Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience z kategorie Houby

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Bedla

Bedla

Jedlá houba, která je vhodná hlavně ke smažení, kde výborně vynikne její chuť. Někteří houbaři ji i suší, ale pak je v kulinářském využití tužší. Vyznačuje se velmi širokým kloboučkem, jenž je v mládí uzavřený. Dužnina je velmi měkká, vláčná s ...

čínské houby

čínské houby

K dostání v sušené formě. Používáme je jako běžné houby, při přípravě pokrmu se doporučuje je déle povařit, dbáme na dostatek vody, houby musí být ponořené. Delší dobou dušení předejdeme zažívacím potížím. Stejně jako všechny houby, je i tento dr...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná

Dřevokazná, hlívovitá houba, která příjímá z listnatých stromů potřebné látky pro život. Roste od jara do zimy a vyskytuje se ve velkých trsech. Běžně je k dostání v supermarketech, balená jako žampiony a najdete ji v úseku ovoce a zeleniny.  Pěst...

Houby

Houby

Rozlišujeme mnoho druhů hub, liší se chutí, velikostí, vzhledem, ale i možností konzumace. Jedlé houby (bedla, hřib, žampión, suchohřib, klouzek a další) jsou k dostání běžně v obchodech v sušené formě, v konzervách, ale i čerstvé. Samozřejmě si m...

Hřiby

Hřiby

Jedná se o druh lesních hub, velmi oblíbených a chutných. Patří sem například hřib smrkový, dubový, dutonohý, peprný, suchohřib hnědý či žlutomasý, ale i jedovatý satan a další. V kuchyni hřiby využijete na přípravu hlavních jídel, polévek, omáček...

Kotrč kadeřavý

Kotrč kadeřavý

Plodnice této jedlé houby z dálky připomíná květák či mozek, nalezneme ji u kořenů borovice velmi blízko kmene. Dorůstá do velikosti 10-20 cm, ale lze najít i exemplář o velikosti 40 cm v průměru (může vážit i několik kilogramů). Mezi výhody patří...

Lanýže

Lanýže

Houba z čeledi lanýžovitých, která roste podzemní symbióze se stromy u jejich kořenů. Rozeznáváme desítky druhů, z gastronomického pohledu jsou nejvzácnější bílé lanýže. Ty rostou v průběhu podzimu až do ledna a to na území napříkla...

Liška obecná

Liška obecná

Jedlá houba z čeledi liškovitých, která má žlutou až oranžovou barvu. Roste v jehličnatých lesech, ale občas se vyskytne i v listnatých. Lišky lze jak sušit, tak i nakládat (do olivového oleje nebo i alkoholu). Jejími výhodami je, že dlouho vydrží...

Lošáky

Lošáky

Lošák jelení u nás patří k opomíjeným houbám. Oblíbený je především v Japonsku, kde ho nazývají kawa-také ci koh-také (kožená houba). Mladší houby jsou jedlé, starší trošku tuhé až kožovité, nahořklé chuti. Roste od srpna do listopadu v jehličnatý...

Portobello

Portobello

Krémový, steakový žampion. Klobouky portobella jsou velké nejméně jako dlaň. Nemusí se loupat, jsou jemné, masité a velmi chutné. Upravují se velmi jednoduše, nejčastěji na grilu, jen okořeněné z obou stran. Dají se rovněž naplnit a zapékat nebo k...

Smrž kuželovitý

Smrž kuželovitý

Označuje se také jako smrž špičatý nebo jedlý. Jeho vzhled je charakteristický právě pro tuto houbu a rozhodně si jej nemůžeme splést. Jeho masitý klobouk tmavé barvy je tvořen rýhami a prohlubněmi a obepíná masitou nohu. Celá houba je štíhlá. Nem...

Suchohřiby

Suchohřiby

Velmi rozšířená jedlá houba rostoucí od léta do podzimu. Rozeznáváme několik druhů suchohřibů a všechny jsou jedlé. Jsou to například S. plstnatý, S. žlutomasý, S. sametový, kterému se lidově říká „babka“. Tyto houby se však velice rychle kazí neb...

Václavky

Václavky

Václavka obecná je houba parazit vyrůstající hlavně na podzim. Roste v jehličnatých i listnatých lesích. Její výborná chuť se dá uplatnit v guláši nebo omáčkách. Václavky ale nejsou vhodné k sušení. Nejlepší cestou, jak je zachovat stále měkké a c...

žampion

žampion

Řadíme jej mezi houby, obvykle se uměle pěstuje. Rozlišujeme bílé, hnědé a krémové odrůdy. U nás velice oblíbena bílá forma. Hnědé klobouky obsahují více sušiny a mají tak výraznější chuť. Vhodné jsou ke smažení, kdy se odstraní nohy a klobouky se...