Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience z kategorie Sladidla

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Bílá čokoláda

Bílá čokoláda

Výrobek z kakaového másla. Od hnědé čokolády se liší obsahem kakaa – neobsahuje totiž žádné pevné kakaové složky. Při výrobě se ke kakaovému máslu přidává lecitin, cukr, mléčné ingredience a různé aromatické látky – nejčastěji vanilka, která dodáv...

Cukerin

Cukerin

Neenergetické sladidlo označováno také jako sacharin, vhodné pro diabetiky. Nejstarší umělá náhrada cukru vyráběná z dehtu kamenouhelného. Cukerin je 300 až 500 krát sladší než sacharóza. Nemá žádnou výživovou hodnotu. V potravinářském průmyslu se...

Cukr krupice

Cukr krupice

Jedná se o drobné bílé krystalky se sladkou chutí, které se používají při přípravě sladkých jídel, oslazení nejrůznějších pokrmů, dochucení salátů, omáček, je důležitou součástí při zavařování ovoce. Zvýrazňují aroma připravované pochutiny.

Cukr krystal

Cukr krystal

Jeho krystaly jsou o poznání větší než u jiných druhů cukrů. Používá se v českých kuchyních stejně běžně jako sůl. Doslazujeme jím nápoje, saláty, omáčky. Můžeme z něj připravovat karamel, je součástí marmelád, zavařovaného ovoce.

Cukr moučka

Cukr moučka

Rozemletím krystalů cukru vznikne cukr moučka. Ten se používá do směsí na pečení, jako zdobení dezertů, také do různých polev. Je vhodný do salátů, protože se rychle rozpouští a urychluje tak čas přípravy. Proces mletí krystalů si můžeme vyzkoušet...

čokoláda na vaření

čokoláda na vaření

Hmota se vlévá do forem na tabulky nebo se suší a připravují se z ní instantní nápoje (horká čokoláda). Čokoláda na vaření je vlastně hořká čokoláda bez obsahu mléka. Při dlouhodobějším skladování si musíme dát pozor na teplotu. Pokud přesáhne 22...

Diviznový med

Diviznový med

Z názvu by se mohlo zdát, že se jedná o klasický med. Opak je ale pravdou. Diviznový med si můžeme připravit doma sami. Nejedná se tedy o produkt medonosného hmyzu. Na počátku stojí rostlina Divizna velkokvětá, která má velké množství světle žlut...

Glukopur

Glukopur

Glukopur je téměř 100% glukóza. Hruznový cukr je nejrozšířenější monosacharid, vyskytuje se v mnoha plodech. Lze ho podávat k celkovému posílení organizmu, zejména v podobě nápoje - rozpuštěný ve vodě, mléku, čaji. Obsahuje 0g tuku a 0g bílkovin (...

Granko

Granko

Kakaový prášek, to je označení pro prášek získaný z plodů kakaovníku. Původem z Jižní Ameriky. Samotný prášek má velice výraznou hořkou chuť, obsahuje 23% tuku a 5% cukru, proto je nutné prášek doslazovat a také kofein a ostatní látky, které působ...

Grenadina

Grenadina

Nealkoholický nápoj, vyrábí se ze šťávy granátového jablka, což je ovoce, původem ze Středozemí. Velice aromatické plody, velikostně menší, červené barvy. Po rozkrojení uvidíme silnější tvrdou slupku a šest i více přepážek, které tvoří taková pouz...

Hnědý cukr

Hnědý cukr

Sacharosa, běžným označením cukr. Vyrábí se ze třtiny. Ta se nejdříve čistí, poté se krájí na malé hranolky, ze kterých se v pozdějších procesech získává sladká šťáva různých konzistencí. Ta prochází složitou úpravou, kdy se oddělují nepotřebné lá...

Hroznový cukr

Hroznový cukr

České označení pro glukózu. Bílá krystalická látka, chuť sladká. Vyrábí se z hroznů vinné révy v procesu krystalizace sladké šťávy nebo pomocí rotlinného škrobu (u nás se jedná o škrob bramborový). Pro organismus je glukóza nezbytná, jedná se o zd...

