Okoun

Okoun

Patří do čeledi okounovitých a je to dravá ryba živící se malými rybkami. Vyskytuje se hojně ve všech typech vod a někde je až přemnožený. Okoun má mohutné tělo, velkou hlavu, na bocích černé pruhy a 2 hřbetní ploutve. Velmi těžce se z něj odstraňují šupiny, protože jsou zarostlé do kůže. Dorůstá délky až 60 cm a váhy až 4 kg. Maso je velice dobré, podobá se masu candáta. Obsahuje kvalitní, lehce stravitelné bílkoviny, zdravé tuky obsahující nenasycené mastné kyseliny, vitaminy rozpustné v tucích, hlavně vitamin D a tím prospívá zdraví. Preventivně působí proti onemocněním srdce a cév a pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi. Upravit jej můžete pěčením vcelku, grilováním, jako filety a porce, špízy, na olivách, cibuli a česneku nebo na zelenině.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář
Vaříte rádi? Zajímá Vás zdravá výživa a vše kolem jídla? Pak ste tu správně. sRecepty.CZ jsou komunitním portálem, kde se setkávají uživatelé s podobnými zájmy.