Javorový sirup

Pochází z Kanady. Jedná se o přírodní sladidlo. Podobně jako medem se jím nahrazuje rafinovaný cukr. Sirup se získává z mízy javoru cukrodárného v době, kdy se probouzí ze zimního spánku. Tehdy se pod kůru stromu vsadí hadičky, které mízu odvádí. Na 1 litr sirupu je třeba svařit až 40 litrů mízy. Sirup si už běžně můžete koupit v obchodech nebo zdravé výživě a to i v bio kvalitě. Dělí se na různé stupně a podkategorie. Obecně platí, že čím je světlejší, tím je kvalitnější. Při koupi si dejte pozor na náhražky, kdy jde většinou o obilný sirup ochucený tím javorovým. Vychutnat si jej můžete na palačinkách, lívacích, vaflích, s cereáliemi nebo na pečivu s máslem. Použít jej můžete i na dozdobení pohárů, moučníků, osladit si s ním kávu či mléko. Na pečeném kuřeti vám vytvoří křupavou kůrčičku.

Roxana dodává:

Čím světlejší barva, tím  jemnější méně intenzivní vůně a chuť, a tím dražší sirup. Grade A  je velmi světlý jemný a luxusní sirup, vhodný jako dárek. Grade B  je světlý javorový sirup, méně intenzivní javorové chuti. Grade C  je nejoblíbenější mezi Evropany a má příjemnou javorovou chuť. Grade D  je tmavý sirup vhodný na pečení a pro gastronomii. Není vhodný pro diabetiky.

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář