Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience od písmene P

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Palačinka

Palačinka

Jednoduchý moučník z litého vaječného těsta. Na jejich přípravu potřebujete mléko nebo smetanu, mouku, vejce buďto celá nebo v případě jemných francouzských palačinek Crepes jen žloutky, dále špetku soli a malé množství cukru. Když jej vynecháte, ...

Pampeliška lékařská

Pampeliška lékařská

Dalším jménem smetánka lékařská je rostlina z čeledi hvězdnicovitých, s nápadně žlutým květenstvím. Roste běžně na loukách, trávnících, zpravidla od dubna do června, někdy také znovu na podzim. Přestože v zahradách je považována za plevel, má léči...

Pangasius

Pangasius

Největším producentem těchto velice chutných ryb je Vietnam. Jedná se o velkou rybu s velmi kvalitním masem, které obsahuje velké množství bílkovin. Maso je bílé až narůžovělé (může se vyskytnout i nažloutlé, ale to se využívá v asijských kuchyníc...

Panch phoron

Panch phoron

Panch phoron je směs koření, jíž se ochucují hlavně zeleninové pokrmy, saláty i dušená zelenina. Jeho tajemství tkví ve složení semínka fenyklu, cumin, černucha, hořčičné semínka a pískavice.

Papája

Papája

Papája je vysoký strom podobný palmě, její plody jsou oválné a dají se přirovnat k melounu. Papájovník pochází z tropické Ameriky, pěstuje se například na Havaji či Floridě. Dužina je hodně sladká, neobsahuje totiž téměř žádnou ovocnou kyselinu, a...

Paprika (kapie)

Paprika (kapie)

Paprika obsahuje velké množství beta karotenu, vitamínů A a C, dále vlákninu a velmi malé množství kalorií. Ve světě se pěstuje na tři tisíce odrůd paprik, sladkých i pálivých. Konzumace papriky pomáhá preventivně proti rakovině a zmírňu...

Paprikáš

Paprikáš

Jde o uzeninu, masný výrobek, který se vyrábí z hrubě nasekaného masa a jiných přidaných masových směsí, mouky, barviv, aroma, bramborového škrobu. Důležitou součástí procesu je solení, které probíhá ve fázi mělnění masové hmoty. Poté se...

Papriková pasta

Papriková pasta

Tato pasta se hodí k pečenému masu, grilovaným pokrmům, uzeninám, do polévek, omáček a salátů. Je vhodná k ozdobení chlebíčků, obložených mís, topinek.

Para ořechy

Para ořechy

Označovány i jako juviové ořechy, jedná se o semena Juvie ztepilé, pochází z Jižní Ameriky. Plodem stromu je velká, kulatá tobolka a teprve až v ní se nachází oblíbené para ořechy. Ty obsahují velké množství olejů, vitamíny A, B, A, D, dále jsou z...

Parmazán/parmezán

Parmazán/parmezán

Sýr, původem z Itálie. Obsahuje více než 30% tuku a bývá označován jako jeden z nejtvrdších sýrů. Charakteristickým znakem je dlouhá doba zrání – dva až tři roky. Kuchyni jej využijeme nastrouhaný na pizze, v zeleninových omáčkách na těstoviny chu...

Parmice

Parmice

Ryba, charakteristickým znakem je dlouhé tělo, na břišní straně je téměř rovná, hlava má velké oči. K dostání je ve specializovaných obchodech. Při přípravě musíme parmici nejdříve oškrábat a odstranit vnitřnosti a poté již můžeme upravovat dle ch...

Parmská šunka

Parmská šunka

Parmská šunka - jiným názvem Prosciutto di Parma - původem z Parmské provincie je známá po celé Evropě, ale se smí vyrábět pouze v okolí Parmy. Jde o sušenou, velmi jemnou a poměrně tučnou šunku, která zraje minimálně jeden rok.

Pastiňák

Pastiňák

Správné označení je Pastinák setý, původem z Kavkazu, kořenová zelenina. Podobá se mrkvi, ale od té se odlišuje chutí a zabarvením. Kořen pastináku je bílý až slabě fialový a jeho chuť je velice výrazná, připomíná petržel. Látky v něm obsažené půs...

Patizon

Patizon

Zelenina, odrůda dýně. Charakteristickým poznávacím znamením je především tvar a barva. Zploštělý, diskovitý tvar s výraznými žebry a bílá barva (pokud se jedná o zralý patizon) – nemůžeme si jej při nákupu splést. Největší podíl má v obsahu látek...

Pažitka

Pažitka

Její cibulové aroma vybízí k všestrannému použití. Není tak dominantní jako cibule, čehož se využívá při přípravě sýrů. Hodí se hlavně čerstvá do tvarohu, zeleninových salátů, majonéz, ale i vaječných jídel. Přidává se do polévek, k masu i rybám a do houbových pokrmů.

Pekanové ořechy

Pekanové ořechy

Původem ze Severní Ameriky, jedná se o jádra ořechovce pekanového. Vyznačují se výraznou máslovou chutí, konzumují se vyloupané – syrové nebo jako ozdoba nejrůznějších moučníků a ořechových dezertů. Obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek – dr...

Pekingské zelí

Pekingské zelí

Běžně k dostání v našich obchodech, ale pod nesprávným označením čínské zelí, původem z Asie. Listy tvoří hlávky, kde listy drží pevně u sebe, barva je bílá a přechází ve světel zelenou. Listy jsou na okrajích zvlněné. Mladé listy zelí obsahují ve...

Pektin

Pektin

Pektin slouží k želírování při přípravě marmelád.

Pektogel

Pektogel

Sypký přípravek na želírování ovocných džemů, marmelád a rosolů. Používá se zejména při zpracovávání ovoce s nižším obsahem pektinu a zajišťuje gelovou konzistenci. Pektogel zakoupíte běžně v obchodní síti supermarketů nebo drogerií. Zdroj obrázk...

Pepino

Pepino

Nejčastěji k dostání plody odrůdy Pepino Gold – jedná se o menší plody, připomínají malé melounky. Zralé plody jsou krásně žluté s modrou až fialovou kresbou na povrchu. Pod slupkou se nachází velmi lahodná dužina, která je šťavnatá a sladká. Svou...

Peprmintový likér

Peprmintový likér

Pro svou charakteristickou barvu je lidově označován jako „zelená“. Zelená barva a mentolová chuť dělá z tohoto likéru jedinečný nápoj. Výborně chutná ledově vychlazený, ale můžeme jej přidat také do míchaných nápojů, kde svým aroma skvěle ozvláš...

Pepř

Pepř

Pro černý pepř se sbírají plody těsně před uzráním a nechávají se usušit na slunci. Bílý pepř se naopak získává tak, že se bobule pepřovníku nechávají uzrát na slunci a pak se namáčejí, aby se oddělila slupka od bílého semene. A nakonec zelený pepř se získává nakládáním nezralých bobulí do octa nebo jiného kyselého nálevu. Čerstvě mletý pepř se hodí skoro do všech jídel. Bílý pepř se používá do bílých omáček, nákypů a dokonce i do bramborové kaše. Všeobecně se říká, že do tmavých jídel by se měl používat pepř černý a do světlých pepř bílý, který by se měl ale přidat až ke konci přípravy. Naproti tomu černý pepř by se měl povařit déle. Pepř zelený se používá k nakládané zelenině a masovým pokrmům a dodává jim delikatesní chuť. Pepř je navíc součástí několika velmi známých směsí koření.

Pepř barevný

Pepř barevný

Ačkoli název pepřovníku černého napovídá, že se zněj získává jen pepř černý, není tomu tak. Podle vyzrálosti plodů se z něj zpracovává také pepř barevný. Čerstvě mletý pepř se hodí skoro do všech jídel. Barevný pepř se používá do bílých omáček, nákypů a dokonce i do bramborové kaše. Všeobecně se říká, že do tmavých jídel by se měl používat pepř černý nebo barevný a do světlých pepř bílý, který by se měl ale přidat až ke konci přípravy. Pepř zelený se používá k nakládané zelenině a masovým pokrmům a dodává jim delikatesní chuť. Pepř je navíc součástí několika velmi známých směsí koření.

Pepř bílý

Pepř bílý

Ačkoli název pepřovníku černého napovídá, že se zněj získává jen pepř černý, není tomu tak. Podle vyzrálosti plodů se z něj zpracovává také pepř bílý. Bílý pepř se získává tak, že se bobule pepřovníku nechávají uzrát na slunci a pak se namáčejí, aby se oddělila slupka od bílého semene. Čerstvě mletý pepř se hodí skoro do všech jídel. Bílý pepř se používá do bílých omáček, nákypů a dokonce i do bramborové kaše. Všeobecně se říká, že do tmavých jídel by se měl používat pepř černý a do světlých pepř bílý, který by se měl ale přidat až ke konci přípravy. Pepř je navíc součástí několika velmi známých směsí koření. Má výraznou chuť i aroma. Jeho ostrá chuť se hodí do masitých i zeleninových pokrmů. Přidává se do rybích polévek nebo pokmů z darů moře (například do krevetové polévky)

Pepř cayenský

Pepř cayenský

Jedná se o pepř, který se vyrábí z chilli papriček. Ve skutečnosti to jsou sušené bobule různých pálivých papriček (hlavně papriky křovité) . Právě proto je pro trávení lepší než klasický mletý černý pepř. Vyniká svou výraznou ostrou chutí. Lze užít do všech vařených i nevařených pokrmů, stejně jako běžný pepř. Používá se hlavně v exotické kuchyni, například v čočkové polévce se surimi.

stránka: