Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience z kategorie Vícedruhové koření a směsi

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Adžika

Adžika

U nás se sice používá suchá adžika v prášku, ale v gruzinské kuchyni se konzumuje podobně jako u nás hořčice. Můžete s ní dochutit kuře, jehněčí, ale také ji přidat do vegetariánských jídel, především pokrmů z luštěnin - fazolí či čočky. Skvěle zpestří chuť patizonu či lilku.  Adžika obsahuje česnek, koriandr, papriku a chmeli-suneli, kopr a sumah.

Baharat

Baharat

Koření se skládá z černého pepře, nového koření, koriandru, skořice, papriky a muškátového oříšku. Baharat můžete použít na drůbež, ryby nebo jehněčí. Výborně se také hodí do polévek a pokrmů z lilku, čočky nebo rýže.

Bouquet garni

Bouquet garni

U přípravy masa se bouquet garni používá ve složení bazalka, oregano, saturejka, šalvěj a rozmarýn. Do polévek se spíše hodí kombinace estragonu, kerblíku, saturejky, tymiánu a majoránky. U nás se používá bouquet garni přizpůsobený české kuchyni, tj. bobkový list, tymián a petržel nebo dokonce i česnek, kterým se koření nejen polévky, ale také různé omáčky.

Citronový pepř

Citronový pepř

Výborný k dochucení steaků, masových minutek, zapečených jídel, ale také do salátů, omáček, dresinků. Ideální pomocník k přípravě jídel z ryb a mořských plodů.

Country gril

Country gril

Kořenící směs, která je vhodná k marinování, pokud se smíchá s olejem (v takovéto marinádě pak stačí maso ponechat 2 hodiny, aby bylo připraveno ke grilu). Směs obsahuje sůl, sladkou papriku, sušený česnek, sušenou cibuli, oregano, bazalku, kmín, sušenou petrželovou nať, šalvěj, pepř a chilli.

česneková drť

česneková drť

Ideální k přípravě marinád a omáček, skvělá k přípavě pokrmů z masa, zeleniny, ale také do polévek a jiných pokrmů s cílem získat česnekovou chuť a aroma.

čtvero koření

čtvero koření

Tato velmi ostrá, ale nasládlá kombinace koření, složená z bílého pepře, hřebíčku, zázvoru a muškátového oříšku se používá hlavně do uzenin. Má ale i širší použítí - do dušených jídel, pečených či grilovaných pokrmů.

čubrica

čubrica

V kuchyni se využívá hlavně do mletých mas (musaka), při rožnění a grilování (kebab), do zapékané zeleniny, luštěninových jídel a slaných pomazánek, ale také do hustých zeleninových polévek. Základ jejího složení tvoří saturejka, pískavice, sůl a chilli. Může v ní být obsažen i libeček, celer nebo kukuřičná mouka.

Fines herbes

Fines herbes

Stejně jako bouquet garni, také bylinky fines herbes se dají použít buď čerstvé nebo sušené. Kombinace bylin může být opravdu bohatá. Tato směs se může skládat z kerblíku, petrželky, estragonu, pažitky, ale lze ji také obohatit o takové bylinky jako šalvěj, tymián, saturejku nebo rozmarýn či bazalku. Některé směsi fines herbes obsahují dokonce i pomerančovou kůru nebo bobkový list. Touto rozmanitou směsí můžeme kořenit saláty, zeleninové, ale i vaječné a tvarohové pokrmy. Lze ji přidat do omelety, masa (hlavně ryb a mořských plodů).

Garam masala

Garam masala

Garam masála je v indické kuchyni stejně důležitá jako kari směsi. Její základ tvoří černý pepř, křížový kmín, muškát, hřebíček, skořice, koriandr a bobkový list. Jsou možné i jiné kombinace, které dají vzniknout jemnějšímu odstínu chuti (s kardamomem) nebo ostřejší masale (s chilli, fenyklem, sezamem a ajowanem). Typickým je pro garam masalu použití v bramborových knedlíčcích. Lze ji ale libovolně přidat do jakéhokoli tepelně upraveného jídla.

Grilovací koření

Grilovací koření

Tato kořenící směs je v kuchyni velmi oblíbená. Dotvoří nám totiž celkovou chuť připravovaného pokrmu a její využití je široké. Rozlišujeme ostré grilovací koření – ve směsi je obsažen kardamon, hřebíček, skořice, muškátový květ, kmín, muškátový oříšek, pepř a hlavně pak pálivá červená paprika, česnek a jemné grilovací koření – neobsahuje téměř žádný pepř a parika je nahrazena sladkou. Jeho barva se pohybuje od světle hnědé až po červenou, záleží, od jakého výrobce si směs zakoupíme. Použití se meze nekladou, přidáváme ho k pečenému masu, do mletého masa, do marinád na grilované maso.

Gulášové koření

Gulášové koření

Směs koření určená především k přípravě masitých jídel, gulášů (vepřových, hovězích, zvěřinových, ale také bramborových, houbových, atd.), dušených mas, polévek, omáček.

Harísa

Harísa

Tato ďábelská směs, vystavěná na základě koření koriandru, chilli, česneku, soli, papriky a cuminu se využívá k doostření pálivějších jídel jako jsou guláše, dušené zelenině a k jejím omáčkám připravovaných na „tuniský způsob“. Výborně se hodí na grilovaná masa a ryby.

Houbové koření

Houbové koření

Všestranné použítí do polévek, omáček, gulášů, vhodné i na grilování a k tepelné úpravě zeleniny.

Chilli koření

Chilli koření

Existuje mnoho variací koření. Chilli koření se skládá hlavně z mletých chilli papriček, oregana, křížového kmínu, feferonek, nového koření a hřebíčku. Může se ale do něj rovněž přidat paprika, cukr či černý pepř. Chilli koření je méně ostré než tzv. kayenský pepř (viz jednodruhové chilli), oblíbené je ale také především v mexické a španělské kuchyni, kde se přidává do všech pokrmů, kterým potřebujeme dodat ten správný říz, ať už se jedná o maso nebo o zeleninu.

Chmeli-suneli

Chmeli-suneli

Tato směs u nás není moc známá, ale je obsažena v nám celkem dostupné směsi koření – adžice. Chmeli-suneli obsahuje sušené bylinky jako majoránku, kopr, černý pepř, bazalku saturejkú nebo i bobkový list, koriandr a mátu. Má podobné využití jako adžika, můžeme ji tedy přidat k ochucení kuřete, jehněčího nebo vegetariánských jídel (především pokrmů z luštěnin).

Kari koření

Kari koření

Kari koření je speciální směs. Může se skládat až ze 40 druhů různých koření a jeho chuť se může rozvinout od velice jemné až po silně ostrou. Hlavními složkami jsou kurkuma, koriandr, černý pepř, zázvor, hořčičné semínko, křížový kmín, ale v některých mixech můžeme najít také muškátový oříšek, hřebíček, chilli nebo kardamom. U nás se kari používá hlavně do rýžových pokrmů, masových jídel podávaných s rýží nebo kuskusem. Přidává se jak do polévek, tak i omáček.

Koření na bylinkové máslo

Koření na bylinkové máslo

Směs nadrobno nasekané petržele, celeru, bazalky, česneku a jiných zelených bylin. Tato směs se přimíchá do másla a vznikne nám chutná pomazánka. Směs je také vhodná do pomazánek, polévek, omáček, zeleninových salátů, mletých mas, nádivek, na steaky, ryby. Pro zpestření jídla můžeme směs bylinek posypat na brambory, rýži, těstoviny nebo jednoduše použít místo petrželky.

Koření na čínu

Koření na čínu

Koření určené na čínské pokrmy či na čínu (maso připravené v pánvi se zeleninou, podávané s rýží).

Koření na kuře

Koření na kuře

Jedná se o směs koření, které je specielně namíchaná pro grilované či pečené kuře. Lze užít na veškeré drůbeží, vepřové, jehněčí, telecí masa a ryby. Díky svému složení vytvoří zlatavou kůrčičku na pečeném kuřeti. Přitom pečené kuře zůstává plné šťávy a není vysušené. Koření zatáhne póry v kůžičce kuřete a z masa tak nevytéká šťáva. Složení: cibule, cukr, paprika sladká i pálivá, rozmarýn a sůl

Koření na mleté maso

Koření na mleté maso

Domácí mleté maso má mnohem lepší chuť, když do něj přidáme koření na mleté maso. Můžeme z něj připravit i jiné chutné pokrmy např. sekanou, karbanátky nebo plněné papriky. Tato kořenící směs je namíchána dle tajných receptur. Je vhodná i na kuřecí maso, pikantní křidélka a jiné. Složení: sůl, muškátový ořech, chilli, pepř, česnek a další.

Koření na ryby

Koření na ryby

Koření vhodné na pečení, smažení či grilování sladkovodních nebo mořských ryb. Také je vhodné ke kořenění rybích polévek a omáček. Je to mletá směs bazalky, česneku, černého pepře, papriky, kurkumy, kmínu, koriandru, tymiánu, zázvoru, pískavice, saturejky, soli a dalších ingrediencí. Ryby můžeme přímo posypat tímto kořením nebo připravit jednoduchou marinádu z oleje, citrónové šťávy a koření. Vše důkladně promícháme a ryby do této marinády naložíme minimálně na 30 minut.

Koření pěti vůní

Koření pěti vůní

Tato směs koření má podobu prášku. Skládá se ze skořicové kůry, badyánu a sečuánského pepře. Kromě tohoto základu směs obsahuje také hřebíček a fenykl. Můžeme se ale také setkat s přidaným kardamomem, zázvorem či lékořicí. V kuchyni se tato exoticky nasládlá chuť využívá k přípravě masitých pokrmů, do marinád a omáček.

Koření ras el hanout

Koření ras el hanout

Jedná se o africkou směs koření, která obsahuje skořici, muškátový oříšek, kardamom, kurkumu, nové koření, hřebíček, chilli a pepř.

stránka: