Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience od písmene J

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Jablečný mošt

Jablečný mošt

Jablečný mošt je šťáva, která se získává lisováním nebo ohříváním jablečných stroužků. Po vylisování se štáva konzervuje pasterací, aby se prodloužila trvanlivost. Jablečný mošt má jedinečnou chuť, je zdrojem vitaminů, přírodního ovocného cukru fr...

Jablečný ocet

Jablečný ocet

Ocet, první zmínky již ve starém Egyptě. Při výrobním procesu se nejdříve drtí jablka, která se poté nechávají kvasit. Výsledným produktem je hnědá hustá tekutina. Správný jablečný ocet nepostrádá usazeninu ve sklenici. V obchodech však častěji na...

Jablko

Jablko

Ovoce, plod jabloně. Nejběžněji využívané ovoce. Obsahuje velké množství vitaminu C a látky, které napomáhají lidskému organismu snižovat riziko rakoviny. Barva (od žluté, zelené až po tmavě červenou) a tvrdost slupky se odlišuje podle typu odrůdy...

Jablkový džus

Jablkový džus

Nápoj, vyrábí se lisováním zralých jablek, což je ovoce, plod jabloně. Nejběžněji využívané ovoce. Obsahuje velké množství vitaminu C a látky, které napomáhají lidskému organismu snižovat riziko rakoviny. Barva (od žluté, zelené až po tmavě červen...

Jadel

Jadel

Pletený pařený ovčí sýr. Barva mléčná, bílá. Má tuhou konzistenci, nedrolí se, při zahřátí na vyšší teplotu se neroztéká. Uchovává se ve slaném nálevu, aby nedošlo k vysušení a ztrátě jedninečné chuti (slaná, mírně nakyslá). K dostání je i sýr jad...

Jägermaister

Jägermaister

Alkoholický nápoj. Již při prvním doušku se na jazyku zachytí aroma bylinek a jemná nahořklá chuť. Vyrábí se podle tajné receptury z velkého množství kořínků, bylinek, citrónové kůry, anýzu, šafránu a zázvoru. Před podáváním se musí nechat dlouhou...

Jáhly

Jáhly

Jsou surovinou vyráběnou loupáním prosa, kdy získáme žluté kuličky o průměru asi 1 mm. Čím dále více si získávají místo v naší kuchyně k přípravě jáhelníku sladkého či slaného nebo různých kaší. Prakticky mohou nahradit více užívanou rýži, která t...

Jahodový džus

Jahodový džus

Nápoj, vyrábí se lisováním zralých jahod, což je ovoce, plody jahodníku. Řadí se mezi tzv. drobné ovoce. Barva zralých jahod je ostře červená, tmavší barva už ukazuje na sníženou trvanlivost nebo hnití. Obsahují velké množství vitaminů C, A, B, E....

Jahodový sirup

Jahodový sirup

Jahodový sirup se vyrábí z jahodové šťávy, která se zahušťuje cukrem. Cukr zde slouží jako konzervovadlo prodlužující údržnost sirupu. Má sytě čevenou barvu a typické aroma a chuť po jahodách. Jahodová šťáva se zahřívá a postupně se přidává cukr. ...

Jahody

Jahody

Bobuloviny patřící do čeledi řůžovitých. Jsou prvním sezonním ovocem v našich podmínkách. Ovoce je typické svou vůní i chutí, obsahuje řadu vitamínů a minerálů jako je vitamin C, vitamin B, betakaroten, železo, mangan, kafrový olej a kyselinu ella...

Jalovec

Jalovec

Toto trpce nasládlé koření používáme ke skopovému masu a zvěřině (například do jeleního guláše), do marinád, gulášů, pokud jim chceme propůjčit „divokou“ příchuť, při pečení drůbeže, nakládání zeleniny a ryb. Před přípravou můžeme plody jalovce rozdrtit, aby se pak lépe uvolnila vůně. Jalovčinky mají nasládlou a výrazně pryskyřičnou chuť. Koření se velmi dobře kombinuje s česnekem nebo s koriandrem (při uzení). V německé a také jí podobné alsaské kuchyni se přidává do kysaného zelí. Neváhejte jej přidat i do domácích likérů, je součástí ginu a borovičky.

Jarní cibulka

Jarní cibulka

Mladé výhonky cibule. Běžně k dostání v našich obchodech, můžeme si ji i sami vypěstovat. Charakteristická je nasládlejší a ne tolik ostrá chuť jako u kuchyňské cibule. V kuchyni má široké využití. Nakrájená na kolečka je vynikající třeba na chleb...

Jarní těsto (plátky pro přípravu jarních závitků)

Jarní těsto (plátky pro přípravu jarních závitků)

Pšeničné těsto k přípravě jarních rolek/závitků, typického asijského pokrmu, k dostání chlazené či mražené. V obchodní síti se prodává pouze ve velkém balení obsahujícím 50 ks.

Jasmínová rýže

Jasmínová rýže

Dlouhozrnná rýže, původem z Thajska. Originální název je Khao chao. Před vařením jsou zrnka lehce průsvitná, po procesu vaření zbělají a působí nadýchaným dojmem. Připravujeme ji jako běžnou dlouhozrnnou rýži, jen do vody nepřidáváme sůl. Má jemné...

Játra

Játra

Řadí se mezi vnitřnosti, v těle živočichů slouží jako detoxikační orgán. Mají tmavě červenou barvu, jsou tuhé konzistence. Velikostně se liší podle druhu zvířete, běžně jsou konzumována játra ryb, drůbeže, ptáků i savců. Měli bychom si ale uvědomi...

Játrová paštika

Játrová paštika

Připravuje se z bůčku, koření (česnek, bobkový list) a jater (většinou vepřových), ty se řadí mezi vnitřnosti, v těle živočichů slouží jako detoxikační orgán. Mají tmavě červenou barvu, jsou tuhé konzistence. Velikostně se liší podle druhu zvířete...

Játrová zavářka

Játrová zavářka

Polotovar, vložka do polévek z pomletých vepřových nebo hovězích jater a koření. Složení se může drobně lišit v závislosti na výrobci. Zpravidla je doplněna strouhankou, sušenými vejci, solí, pepřem, česnekem, majoránkou a vodou. Používá se ke zho...

Javorový sirup

Javorový sirup

Pochází z Kanady. Jedná se o přírodní sladidlo. Podobně jako medem se jím nahrazuje rafinovaný cukr. Sirup se získává z mízy javoru cukrodárného v době, kdy se probouzí ze zimního spánku. Tehdy se pod kůru stromu vsadí hadičky, které mízu odvádí. ...

Ječná mouka

Ječná mouka

Vyrábí se z ječného zrna. To obsahuje velké množství sacharidů, bílkoviny, vitaminy B, E, minerální látky a neobsahuje lepek. Rozdíl mezi bílou a ječnou moukou se odráží v procesu výroby. U ječné mouky je zpracováno a mleto celé zrno. Můžeme ji př...

Jedlé kaštany

Jedlé kaštany

Plody vysokého, mohutného stromu, Kaštanovníku setého. Je to jedna z nejstarších užitkových rostlin a pochází od Černého a Středozemího moře, odkud byl zavlečen do Německa a Británie. Daří se mu v teplejším podnebí, u nás ho najdete například ve v...

Jedlý papír

Jedlý papír

Jedlý papír se nejčastěji používá k dekoraci dortů. Mezi suroviny potřebné k výrobě jedlého papíru patří bramborový a kukuřičný škrob, rostlinný tuk a potravinářská barviva. Trvanlivost jedlého papíru je až 3 roky. Jedlý papír se dá různě tvarovat...

Jehlice

Jehlice

Štíhlá ryba, stříbřitá barva. K dostání běžně v našich obchodech. Vyznačuje se jemným, mírně nasládlým masem. V kuchyni s jehlicemi zacházíme jako s běžnou rybou. Lze je opékat, smažit, péct, vhodné jsou na gril. Jako přílohu podáváme opékané bra...

Jehněčí hřbet

Jehněčí hřbet

Jehněčí hřbet je již upravené rolované maso bez kostí.

Jehněčí jazyk

Jehněčí jazyk

Pro své výrazné aroma je méně oblíbený než např. hovězí jazyk. Můžeme jej samozřejmě připravovat jako hotový pokrm, ale lépe jej využijeme při tvorbě minutek.

Jehněčí kližka

Jehněčí kližka

Kližka je část masa z nohy, jedná se o více tuhé maso, použijeme jej nakrájené na hrubší plátky při přípravě grilovaného masa, opékání na pánvi, roštu.

stránka: