Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Javorový sirup

Javorový sirup

Přidat na Pinterest

Pochází z Kanady. Jedná se o přírodní sladidlo. Podobně jako medem se jím nahrazuje rafinovaný cukr. Sirup se získává z mízy javoru cukrodárného v době, kdy se probouzí ze zimního spánku. Tehdy se pod kůru stromu vsadí hadičky, které mízu odvádí. Na 1 litr sirupu je třeba svařit až 40 litrů mízy. Sirup si už běžně můžete koupit v obchodech nebo zdravé výživě a to i v bio kvalitě. Dělí se na různé stupně a podkategorie. Obecně platí, že čím je světlejší, tím je kvalitnější. Při koupi si dejte pozor na náhražky, kdy jde většinou o obilný sirup ochucený tím javorovým. Vychutnat si jej můžete na palačinkách, lívacích, vaflích, s cereáliemi nebo na pečivu s máslem. Použít jej můžete i na dozdobení pohárů, moučníků, osladit si s ním kávu či mléko. Na pečeném kuřeti vám vytvoří křupavou kůrčičku.

Roxana dodává:

Čím světlejší barva, tím  jemnější méně intenzivní vůně a chuť, a tím dražší sirup. Grade A  je velmi světlý jemný a luxusní sirup, vhodný jako dárek. Grade B  je světlý javorový sirup, méně intenzivní javorové chuti. Grade C  je nejoblíbenější mezi Evropany a má příjemnou javorovou chuť. Grade D  je tmavý sirup vhodný na pečení a pro gastronomii. Není vhodný pro diabetiky.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Celerové koule s baby karotkou

Celerové koule s baby karotkou

Sýr nastrouháme nahrubo. Celer také nastrouháme nahrubo a obojí smícháme. Přidáme vejce, 2 lžíce tymiánu, s...

Jehněčí špíz s pórkem a zeleninou

Jehněčí špíz s pórkem a zeleninou

Jehněčí maso nakrájíme na kousky, osolíme a opepříme. Pórek nakrájíme na kolečka a napíchneme je spolu s ma...

Obrácený banánový koláč s omáčkou z javorového sirupu a karamelu

Obrácený banánový koláč s omáčkou z javorového sirupu a karamelu

Budeme potřebovat pečící formu (čtverec) asi 20 cm velkou. Tu vyložíme pečícím papírem. Na něj nalijeme 100...

Jablečné jáhly

Jablečné jáhly

Jáhly uvaříme podle návodu v osolené vodě. Jablka oloupeme, nakrájíme na kostky a dusíme doměkka. Poté rozm...

Krůtí prsíčko pečené s glazurou z javorového sirupu

Krůtí prsíčko pečené s glazurou z javorového sirupu

Očištěná krůtí prsíčka osolíme a opepříme. Maso vložíme na rozpálenou pánev a na olivovém oleji necháme mír...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Javorový sirup Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře