Jahody

Bobuloviny patřící do čeledi řůžovitých. Jsou prvním sezonním ovocem v našich podmínkách. Ovoce je typické svou vůní i chutí, obsahuje řadu vitamínů a minerálů jako je vitamin C, vitamin B, betakaroten, železo, mangan, kafrový olej a kyselinu ellagovou, která má protirakovinné a protizánětlivé účinky. Jahodové plantáže vznily už v 18. století. Nejznámější jsou jahůdky lesní, měsíční a zahradní, ale existuje více než 100 odrůd tohoto ovoce. Konzumace jahod vám může pomoci ke štíhlé linii, podpořit vstřebávání kyslíku do krve a chránit buňky proti virům a bakteriím. Doporučují se při onecmocnění dnou a revmatu. Někteří jedinci však mohou pocítit alergické reakce v podobě kopřivky či vyrážky nebo netoleranci. V kuchyni je využijete na mnoho způsobů. Výborné jsou do pohárů, se šlehačkou, do koláčů, dortů, zákusků, do palačinek, knedlíků apod. Dále se zpracovají sušením, kandováním, na džusy, sirupy, džemy a kompoty.  
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář