Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience od písmene O

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Ocet

Ocet

Kyseliny obsažené v octu napomáhají v těle ničit škodlivé látky. Dříve se ocet vyráběl z medu, nebyl tak kyselý. Dnes jej používáme k okyselení nejrůznějších pokrmů, jako jsou např. omáčky. Pozor na konzumaci octa samotného – dráždí žaludeční stěn...

Odtučněný tvaroh

Odtučněný tvaroh

Mléčný výrobek. Připravuje se odstředěním kozího nebo kravského mléka, kdy vzniká směs tuhé konzistence. Další úpravou vzniká odtučněný tvaroh, který má 0,8% tuku. Má smetanovou chuť, bílou barvu. Ve spojení s mnoha dalšími ingrediencemi vytváří h...

Okoun

Okoun

Patří do čeledi okounovitých a je to dravá ryba živící se malými rybkami. Vyskytuje se hojně ve všech typech vod a někde je až přemnožený. Okoun má mohutné tělo, velkou hlavu, na bocích černé pruhy a 2 hřbetní ploutve. Velmi těžce se z n...

Okouník

Okouník

Vyskytuje se v Atlantském oceánu, jedná se o malou rybu, oranžově zbarvenou. Ke koupi jsou buď plátky nebo steaky, ale můžeme narazit i na celého okouníka. Jeho maso je jemné, bílé, můžeme jej grilovat, péct, ale i smažit.

Okra (ibišek jedlý)

Okra (ibišek jedlý)

Teplomilná rostlina pocházející z Indie nebo Afriky. Pěstovat lze běžně také v našich klimatických podmínkách, např. vedle okurek, s nimiž má podobné pořadavky na péči. Pro zpracování a konzumaci je vhodný plod - zelená úzká tobolka uvnitř se sem...

Okurka

Okurka

Rozeznáváme dva druhy okurek. Okurku salátovou – dlouhá, štíhlá okurka s hladkým povrchem, který může být rozbrázděn několika rýhami. Slupka je tenká, zelená, dužina je měkká. Využijeme ji ke konzumaci syrovou, nakrájenou na kolečka jako součást p...

Oliheň

Oliheň

Plody moře. Na hlavě je deset chapadel s přísavkami, charakteristickým znakem jsou dvě delší chapadla než ostatní. Výborně chutná plněná nádivkou a dušená v bylinkové omáčce. Při tepelné úpravě se tělo smrskává, doba přípravy by měla být co nejkra...

Oliva

Oliva

Plod olivovníku, původem z Asie. Rozeznáváme dva typy oliv – zelené a tmavé. Zelené olivy jsou nezralou formou černých oliv. U nás jsou běžně k dostání. Mohou být s peckou nebo prázdné, ale také plněné paprikou, mandlí, tuňákem. Z oliv se lisuje v...

Olivová pasta

Olivová pasta

Vyrábí se ze zelených oliv (plod olivovníku, původem z Asie, konzumace oliv má pozitivní účinky na pleť, trávicí ústrojí, napomáhají vylučovat škodlivé látky z těla), koření, olivového oleje a octa – zelená pasta. Nebo z černých oliv a stejných in...

Olivový bujón pro ryby a dary moře

Olivový bujón pro ryby a dary moře

Prodává se ve formě kostek, barva je žlutozelená. Tuhé konzistence, ale lehce se drolí. Využijeme jej při přípravě pokrmů, které jsou založeny na ingrediencích plodů moře (krevety, oliheň, sépie). Výborně podtrhne jejich chuť a dodává pokrmu příje...

Olivový olej

Olivový olej

Lisuje se z oliv, což jsou plody olivovníku. Využijeme jej v kuchyni do nejrůznějších salátů, ale i na smažení. Podporuje trávení, zlepšuje chuť k jídlu. Před výrobou se olivy skladují ve velkých nádobách. U kvalitního oleje se olivy neskladují dé...

Omáčka barbecue

Omáčka barbecue

Jedná se o vynikající spojení rajčat, česneku, cibule, octa a koření jako je hřebíček, zázvor, pepř a sůl. Využijeme ji v kombinaci s masovými pokrmy, můžeme ji použít k marinování masa, výborně se hodí ke grilovanému masu. Omáčka Barbecue vytvoří...

Omáčka bešamelová

Omáčka bešamelová

Světlá jíška z másla a hladké mouky zředěná mlékem, ochucená solí a muškátovým květem. Patří mezi základní teplé hrubé bílé omáčky a vycházíme z ní při přípravě mnoha omáček přidáním dalších ingredincí a vložek: Cibulová - přidáme cibuli dušenou n...

Omáčka teryiaki

Omáčka teryiaki

Kombinace japonské sojové omáčky, sherry, oleje a cukru má výborné chuťové vlastnosti, které potěší každého labužníka a ozvláštní nejedno jídlo.

Omáčka thai pride (rybí omáčka)

Omáčka thai pride (rybí omáčka)

Směs, která se výborně hodí ke všem mořským plodům. Jedná se o omáčku vytvořenou z výtažku ančoviček, soli, cukru a vody. Pro větší pikantnost je zde ještě přimíchán česnek a chilli papričky.

Oplatkový korpus

Oplatkový korpus

Cukrářský polotovar vyrobený z pšeničné mouky, kukuřičného škrobu, vajec, oleje a tekutiny. Tenoučké, křehké pláty se vyrábí ve varu obdélníků nebo kruhů. V průmyslové výrobě jsou základem pro nejrůznější oplatky, plněné, s různými příchutěmi či m...

Oplatky

Oplatky

Oplatky jsou řazeny mezi trvanlivé pekárenské výrobky. Jsou vyráběny z řídkého těsta ze slabé pšeničné mouky, vody cukru, tuku, vajec a chemického kypřidla. Těsto se šlehá, dávkuje do forem na pečení, po upečení je nutno je ochladit. Oplatky se dě...

Opuncie

Opuncie

Rod z čeledi kaktusovitých, původ pěstování je v Mexiku. Využívá se jako ovoce i zelenina. Rozlišujeme dvě formy – s trny a bez trnů. Plody opuncie jsou oválné, baculaté, červené barvy. Konzumují se syrové nebo se z nich lisují džusy. Výborný je t...

Oregano

Oregano

Oregano má mírně slanou, kořeněně aromatickou chuť, které se využívá hlavně v italské kuchyni na těstoviny, pizzu a jiné pokrmy z rajčat v čerstvém stavu. Oregano je výborným kořením, jež umožňuje strávit tučná a vydatná jídla. Jeho výbornou chuť lze však uplatnit také v pečených masových jídlech, jako je jehněčí, skopové, ryby nebo drůbež. Skvěle se hodí do karbenátků nebo mexického chilli con carne. Ozvláštní také zeleninové saláty či dušené zeleniny. Dobře chutná i v zapečených bramborech nebo v pokrmech se zapečeným sýrem.

Oříškový (ořechový) olej

Oříškový (ořechový) olej

Olej vhodný zejména pro studenou úpravu - do salátů.

Ostravská klobása

Ostravská klobása

Uzenina, tmavá, skvělé chuti. Mletá masová směs obsahuje vepřové maso (bok), hovězí maso (přední bez kosti), pálivou papriku, sladkou papriku, sůl, pepř, vodu, kmín, nezbytný je česnek, který dodá na pikantnosti. Vepřové maso se namele na hrubo ne...

Ostružinový džus

Ostružinový džus

Nápoj, vyrábí se lisováním zralých ostružin, což jsou plody ostružiníku, tmavé barvy, ta se může pohybovat od tmavě fialové až k černé. Plody jsou lesklé, při bližším prozkoumání zjistíme, že se skládají z drobných černých kuliček. Obsahují látky...

Ostružiny

Ostružiny

Plody ostružiníku, tmavé barvy, ta se může pohybovat od tmavě fialové až k černé. Plody jsou lesklé, při bližším prozkoumání zjistíme, že se skládají z drobných černých kuliček. Obsahují látky, které jsou velmi prospěšné pro náš organismus – vitam...

Oštěpek /slovenský oštiepok/

Oštěpek /slovenský oštiepok/

Oštěpek je polotvrdý polotučný sýr, který může být pařený, nepařený či uzený. Základem pro výrobu je ovčí mléko či jeho směs s kravským. Charakteristickým znakem je elipsovitý tvar s ornamentem. Má zlatožlutou až zlatohnědou (uzený) barvu, s obsah...

stránka: