Jedlé kaštany

Plody vysokého, mohutného stromu, Kaštanovníku setého. Je to jedna z nejstarších užitkových rostlin a pochází od Černého a Středozemího moře, odkud byl zavlečen do Německa a Británie. Daří se mu v teplejším podnebí, u nás ho najdete například ve vinařských oblastech jižní Moravy. Hojně se vyskytuje na Slovensku. Plody obsahují sacharidy ve formě škrobů a sacharozy, malé procento tuků, bílkovin a velké množství vitaminů skupiny B, vitamin E, C, třísloviny, také fosfor, hořčík, draslík, vápník a železo. Konzumace jedlých kaštanů vám může pomoci proti depresím, posílit žaludek, nervy mozek a žíly. V kuchyni je využijete k přípravě pyré nebo náplní do dortů a jiných moučníků, do speciálních omáček, polévek či k masu. Chutnají i samotné, ještě teplé a osolené. Kaštany s konzumují jen tepelně upravené. Plody musíte naříznout do křížku a poté povařit nebo upéct v troubě a ještě horké oloupat. K dostání jsou v podzimním období a koupit si můžete i již hotové pyré nebo náplň. V našich obchodech bohužel jen zřídka.

zdroj obrázku: ireceptar.cz

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář