Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience od písmene N

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Nahrin marináda na pečené maso

Nahrin marináda na pečené maso

Aromatické látky jednotlivých bylin a koření pronikají při marinování hluboko do masa a ovlivňují jeho chuť a vůni. Všechny složky marinády příznivě ovlivňují proces trávení. Maso se stává jemnější a po jídle nepřichází pocit těžkosti. Hotová marináda se nanese na umyté a osušené maso, které se uskladní na chladné místo. Podle velikosti masa se nechá marináda působit (1–2 hod. pro malé kousky, přes noc větší kusy). Některé druhy masa jako hovězí, zvěřina, jehněčí či skopové se marinují v ledničce po dobu 2–4 dnů. Před pečením přebytečnou marinádu osušíme, aby se v horkém oleji nespálila. Marinováním lze upravovat nejen maso včetně všech ryb, ale i pokrmy ze sóji, tofu, zeleninu či brambory.

Nálev na nakládání okurek

Nálev na nakládání okurek

Kořenící směs pro přípravu nakládaných okurek nebo jiné zeleniny. Obsahuje vždy jiný poměr koření, který záleží na výrobci. Většinou jsou v ní obsaženy sůl, hořčičné semínko, pepř, kmín, nové koření, hřebíček. V pikantnější směsi je i kopr nebo koriandr.

Nashi

Nashi

Také označováno jako naši, japonská hruška. Vzhledově připomíná spojení jablka a hrušky. Na povrchu je tenká slupka, která se dá po důkladném omytí konzumovat. Plody jsou kulaté, někdy mírně zploštělé, barva se pohybuje od žluté přes hnědou až k z...

Nealko pivo

Nealko pivo

Výrobek obsahující nízký podíl alkoholu, díky čemuž je vhodný pro osvěžení a zahnání žízně u osob, které mají v oblibě chuť piva, ale z nejrůznějších důvodů si nemohou alkohol dovolit. Hořká chuť a obsah oxidu uhličitého, který dodává nápoji bubli...

Nektarinka

Nektarinka

Plody příbuzné broskvoni, od které jsou odvozené. Plody jsou menší než broskve, nejsou na povrchu chlupaté – slupka je hladká a lesklá. Barva se pohybuje od žluté přes oranžovou až k červené, zralé plody mohou být jemně žíhané. Podélná rýha optick...

Niva

Niva

Sýr, charakteristickým znakem je zelená plíseň, viditelná na řezu. Podobá se sýru pocházejícímu z Francie. Madeta – původní výrobce pro Českou republiku dal sýru název Niva, který dnes používají všichni výrobci. Obsahuje 50% tuku, jeho barva je b...

Nízkoenergetické sladidlo

Nízkoenergetické sladidlo

Také označováno jako náhradní sladidlo. Používá se nejvíce z důvodu snahy omezení rafinovaných cukrů v kuchyni. Vyrábí se z látek – sorbit, sacharin, acesulfam K, aspartman. Většinou mají podoby malých koleček, jedno pak vydá za kávovou lžičku nor...

Nízkotučná hořčice

Nízkotučná hořčice

Hořčice je dochucovací přípravek v podobě husté žluté nebo žlutohnědé pasty. 

Nízkotučné mléko

Nízkotučné mléko

Produkt Tura domácího. K dostání běžně v našich obchodech. Obsahuje důležité látky, bílkoviny, které jsou nezbytné pro náš organismus a také tuk, který je dobře využitelný, ale v případě nízkotučné formy obsahuje jen 0,5%, proto není vhodné podáva...

Nízkotučný jogurt

Nízkotučný jogurt

Nízkotučný jogurt je připravovaný většinou z kravského mléka. Obsahuje v průměru jen 1,5% tuku. Často je ceněný pro obsah živých bakterií, které pomáhají dobrému zažívání, protože upravují žaludeční a střevní mikroflóru. Nejběžnějšími kulturami js...

Nové koření

Nové koření

Toto koření je dnes používáno hlavně ve skandinávské kuchyni, ale nejen tam. Jeho peprná kořeněná, ale mírně nasládlá chuť se využívá k marinování a nakládání ryb, vepřového i hovězího masa. Přidává se do omáček a polévek. Okořenit jím můžeme i červené zelí, výborně chutná také v domácích paštikách. V mletém stavu se přidává na koláčů a cukrovinek, protože svou chutí připomíná skořici, muškát a hřebíček.

Nudle

Nudle

Těsto nudlí je směsí mouky, vajec a soli, která je důležitá pro konečnou chuť nudlí. Průřez nudle není kruhový. Tento charakteristický znak je rozlišuje od špaget. Jedná se o tenký pruh vařeného těsta. Využijeme je do polévek nebo v kombinaci se ...

Nutela

Nutela

Velice kalorická potravina s vysokým obsahem tuků a sacharidů. Její hodnotyjsou: - kilojouly (kJ): 2230, - bílkoviny (g): 7, - tuky (g): 29 - sacharidy (g): 59.Z nutričního hlediska je lepší ji nahrazovat čokoládou. Maže se hlavně dětemna chléb...