Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience od písmene Z

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Zaděnka

Zaděnka

Jiným označením také vongola. Ke koupi ve specializovaných obchodech, tento druh měkkýše se prodává v lasturách. Ty musíme před konzumací vařit dokud se neotevřou, poté vylupujeme maso. To můžeme přidávat do polévek, výborně chutnají v omáčkách na...

Zahtar

Zahtar

Tato arabská směs skládající se ze sumahu, z pražených semen seznamu a tymiánu se používá hlavně k ochucení mletého masa (masové kuličky a karbenátky).

Zajíc

Zajíc

Velikostně větší než králík divoký. Maso je tmavší s charakteristickou chutí, obsahuje málo tuku a zároveň je zdrojem nezbytných proteinů. Je tedy dobrým řešením pro diety nebo nemocné osoby. Maso je suché, nemá výraznou chuť, ale o to více se můž...

Zakysaná smetana

Zakysaná smetana

Vyrábí se z čerstvé smetany. Obsahuje od 11-15% tuku, v prodeji je i extra light, která obsahuje 8% tuku a celkově je lehčí a zdravější. Využijeme ji ve studené i teplé kuchyni. Přidáváme ji při pečení některých moučníků, skvělá je jako přísada do...

Zázvor

Zázvor

Chuť zázvoru je lehce ostrá s citrónovým nádechem. Jeho aroma je ovocně kořenité a hodí se k masovým i zeleninovým jídlům. Je to jedno z všestranných koření. Jeho použití je tak pestré, že jej můžete využít jak ve sladké kuchyni (dezerty, zavařeniny, pečivo, cukroví), tak i k přípravě jakéhokoli masa, omáček, polévek, rýžovým jídlům. Můžete z něj vyrobit limonádu, pivo nebo likér. Je součástí několika směsí koření jako perníkové koření, kari či masaly.

Zeleninová šťáva

Zeleninová šťáva

Produkt se skládá z rajčatové, mrkvové, celerové a cibulové šťávy, dále je přidána šťáva z červené řepy, špenát, petržel, bazalka a jiné koření, mořská sůl a citrónová šťáva. Před použitím je vhodné balení protřepat. Můžeme si ji vyrobit i sami do...

Zeleninový bujón

Zeleninový bujón

Sušený ve formě kostek, běžně ke koupi v našich obchodech, výrobci se různí. Obsahuje bramborový škrob, barvivo, aroma, cukr, sušenou zeleninu a glutamát sodný. Jeho barva je žlutá až zelená, kostka lze lehce rozdrolit. Používáme jej pro zvýrazněn...

Zeleninový vývar

Zeleninový vývar

Polévka připravovaná vařením různých druhů zeleniny, podle ročního období či potřeby spolu s kořením (sůl, pepř, příp. bujón). Scezená podoba je základem pro přípravu různých omáček, polévek či šťáv k masu a zelenině. Polévka včetně zeleniny, příp...

Zelený čaj

Zelený čaj

Čaj, původem z Číny. Výroba se datuje už od poloviny 17. století. Dříve se vyráběl pouze čaj zelený, ale větší poptávka po tomto příjemně chutnajícím nápoji vedla i k vymýšlení stále lepších technologií přípravy. Lístky čajovníku se nejdříve musí ...

Zmrzlina

Zmrzlina

Původem z Itálie. Prvním produktem byla zmrazená voda s cukrem s příchutí citrónu. Později se ke směsi přidalo vejce a smetana, což byl základ dnešní zmrzliny. Nejdříve se tato osvěžující pochoutka podávala pouze ve sklenicích, revoluční byl nápad...

Ztužený pokrmový tuk

Ztužený pokrmový tuk

Vyrábí se při složitém procesu přeměny tekutých tuků na pevné tuky za působení určité teploty. Výsledný produkt má bílou barvu. Je lehce stravitelný a v kuchyni jej využijeme hlavně při smažení, pozor však na přepálení tuku, kdy vzniká látka akrol...

Ztužovač šlehačky

Ztužovač šlehačky

Běžně k dostání v našich obchodech od různých výrobců. Bílý prášek, který po přidání do šlehačky (pracujeme vždy podle návodu na obalu) ji udrží déle pevnou, šlehačka se neroztéká, drží tvar. Je vhodné jej přidávat hlavně, pokud je nutné připravit...

Zvěřinová terina

Zvěřinová terina

Pravým označením terinne, jedná se o pokrm původem z Francie. Připravuje se ze směsi vepřového nebo telecího masa, ale také z jater, drůbežího nebo ryb. Zvěřinová terina je pak směsí masa zvěřiny. Výběr masa i koření se liší recept od receptu, můž...

Zvěřinové koření

Zvěřinové koření

Intenzivně vonící koření, dodá srnčímu, jelenímu, zaječímu, kančímu masu lehce natrpklou chuť. Hodí se do zvěřinových omáček.