Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience od písmene R

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Raclette

Raclette

Sýrový pokrm, původem ze Švýcarska. Jedná se o tavící se sýr, který se v polotekutém stavu pokládá na horké brambory, které zaručují, že i při konzumaci bude sýr stále rozteklý. Pokud si ale chceme raclette připravit doma, tak si musíme pořídit d...

Rajčatové pyré

Rajčatové pyré

Výrobek z rajčat, které se spaří, oloupají a následně propasírují přes síto. Narozdíl od kečupu nebo protlaku, které obsahují konzervanty, éčka, škroby a velké množství cukru, je pyré hladké řidší konzistence, uchovává si přirozenou chuť čerstvých...

Rajčatový protlak

Rajčatový protlak

Zpracovaný zeleninový produkt, je kašovité až řídké konzistence, tmavě červené barvy. Rajčata se propasírují, přidává se sůl a následně dochází ke konzervování výrobku. Rozdělujeme protlaky na ty se 100% rajčatovým podílem, dále pak na ty s podíle...

Rajče

Rajče

Rajče je krásně červené s tenkou, lesklou slupkou. Na dotyk měkké, může se lišit tvarem dle typu odrůdy. Obsahuje velký podíl vitamínu C, E a A, dále karoteny a vlákninu. Konzumace rajčat prospívá našemu tělu, podporuje tvorbu krve, ovlivňuje kval...

Rak

Rak

Sladkovodní korýš. Jeho charakteristickým znakem jsou dvě velká klepeta. Živé raky vaříme v osolené vroucí vodě, dokud nezčervenají. U hotových raků se nejprve odlamuje ocasní část a maso se postupně vydlabává ven. Jedná se o opravdovou delikatesu...

Rama cremefine

Rama cremefine

Je moderní variantou smetany živočišného původu. Oproti klasické smetaně obsahuje pouze 18 % tuku. Základem pro výrobu jsou kvalitní rostlinné tuky, které obsahují vysoký podíl nenasycených mastných kyselin. Rama cremefine má lahodnou chuť a je vh...

Rambutan

Rambutan

Také se označuje jako vlasaté cherry, původem z Malajsie. Plodem jsou tobolky, které tvarem připomínají Švestku. Po rozříznutí tuhé slupky se odkryje rosolovitá dužina světlé barvy a nejedlé semeno. Po ochutnání nám bude připomínat ananas křížený ...

Ras al-hanout

Ras al-hanout

Jeho chuť je založena na kombinaci černého pepře, semínek koriandru, hřebíčku, kardamonu, kurkumy, kmínu, skořice, zázvoru, soli, papriky, muškátového oříšku a dalších koření v poměru, jenž zůstává tajemstvím mnoha domů s kořením. Využívá se především na kořenění drůbeže, ryb a jehněčího. Výborně se hodí k ochucení zeleniny, hlavně dýně, lilku nebo mrkve.

Ravioli

Ravioli

Jedná se o taštičky vyrobené z těstovinového těsta, charakteristickou vlastností jsou rozličné náplně různých chutí, původem z Itálie. Okraj je vroubkovaný. V obchodech jsou k sehnání sušené nebo čerstvé, dokonce i zakonzervované. Nikdy ale nechyb...

Rebarbora

Rebarbora

Zelenina, také označována jako reveň, původem z Mongolska. Silné řapíky nesou velké, zelené listy. Běžně k dostání v našich obchodech nebo na trzích, již bez listů, barevně jsou bílé nebo narůžovělé. Na začátku léta se zvyšuje obsah kyseliny šťave...

Red bull

Red bull

Energetický nápoj, původem z Rakouska. První receptura pocházela z Asie, ale později byl nápoj upraven právě v Rakousku, kde se dodnes vyrábí. Obsahuje vodu, taurin, barviva, cukr. Tyto látky dávají dohromady jedinečný nápoj, který má svou charakt...

Rejnok

Rejnok

Ryba, charakteristického vzhledu (ploutve spojené v lem, který vypadá jako křídla). Má bílé maso s nízkým obsahem tuku. Je zdrojem omega 3-mastných kyselin, které se při konzumaci dostávají do našeho těla a pozitivně ovlivňují nervovou soustavu, p...

Rohlík

Rohlík

Druh jemného pečiva, u nás se těší velké oblibě. Je vyroben z tukového těsta, které se peče při teplotách 175 až 200 °C. Těsto je vyrobeno z pšeničné mouky, vody, droždí, soli, cukru nebo sladového výtažku, mléka a margarínu. Pokud je do receptury...

Romadůr

Romadůr

Měkký zrající žlutooranžový sýr s typickou aromatickou vůní a chutí, s vysokým obsahem tuku od 20% do 60%. Má typický tyčinkový tvar. Svůj původ nalézá v Belgii. K dostání je balený nebo také různě nakládaný. Oblíbený je především mezi dospělými j...

Roquefort (rokfór)

Roquefort (rokfór)

Sýr, původem z Francie. Jedná se o druh plísňového sýra, bez svrchní kůrky. Charakteristickým znakem je modrá plíseň, která vytváří v sýru žilky. Barva je bílá, při krájení je měkký, chuť je mírně slaná. Obsahuje velké množství tuku, bílkovin a v...

Rostlinný olej

Rostlinný olej

Rozlišujeme několik druhů – slunečnicový olej – původem z Ameriky, lisuje se z olejnatých slunečnicových semen, dnes se vyrábí hlavně ve Francii. Použijeme jej ke smažení, ale má výborné chuťové vlastnosti a tak se hodí i při domácí přípravě majon...

Rozinky

Rozinky

Také pod názvem hrozinky, plody vinné révy. Bobule projdou pečlivým procesem sušení, kdy se uchovají všechny jedinečné vlastnosti, jako je sladká chuť a charakteristické aroma. Suší se buď přírodně na slunci, nebo chemicky. Poté mají tmavě hnědou ...

Rozmarýn

Rozmarýn

Jeho silně kořeněné aroma a pikantní chuť připomínající kafr jsou velmi oblíbené ve francouzské a italské kuchyni. Vyhledávaný je při přípravě grilovaných mas, k pečenému jehněčímu nebo skopovému. Šmrnc dodá rozmarýn i pokrmům z brambor, ryb a mořských plodů. Jemně dokoření polévky a omáčky, ale také zeleninu jako cukety, lilek nebo rajčata.

Rukola

Rukola

Zelenina, původem z Itálie, dnes se pěstuje po celém světě. Vzhledově připomíná listy pampelišky, často je zaměňována s roketou, což je velice podobná rostlina tvarem i chutí. U nás je v obchodech sehnání, dováží se ze zahraničí. Chuť je výrazná, ...

Rum

Rum

Alkoholický nápoj. Vyrábí se z cukrové třtiny nebo melasy. Takto získaný rum se může označovat jako Tuzemský rum. V České republice se tento destilát vyrábí dochucením lihu rumovou esencí a prodává se běžně pod nejrůznějšími názvy (Tuzemák apod.)....

Rumová esence (rumové aroma)

Rumová esence (rumové aroma)

Nejčastěji se prodává v tmavých skleněných obalech. Charakteristickým znakem je typická rumová vůně, využijeme ji všude tam, kde bychom přidávali rum nebo tam, kde chceme dodat jemný rumový nádech. Výborně se hodí při přípravě piškotového těsta, k...

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta

Zelenina. Drobné, zelené kuličky, listy drží pevně u sebe. Obsahuje mnoho látek důležitých pro náš organismus, jako je vitamín B, který pozitivně ovlivňuje naše soustředění. Růžičková kapusta je jedinečná příležitost jak si tento vitamín dostat do...

Růžová voda

Růžová voda

Při získávání oleje z růží vzniká vedlejší produkt – růžová voda. Je charakteristická svým aroma čerstvých růžových květů. V kuchyni ji využijeme pro ovonění dezertů, moučníků, ale také vánočního cukroví. Z okvětních lístků růží si můžeme vyrobit ...

Růžové víno

Růžové víno

Označováno také jako rosé. Poznáme jej podle charakteristického zbarvení – to se pohybuje od lososové, meruňkové až po slabě růžovou. Pravé a kvalitní růžové víno se vyrábí z modrých hroznů speciální technologií výroby. Růžové víno může být také v...

Rybí filé

Rybí filé

Plátek rybího masa. K dostání již připravené maso. Jedná se o svalovinu, která byla vyřezána co nejvíce u páteře směrem od hlavy až k ocasní části. Při úpravě filety okořeníme solí, pepřem, pokapeme citrónem a můžeme připravovat na grilu, pánvi ne...

stránka: