Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience z kategorie Dary moře

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Garnát

Garnát

Mořský korýš. Vzhledově drobný živočich, ve většině případů se prodává vařený. Maso musíme nejdříve vyloupat z ulity (oddělíme krunýř od ulity jedním trhnutím, kdy jednou rukou uchopíme ulitu, druhou ocas a škubneme). Maso konzumujeme dušené, nebo...

Hřebenatka

Hřebenatka

Mušle, získává se vylovením z mořské slané vody. Nejvíce rozšířená ve Středozemním moři. Nejznámější jedlá je Hřebenatka svatojakubská.Tvar je okrouhlý s výrazným žebrováním, barva je žíhaná. Maso překvapí svou jemnou cchutí, která může připomínat...

Humr

Humr

Mořský korýš. Specifickým znakem jsou velká klepeta. Obsahuje velké množství bílkovin a minerálních látek (jód). K dostání nejčastěji v konzervách, ve specializovaných prodejnách můžeme sehnat i živého humra. Mrtvého humra poznáme podle rovného oc...

Chobotnice

Chobotnice

Jedná se o druh největších a nejdokonalejších v moři žijících měkkýšovitých hlavonožců. Zpravidla mají velkou hlavu a chapadla, šedavou kůi, která se při tepelné úpravě změní na purpurovou. Libové maso je pevné a jemné chuti.

Chobotnička

Chobotnička

Mořský živočich. Řadí se mezi hlavonožce, typickým znakem je osm chapadel s přísavkami. V obchodech k dostání většinou mražené. Přípravou tohoto pokrmu získáme netradiční jídlo, které nás překvapí svou jedinečnou a charakteristickou chutí. Maso kr...

Kalamar

Kalamar

Plody moře. Vzhledově podobný sépii, ale má větší protažené tělo a trojúhelníkové ploutve. Na hlavě je deset chapadel. Z kalmara konzumujeme vše mimo hlavu. Výborně chutná plněný nádivkou a dušený v houbové omáčce. Při tepelné úpravě se tělo smrsk...

Krab

Krab

Vodní živočich, korýš. Na těle má pět párů nohou, první pár je zakončen klepety. K dostání především vařený nebo na ledu, ale ve specializovaných prodejnách i živý. Maso je jemné, má charakteristickou chuť, kterou podpoříme kořením nebo omáčkou. P...

Krabí tyčinky

Krabí tyčinky

Vyrábějí se z tresčího masa přidáním rábího aroma. Nejsou sice bohaté na proteiny, ale obsahují málo tuků. Mohou skvěle nahradit kalorické chipsy a krekry. Výborně se hodí do zeleninových salátů. Pro lidi trpící hypertenzí (zvýšeným krevním tlakem...

Kreveta

Kreveta

Mořský, ale také i sladkovodní živočich. Barvou jemně růžové, mohou být až do červena (znamená to, že krevety jsou předvařené nebo spařené, ale jiné u nás k dostání prakticky nejsou). Charakteristickým znakem je tuhá část zadečku, která překrývá o...

Křídlatec

Křídlatec

Mořský živočich, řadíme jej mezi plže. Vyskytuje se především v teplých mořích. Ulita je protáhlá, barva se pohybuje od oranžové až po červenou. Před konzumací ji musíme rozlomit, jedině tak se dostaneme k masu. U nás není až tak běžně k sehnání, ...

Langusta

Langusta

Řadíme ji mezi korýše. Charakteristickým znakem je absence klepet a dlouhá tykadla přesahující tělo. Běžně dostupná v supermarketech, živé langusty dostaneme koupit ve specializovaných prodejnách. Ze všeho nejdříve musíme langustu uvařit v osolené...

Mořské plody

Mořské plody

Souhrnné označení pro mix mořských živočichů jako jsou chobotnice, kalamáry, krevety, mušle, humr, langusty, sépie. Mořské plody jsou stále více oblíbenou součástí našeho jídelníčku, především protože jsou zdravé, obsahují velmi málo tuku, naopak ...

Oliheň

Oliheň

Plody moře. Na hlavě je deset chapadel s přísavkami, charakteristickým znakem jsou dvě delší chapadla než ostatní. Výborně chutná plněná nádivkou a dušená v bylinkové omáčce. Při tepelné úpravě se tělo smrskává, doba přípravy by měla být co nejkra...

Pipi

Pipi

Mlži, ke koupi jsou v uzavřených lasturách, které jsou na jednom konci širší a zaoblené, na druhém konci se zužují. Před konzumací je musíme tepelně zpracovat. Zavřené lastury vaříme několik minut ve vroucí vodě tak dlouho, dokud se neotevřou. Pot...

Plážovka

Plážovka

Drobný plž, žije na skalách. Sbírá se na plážích. Má charakteristický vzhled ulity, která je v místě přisednutí kruhového průřezu, je oválná. Barva se pohybuje v odstínech hnědé. Nejvhodnější je ulity vařit nejméně deset minut, poté se jemné maso ...

Rak

Rak

Sladkovodní korýš. Jeho charakteristickým znakem jsou dvě velká klepeta. Živé raky vaříme v osolené vroucí vodě, dokud nezčervenají. U hotových raků se nejprve odlamuje ocasní část a maso se postupně vydlabává ven. Jedná se o opravdovou delikatesu...

Scampi

Scampi

Označení pro druh humra i speciální úpravu těchto živočichů. Scampi se vyskytují v Jaderském moři. Specifickým znakem jsou velká klepeta. Obsahuje velké množství bílkovin a minerálních látek (jód). K dostání nejčastěji v konzervách, ve specializov...

Sépie

Sépie

Mořský živočich, tělo je oválnější než např. u chobotnic. Charakteristickým znakem jsou dvě dlouhá chapadla (ramena) a v těle se nachází sépiová kost. Upravujeme ji jako jiné mořské plody, objevuje se v oblíbených směsích jako je mořský koktejl.

Slávka jedlá

Slávka jedlá

Mořský živočich, nachází se u pobřeží Severní Ameriky. Je základem pro mnoho evropských kuchyní. Chuť je zvláštní, kořenitá, mírně pikantní. Obsahuje málo kalorií a vitamíny A, C, D, B a bílkoviny. V prodeji je koupíme buď s lasturou nebo již bez ní.

Srdcovka

Srdcovka

Mlž, charakteristické jsou dvě miskovité lastury. Před tepelnou úpravou je vhodné srdcovky nějakou dobu namáčet ve vodě. Jejich maso je tuhé, ale chuť je vynikající a jistě potěší každého labužníka. Připravujeme je na roštu, pečeme, vaříme, griluj...

Surmovka

Surmovka

Měkkýš, její ulita je protáhlá, oválná, na průřezu kruhovitá. Ke koupi jsou nejčastěji vařené, jsou tak již připraveny ke konzumaci. Nejčastěji se podávají s tmavým pečivem, máslem a octem. Maso vyjmeme z ulit snadněji než např. u plážovek. Využij...

ústřice

ústřice

Mlži, vyskytují se převážně v chladných evropských mořích, loveny jsou už od 19. století. Jejich lov podléhá přísným pravidlům (např. zákaz lovu v době rozmnožování), dnes se pěstují i uměle. V Evropě patří ústřice k delikatesám a opravdovým pocho...

Ušeň mořská

Ušeň mořská

Mořský měkkýš. Charakteristickým rysem je jedna nepárová skořápka. Jedná se o opravdovou specialitu, pěstuje se na velkých farmách např. v Kalifornii. Prodává se zavařená nebo jinak konzervovaná, čerstvou si ji můžeme dát převážně v oblastech, kde...

Vongole

Vongole

Zaděnka slepičí, srdcovka nebo též Venušina mušle. Jedná se o plody moře. Schránky těchto živočichů mají kulatý tvar a vroubkovaný povrch. Dorůstá do šířky až 5 cm. Hojně se vyskytují v oblasti Středozemního moře na mělčinách s písečným dnem. Zde ...

Zaděnka

Zaděnka

Jiným označením také vongola. Ke koupi ve specializovaných obchodech, tento druh měkkýše se prodává v lasturách. Ty musíme před konzumací vařit dokud se neotevřou, poté vylupujeme maso. To můžeme přidávat do polévek, výborně chutnají v omáčkách na...