Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ingredience od písmene K

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Kabanos

Kabanos

Masný výrobek. Původem z východní Evropy. Vyrábí se z vepřového masa. Má výraznou chuť i aroma, to všechno je podtrženo procesem uzení, kdy kabanos získává i svůj charakteristický vzhled. Jedná se o velmi dlouhou, ale tenkou uzeninu. Při výrobním ...

Kahlua

Kahlua

Likér, produkt dánské firmy, který se vyrábí od roku 1936. Mexická receptura tohoto nápoje obsahuje prvotřídní ingredience. Je postavena na rumu a špičkové 100% arabica kávě z Mexických hor oblasti Veracruz. K dosažení dokonalé chuti likéru je důl...

Kachna

Kachna

Maso obsahuje mnoho látek prospěšných pro naše tělo, napomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Stejně tak se kachní tuk řadí mezi ty zdravější tuky, které naše tělo přijímá. Oblíbeným receptem na úpravu kachního masa je pečená kachna s kyselým zelím...

Kachna divoká

Kachna divoká

Patří mezi vodní pernatou zvěřinu (žije ve volné přírodě a je lovena). Maso má málo tučné s jemnou strukturou, má osobitou chuť a vůni. Barva masa je až hnědočervená, tmavší, než bývá maso kachny domestikované. Obsahuje méně živočišného škrobu a p...

Kachní játra

Kachní játra

Kachní játra jsou právem řazena mezi delikatesy ne jen francouzské kuchyně. Přestože jsou tučnější, jsou užívaná k přípravě lahodných paštik, předkrmů, náplní, restovaná jsou skvělou přílohou salátů, nakládají se do marinád, bylinek, sádla. Lahodn...

Kachní prsa

Kachní prsa

Část z kachny.

Kachní vejce

Kachní vejce

Podobná velikostně i barvou běžným slepičím vejcím. Běžně k dostání na trhu, musíme ale počítat s vyšší cenou. Je v podstatě doporučeno nepoužívat je ke konzumaci, označují se jako zdravotně závadná. Pokud si je ale i přes to všechno chceme dopřá...

Kakao

Kakao

Označení pro prášek získaný z plodů kakaovníku. Původem z Jižní Ameriky. Samotný prášek má velice výraznou hořkou chuť, je hlavní ingrediencí pro výrobu čokolády. Obsahuje 23% tuku a 5% cukru, proto je nutné prášek doslazovat a také kofein a ostat...

Kakaové boby

Kakaové boby

Jsou to plody kakaovníku, které se používají na výrobu čokolády, či kakaa. Obsahují antioxidanty, vitamíny a minerály.

Kakaové boby v kokosovém cukru

Kakaové boby v kokosovém cukru

Ochucené kakaové boby.

Kaki

Kaki

Jiným označením Tomel japonský. Oranžový lesklý plod, velikostně se dá přirovnat jablku, tvarově pak rajčeti. Někdy se jeho barva může zdát až červená. Dužina je velmi měkká, proto je možné jej vyjídat lžičkou stejně jako kiwi. Slupku loupeme, ta ...

Kalamar

Kalamar

Plody moře. Vzhledově podobný sépii, ale má větší protažené tělo a trojúhelníkové ploutve. Na hlavě je deset chapadel. Z kalmara konzumujeme vše mimo hlavu. Výborně chutná plněný nádivkou a dušený v houbové omáčce. Při tepelné úpravě se tělo smrsk...

Kalvados

Kalvados

Jablečný destilát. O původ této pálenky se dělí Francie a Španělsko. Vyrábí se v procesu destilace kvašeného jablečného moštu. Poté se nechává odležet v dřevěných sudech, které jsou převážně dubové, po dobu nejméně dvou let. Jeho chuť je jemná, la...

Kambala

Kambala

Kambala velká se pokládá ze jednu z nejlahodnějších mořských ryb, což se odráží i na trochu vyšší cenně. Je vhodná na všechny způsoby úpravy.

Kančí maso na guláš

Kančí maso na guláš

Zvěřina. Maso je tučné, podobá se vepřovému. Má specifické aroma, připravujeme z něj mnoho pokrmů. Díky většímu obsahu tuku se při přípravě nemusíme bát přílišného vysušení masa. Jediné nebezpečí, které při tepelné úpravě hrozí je, že maso začne b...

Kandované ovoce

Kandované ovoce

Ovoce s vysokým obsahem cukru. Vyrábí se v procesu napuštění ovocných plodů cukernatým roztokem. Ovoce se několik dní postupně máčí v různě koncentrovaných roztocích, až hladina obsahu cukru dosahuje 75%. Doba se odlišuje podle typu plodů, ale nej...

Kandysový cukr

Kandysový cukr

Jiným názvem také cukrkandl. Jedná se o velké zlatohnědé krystaly. Vyrábí se odpařováním vysoce koncentrovaného roztoku cukru, proto je stejně tak nezdravý pro organismus jako běžný cukr. Rozlišujeme bílou a hnědou formu kandysu. Bílá sladí stejně...

Kanec

Kanec

Zvěřina. Maso je tučné, podobá se vepřovému. Má specifické aroma, připravujeme z něj mnoho pokrmů. Maso z části hřbetu, kýty je vhodné péct, ale také grilovat. Zadní kýta je nejoblíbenější pečená, podávaná se zelím. Díky většímu obsahu tuku se při...

Kanolový olej

Kanolový olej

Obsahuje kyselinu olejovou a látky, které jsou pro náš organismus prospěšné a některé z nich i nezbytné. Jsou lepší variantou než nasycené tuky. Ty totiž obsahují velký podíl cholesterolu, který je pro naše tělo ve velkém množství škodlivý. Nenasy...

Kantalup

Kantalup

Jiným označením také meloun bradavičnatý. Řadíme jej mezi cukrové melouny, semena jsou soustředěna doprostřed dužiny, takže je lze snadno vyjmout. Kantalup má na povrchu zelenou slupku, která je rozbrázděna žlutými a zelenými rýhami. Zralý plod sv...

Kapary

Kapary

V kuchyni se používají nerozvinutá poupata, která se nakládají do slaného octového nálevu nebo jen do soli. Mají nahořklou chuť umocněnou octem a solí, jež se využívá hlavně při přípravě pikantních omáček, past, salátů, majonéz (tatarská omáčka), ryb a drůbežího či jehněčího masa.

Kapr

Kapr

Sladkovodní ryba. Původem z Evropy. Tělo protáhlé, neozubená ústa. Hmotnost se může vyšplhat až ke 20kg a délka až ke 100cm. V České republice je tradičním vánočním pokrmem, ale dopřát si jej můžeme samozřejmě i přes rok. Maso jemné a lahodné chut...

Karambola

Karambola

Exotické ovoce. Chuť je sladkokyselá, ale příjemně osvěžující. Plody jsou středně velké a mají typický tvar, který je na průřezu hvězdicovitý (pěticípá hvězda). Před samotnou konzumací musíme ze světle zeleného plodu odstranit nahnědlá žebra, kter...

Kardamom

Kardamom

Jeho ostrá kafrovitá chuť se využívá do koláčů a pečiva, perníků, vánoček, preclíků, mazanců i dortů. Stejně jako badyán nebo anýz, tak i kardamom je možné přidat do nejrůznějších pudinků a ovocných kompotů. Znám je i tzv. kardamomový chlebíček. Výborně se ale hodí i do uzenin, masových, rybích i bramborových specialit. V asijské kuchyni se používá do jídel jako je karí nebo pilaf.

Kari koření

Kari koření

Kari koření je speciální směs. Může se skládat až ze 40 druhů různých koření a jeho chuť se může rozvinout od velice jemné až po silně ostrou. Hlavními složkami jsou kurkuma, koriandr, černý pepř, zázvor, hořčičné semínko, křížový kmín, ale v některých mixech můžeme najít také muškátový oříšek, hřebíček, chilli nebo kardamom. U nás se kari používá hlavně do rýžových pokrmů, masových jídel podávaných s rýží nebo kuskusem. Přidává se jak do polévek, tak i omáček.

stránka: