Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience z kategorie Příchuti a barviva

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Bitter

Bitter

Směs chininu, rumu, muškátového oříšku, skořice, hřebíčku a sušeného ovoce, která může být dochucena o bylinné výtažky. Nejčastěji se používá do míchaných nápojů a dezertů pro zvýraznění chuti.

Bylinkový bujón

Bylinkový bujón

U nás je k dostání již hotový bujón v podobě kostky. V jeho složení najdeme olivový olej, bylinky jako petrželovou nať, tymián, bazalku a jiné.

Citronová šťáva

Citronová šťáva

Získáme ji vymačkáním citrónu, množství šťávy je přímo úměrné počtu citrónů a jejich velikosti. Pozor na jadérka a dužinu, pokud chceme mít šťávu čistou, musíme pracovat opatrně. Výsledkem je koncentrovaná šťáva s plnou chutí čerstvých citrus...

Drůbeží bujón

Drůbeží bujón

Sušený výrobek, k dostání v kostkách. Obsahuje sůl, drůbeží extrakt, tuk, aroma, a látky podporující chuť. Díky své podobě jej můžeme mít v kuchyni stále při ruce. Poslouží nám při přípravě výborných polévek a omáček, které tak zhotovíme snadno a ...

Gulášová kostka

Gulášová kostka

Je určená k přípravě pokrmů s gulášovou příchutí, dominuje zde paprika a cibule. Skládá se ze směsi koření (mletá paprika, mletý pepř, kmín), sušeného česneku, sušené cibule, škrobu, chuťových látek, aromat a barviv. Zvýrazní chuť polévek či omáček.

Hovězí bujón

Hovězí bujón

Sušený ve formě kostek, běžně ke koupi v našich obchodech, výrobci se různí. Obsahuje bramborový škrob, sušené hovězí maso, barvivo, aroma, cukr, sušenou zeleninu a glutamát sodný. Jeho barva je světle žlutá, kostka lze lehce rozdrolit. Používáme ...

Karmín

Karmín

Také označováno jako E120, karmazín nebo košenila. Původem z Ameriky. Jedná se o červené barvivo, které se získává z brouků (červce nopálového). Ti se sbírají a musí dojít k okamžitému sušení, aby byl obsah červeného barviva co největší. Poté se b...

Mandlová esence

Mandlová esence

Běžně k dostání v našich obchodech, převážně se prodává v tmavých skleněných obalech. Využijeme ji při přípravě sladkých dezertů, moučníků, marcipánů. Přidává se po kapkách, má výrazné mandlové aroma, využíváme ji jako náhražku mandlí a také pro c...

Masox

Masox

Univerzální kostka. V kuchyni jej můžeme použít opravdu všude – polévky, omáčky, masová jídla. Je v něm totiž obsaženo velké množství přísad, které jako celek vytváří unikátní bujónovou kostku, která dodá připravovanému pokrmu masovou chuť.

Olivový bujón pro ryby a dary moře

Olivový bujón pro ryby a dary moře

Prodává se ve formě kostek, barva je žlutozelená. Tuhé konzistence, ale lehce se drolí. Využijeme jej při přípravě pokrmů, které jsou založeny na ingrediencích plodů moře (krevety, oliheň, sépie). Výborně podtrhne jejich chuť a dodává pokrmu příje...

Pomerančová esence

Pomerančová esence

Prodává se většinou v tmavých skleněných obalech. Přidáváme ji do připravovaných pokrmů abychom podtrhli a zvýraznili citrusovou chuť. Její aroma je výrazné, přidává se po kapkách. Je také součástí některých míchaných alkoholových nápojů, kterým d...

Potravinářská barviva

Potravinářská barviva

Mnoho potravin se přibarvuje ať už z důvodu obnovení původního vzhledu nebo z důvodu zvýšení atraktivnosti pro zákazníka. Rozlišujeme přírodní (karotenoidy) a umělá barviva. Těch umělých je celá řada, musí projít testy a zkouškami o jejich nezávad...

Rumová esence (rumové aroma)

Rumová esence (rumové aroma)

Nejčastěji se prodává v tmavých skleněných obalech. Charakteristickým znakem je typická rumová vůně, využijeme ji všude tam, kde bychom přidávali rum nebo tam, kde chceme dodat jemný rumový nádech. Výborně se hodí při přípravě piškotového těsta, k...

Růžová voda

Růžová voda

Při získávání oleje z růží vzniká vedlejší produkt – růžová voda. Je charakteristická svým aroma čerstvých růžových květů. V kuchyni ji využijeme pro ovonění dezertů, moučníků, ale také vánočního cukroví. Z okvětních lístků růží si můžeme vyrobit ...

Sůl

Sůl

Chlorid sodný, bezbarvé krystalky. Nejdříve se získává látka halit, která se těží nebo se získává z mořské vody. Rozlišujeme sůl pánvovou, varnou a vakuovou – to podle technologie výroby. Jedlá sůl jsou první čisté části při procesu krystalizace. Obsahuje jód, draslík, hořčík a vápník. Přílišná konzumace však může mít negativní důsledky na náš organismus (vysoký krevní tlak, poruchy ledvin). Neměli bychom zkonzumovat více než jednu lžičku soli denně. Bohužel tuto dávku snadno překročíme, protože sůl se používá k uchování potravin, k dochucení všech jídel a je tak zkrátka všude kolem nás. Je běžně k dostání v našich obchodech, prodávají se různé druhy.

Tekutý karamel

Tekutý karamel

Karamel vzniká tavením řepného cukru. Při vyšší teplotě se cukr rozpouští a hnědne - karamelizuje. Mění vůni i chuť. Horký se táhne, ale velmi rychle chladne a ztvrdne. Aby zůstal tekutý, přidává se do roztaveného cukru trocha vody, tuku nebo smet...

Vanilková esence

Vanilková esence

Druh vanilkového koření. Přírodní extrakt či esence se vyrábí z pravých lusků vanilky. Tyto lusky jsou však horší jakosti ve smyslu velikosti nebo jsou polámané a neprodaly by se jednotlivě zabalené. Kousky těchto lusků se pak napustí alkoholem. V...

Vepřový bujón

Vepřový bujón

Sušený ve formě kostek, běžně ke koupi v našich obchodech, výrobci se různí. Obsahuje bramborový škrob, sušené vepřové maso, barvivo, aroma, cukr, sušenou zeleninu a glutamát sodný. Jeho barva je světle hnědá, kostka lze lehce rozdrolit. Používáme...

Zeleninový bujón

Zeleninový bujón

Sušený ve formě kostek, běžně ke koupi v našich obchodech, výrobci se různí. Obsahuje bramborový škrob, barvivo, aroma, cukr, sušenou zeleninu a glutamát sodný. Jeho barva je žlutá až zelená, kostka lze lehce rozdrolit. Používáme jej pro zvýrazněn...