Bramborovo-houskový nok (knedlik)
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Brambory uvaříme ve slupce - necháme vychladnout.
Smícháme mouku, krupici, sůl a škrob.
Rohlíky (housky) nakrájíme na malé kostky.
Vychladlé brambory nastrouháme.
V míse smícháme brambory, rohlíky s vejci a promneme.
Pak přidáme mouku s krupicí, škrobem a solí.
Řádně propracujeme, těsto má být hustší.
Poté za pomocí lžíce a hlavně rukou tvoříme malé noky o velikosti vejcí Karety obecné (pokud jste vejce mořské želvy neviděli, tak velikosti ping pongového, nebo golfového míčku), je možné i o velikosti tenisáku.
Vaříme v páře ve větším hrnci, (na pařáku), noky o velikosti vejcí Karety obecné cca 22 minut, o velikost tenisáku 25 minut.
Když jsou noky hotové, propíchneme vidličkou.
Z uvedeného množství udělate cca 25-30 noků velikosti vejcí Karety obecné a cca 15-18 tenisáků.
Tyto noky jsou vynikající a jsou to zřejmě mé nejoblíbenější knedliky, ostatně já sním všechno, kriminál mě naučil :-)
Tip k receptu
U Krausů se na boží hod Vánoční podává, stejně jako u nás vepřová na smetaně, s rudým bolševickým nokem. Berte to jako variaci na slavný vídeňský bramborový knedlík, ale podle mě je ještě lepší.
Hodí se naprosto ke všemu, svíčková, koprovka, moravský vrabec, vepřo-knedlo .... tento nok je naprosto universální.
14. 04. 2019
Ingredience
Kategorie
Další recepty
Recenze
Přidat recenziplaneta 13. 05. 2019, 08:59