vařených a 500g syrových brambor, 300 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl, 2 lžíce sádla

Syrové brambory na jemno nastrouháme, vodu slijeme, přidáme nastrouhané vařené brambory, mouku, vejce a sůl a vypracujeme těsto. Lžící odkrajujeme noky, které vhazujeme do vroucí osolené vody a vaříme 10 minut. Uvařené knedlíčky vyjmeme cedníkem. ...

Sýrové lívanečky

Sýrové lívanečky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/4 l polotučného mléka, 10 dkg hrubé mouky, 20 dkg brambor, 10 dkg tvrdého sýra, 2 ks slepičí vejce, 50 g rostlinného oleje, 100 g strouhaného sýra, 1 špetka soli

Do 1/4 litru vařícího osoleného mléka vsypeme za stálého míchání 10 dkg hrubé mouky. Připravíme hustou kaši, kterou necháme prochladnout. Do ní přidáme 20 dkg nastrouhaných brambor, které vaříme ve slupce, 10 dkg strouhaného sýra a 2 celá syrová...

Jablečňáky dle Ládi

Jablečňáky dle Ládi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 jablka, 1 hrnek hrubé mouky, 1 perník na pečení, 1 sladký bílý jogurt

Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na jemno. Přidáme hrubou mouku a vypracujeme lepivé těsto, ze kterého tvoříme kuličky. Jablečňáky dáme vařit do osolené vody dokud nevyplavou. Před servírováním ozdobíme jogurtem, nastrouhan...

Drožďové knedlíčky do polévky

Drožďové knedlíčky do polévky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

42 g droždí (kvasnic), 50 g másla, 1 cibule, 5 lžic hrubé mouky, 2 lžíce strouhanky, 1 slepičí vejce, 1 lžička majoránky, 1 lžička soli

Oloupanou,nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme v pánvi na másle a restujeme na mírném ohni. Přidáme rozdrobené droždí, které za stálého míchání rozpustíme a pánev odstavíme. K vychladlé směsi přidámejedno celé vejce, mouku, strouhanku a koření a ze...

Květáková omeleta

Květáková omeleta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g květáku, 2 slepičí vejce, 20 g másla, 1/2 cibule, 3 lžíce polotučného mléka, špetka soli, 1/2 lžičky hrubé mouky, 1 lžíce petrželové natě

Řádně očištěný květák rozdělíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě do měkka a uvařený necháme na sítku odkapat. Na pekáčku rozpustíme máslo, osmahneme na něm pokrájenou cibuli. Přidáme povařený květák. V trošce mléka rozmícháme vejce,sůl a mouk...

Domácí tvarohové knedlíky s jahodami

Domácí tvarohové knedlíky s jahodami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení jemného tvarohu, 200 g hrubé mouky, 1 slepičí vejce, špetka soli, 500 g jahod

Na vál nasypeme mouku se špetkou soli, tvaroh, celé vajíčko a pečlivě propracujeme. Z hotového těsta utvoříme váleček, který si nakrájíme na dílky. Omyté a osušené jahody pečlivě balíme do těsta, zakulatíme a dáme do hrnce s vroucí vodou. Když ...

Noky z vepřových jater

Noky z vepřových jater

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g jater, 100 g mletého vepřového masa, 1 rohlík, 3 lžíce hrubé mouky, 6 lžic vody, 1 lžička soli, troška pepře, 1 slepičí vejce, 2-3 lžíce strouhanky, špetka majoránky

Očištěná játra naškrábeme nožem, smícháme s masem a namočeným rohlíkem, přidáme vejce, sůl, pepř, špetku majoránky a zahustíme strouhankou na mírně tuhou masu. Lžičkou vykrajujeme noky a vaříme v mírně osolené vodě cca 20 až 25 minut.

Kakaový koláč s jablky

Kakaový koláč s jablky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnky hrubé mouky, 4 vejce, 3/4 hrnku krupicového cukru, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku slunečnicového oleje, 2 lžíce kakaa, špetka soli, 1 balení vanilkového cukru, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 3-4 sklenky pokrájeného ovoce

Vejce s cukrem vyšleháme, přidáme ostatní suroviny, smícháme a přidáme jablka. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech hrubou moukou, či na pečicí papír. Pečeme asi 20 minut při 170 stupních.

Kapustový svítek

Kapustový svítek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, 50 g kapusty, 0,05 dcl mléka, 10 g hrubé mouky, špetka soli, 5 g tuku

Tuk umícháme se solí, přidáme žloutek a dobře utřeme. Pak přidáme mléko, jemně pokrájenou kapustu a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílku. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.

Meruňkové knedlíky v bramborovo- tvarohovém těstě

Meruňkové knedlíky v bramborovo- tvarohovém těstě

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

24 meruněk, 260 g hrubé mouky, 250 g vanička jemného tvarohu , 1 lžíce Řeckého jogurtu, 2 -3 žloutky, 250 g vařených brambor, 5 dkg rozpuštěného másla , špetka soli

Předem uvařené brambory si nastrouháme na jemném struhadle. Žloutky vymícháme s vychladlým rozpuštěným máslem a vaničkou tvarohu. Přidáme jogurt, mouku, špetku soli a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pokud se těsto lepí můžeme podsypat hrubou mo...

Roštěnky se zeleninou od mé maminky

Roštěnky se zeleninou od mé maminky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 roštěnky, 10 dkg másla, 1 menší celer, 2 kedlubny, 1 cibule, 1/4 kg rajčat, sůl dle potřeby, pepř mletý dle potřeby, 2 lžičky hrubé mouky, 1 sklenka sladké smetany

Roštěnky na krajích nařízneme, osolíme, opepříme a zlehka naklepeme. Na másle zprudka opečeme po obou stranách. Přendáme na teplý talíř a na tuku, který zbyl, podusíme pokrájenou cibuli, roštěnky dáme zpět a za mírného podlévání dusíme doměkka. Př...

Vaječné domácí nudličky

Vaječné domácí nudličky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g hrubé mouky, 5 slepičích vajec, 100 ml vody, troška hrubé mouky na vyválení

Vše spojíme v hladké těsto, vyvalíme na tenký plát a necháme vyschnout, krájíme na nudličky.

Vaječné domácí nudličky

Vaječné domácí nudličky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g hrubé mouky, 5 slepičích vajec, 100 ml vody, troška hrubé mouky na vyválení

Vše spojíme v hladké těsto, vyvalíme na tenký plát a necháme vyschnout, krájíme na nudličky.

Ovocné knedlíky z bramborového těsta s tvarohem

Ovocné knedlíky z bramborového těsta s tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g uvařených brambor, 250 g jemného tvarohu, 250 g hrubé mouky, 1 vejce, špetka soli, 2 hrsti ovoce

Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme do mísy. Poté přidáme měkký tvaroh, hrubou mouku, vejce, sůl a vypracujeme vláčné těsto. Těsto rozdělíme na kousky (stejně velké) a naplníme ovocem - nejlepší je sezónní. Knedlíky vaříme v páře cca 30 min...

stránka: