Domácí meruňkové koblihy
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Polovinu vlažného mléka smícháme s čerstvým droždím, dvěma lžícemi cukru a dvěma lžícemi hladké mouky. Necháme 10 minut na teplém místě vzejít kvásek.
Mezitím si 60 g změklého másla utřeme se zbylým cukrem do pěny. Poté postupně přidáme lžíci po lžíci rum a žloutky v pokojové teplotě. Vmícháme i zbytek másla.
Poté už mícháme ručně – vmícháme obě mouky, podle potřeby mléko, kvásek a zpracujeme na pevné, hustější těsto. Necháme hodinu kynout.
Poté těsto vyválíme a vykrajujeme z něj kolečka (např. širší sklenicí). Doprostřed poloviny koleček dáme lžíci marmelády a přiklopíme druhým kolečkem. Spoj utěsníme s pomocí vody a necháme ještě 10 minut kynout.
Smažíme z obou stran na oleji dozlatova.
Podáváme posypané moučkovým cukrem.
Tip k receptu
Na meruňkové koblihy použijeme samozřejmě meruňkovou marmeládu. Ale můžeme nakombinovat více marmelád.
Je důležité dodržet, aby všechny suroviny byly pokojové teploty – proto si máslo, vejce a rum připravíme den předem na kuchyňskou linku.
17. 02. 2016