Javorový sirup

Javorový sirup

Pochází z Kanady. Jedná se o přírodní sladidlo. Podobně jako medem se jím nahrazuje rafinovaný cukr. Sirup se získává z mízy javoru cukrodárného v době, kdy se probouzí ze zimního spánku. Tehdy se pod kůru stromu vsadí hadičky, které mízu odvádí. ...

Jetelový med

Jetelový med

Jetelový med se vyznačuje světle žlutou a nažloutlou barvou a příjemnou chutí i aroma.

Kandysový cukr

Kandysový cukr

Jiným názvem také cukrkandl. Jedná se o velké zlatohnědé krystaly. Vyrábí se odpařováním vysoce koncentrovaného roztoku cukru, proto je stejně tak nezdravý pro organismus jako běžný cukr. Rozlišujeme bílou a hnědou formu kandysu. Bílá sladí stejně...

Kostkový cukr

Kostkový cukr

Sacharosa, běžným označením cukr. V ČR se vyrábí z cukrové řepy. Ta se nejdříve čistí, poté se krájí na malé hranolky, ze kterých se v pozdějších procesech získává sladká šťáva různých konzistencí. Ta prochází složitou úpravou, kdy se oddělují nep...

Lipový med

Lipový med

Sladká, hustá tekutina, včelí produkt. Med může být vytvořen i jiným druhem hmyzu. V dlouhém procesu výroby stojí na počátku medonosný hmyz, který získává z lipových květů sladké šťávy. Med má specifickou mírně hořkou chuť, můžeme v něm cítit i me...

Marcipán

Marcipán

Cukrářská hmota, která se vyrábí z jader sladkých mandlí, cukru, mandlového aroma a dalších přísad. Kvalitní marcipán musí obsahovat 40-60% mandlí. Hmota je vláčná, tvárná, nádherně voní i chutná. Marcipán se hodí na pečení, do náplní na linecké k...

Melasa

Melasa

Vyrábí se z cukrové třtiny, u nás z cukrové řepy. Nejedná se vlastně o výrobu jako takovou – melasa je zbytek po vycukernění řepy. Obsahuje ale všechny látky původní rostliny, jako jsou organické látky a stopové prvky a to vše v přírodní formě, ta...

Nízkoenergetické sladidlo

Nízkoenergetické sladidlo

Také označováno jako náhradní sladidlo. Používá se nejvíce z důvodu snahy omezení rafinovaných cukrů v kuchyni. Vyrábí se z látek – sorbit, sacharin, acesulfam K, aspartman. Většinou mají podoby malých koleček, jedno pak vydá za kávovou lžičku nor...

Nutela

Nutela

Velice kalorická potravina s vysokým obsahem tuků a sacharidů. Její hodnotyjsou: - kilojouly (kJ): 2230, - bílkoviny (g): 7, - tuky (g): 29 - sacharidy (g): 59.Z nutričního hlediska je lepší ji nahrazovat čokoládou. Maže se hlavně dětemna chléb...

Ovocný cukr (fruktóza)

Ovocný cukr (fruktóza)

Nalezneme jej v mnoha potravinách – med, pak hlavně v ovoci – jahody, ostružiny, borůvky, ale také v zelenině – melouny, brambory. Je výhodné tento cukr v takovéto podobě konzumovat, protože se dostává rychle do krevního oběhu. Negativními vlastno...

Ovocný sirup

Ovocný sirup

Vyrábí se z ovocné šťávy, která byla notně doslazena cukrem. Používá se jen zralé ovoce s výraznou chutí, jako jsou jahody, maliny, rybíz. Ovoce se nechává stát a mírně kvasit, poté se z něj lisuje šťáva. Přidá se velká dávka cukru a skladuje se. ...

Piniový med

Piniový med

Jedná se o tmavý, konzistencí hustý med. Vyznačuje se jedinečným piniovým aroma, díky kterému je tento med nezaměnitelný s kterýmkoliv jiným medem. Využijeme jej jako přísadu do perníků, dezertů.

Sirup z agáve

Sirup z agáve

  Sirup z agáve je přírodním mexickým sladidlem na bázi fruktózy. Sirup z agáve je nejen zdravým, ale také chutným a všestranným sladidlem. Je skvělým doplněním medu, javorovému sirupu a dalších přírodních sladidel. Má menší viskozitu než me...

stránka: