Papája
Papája je vysoký strom podobný palmě, její plody jsou oválné a dají se přirovnat k melounu. Papájovník pochází z tropické Ameriky, pěstuje se například na Havaji či Floridě. Dužina je hodně sladká, neobsahuje totiž téměř žádnou ovocnou kyselinu, a proto také nedráždí žaludek. Vevnitř plodu najdete semínka, která jsou palčivá jako řeřicha a nekonzumují se. Papája je zdrojem vitaminu C, hořčíku, betakarotenu a hlavně enzymu papainu, který štěpí bíkoviny. Ovoce se zpracovává sušením, kandováním, nakládá se do sirupu nebo se z něj vyrábí džus. V kuchyni se dá využít do salátů nebo k změkčování masa. Konzumace tohoto exotického ovoce nám může pomoci při snižování tělesné hmotnosti, posílit imunitu, chránit před volnými radikály a tím před srdečním infarktem nebo rakovinou.