Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Jahody

Jahody

Přidat na Pinterest
Bobuloviny patřící do čeledi řůžovitých. Jsou prvním sezonním ovocem v našich podmínkách. Ovoce je typické svou vůní i chutí, obsahuje řadu vitamínů a minerálů jako je vitamin C, vitamin B, betakaroten, železo, mangan, kafrový olej a kyselinu ellagovou, která má protirakovinné a protizánětlivé účinky. Jahodové plantáže vznily už v 18. století. Nejznámější jsou jahůdky lesní, měsíční a zahradní, ale existuje více než 100 odrůd tohoto ovoce. Konzumace jahod vám může pomoci ke štíhlé linii, podpořit vstřebávání kyslíku do krve a chránit buňky proti virům a bakteriím. Doporučují se při onecmocnění dnou a revmatu. Někteří jedinci však mohou pocítit alergické reakce v podobě kopřivky či vyrážky nebo netoleranci. V kuchyni je využijete na mnoho způsobů. Výborné jsou do pohárů, se šlehačkou, do koláčů, dortů, zákusků, do palačinek, knedlíků apod. Dále se zpracovají sušením, kandováním, na džusy, sirupy, džemy a kompoty.  

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Trošku sladký salát

Trošku sladký salát

Saláty natrháme na kousky, ovoce pokrájíme, balkánský sýr nakrájíme na kostičky. Vše promícháme, podáváme...

Bowle v melounu

Bowle v melounu

Meloun seřízneme asi ve třetině výšky a vydlabeme. Dužinu pokrájíme na kousky. Ananas a jahody také pokrá...

Citronový dort s jahodami

Citronový dort s jahodami

Vejce rozdělíme na žloutky a bílky – nejprve si z bílků s trochou soli vyšleháme tuhý sníh a poté vyšleháme...

Skořicová ovesná kaše s banánem a jahodami

Skořicová ovesná kaše s banánem a jahodami

Smícháme mléko, skořici, cukr a ovesné vločky. Přidáme na kolečka nakrájené banány (1,5 kusů) a vaříme 5 mi...

Jahodovo-rebarborový koláč

Jahodovo-rebarborový koláč

Smícháme mouku, sůl, cukr krupici a máslo a vytvoříme směs podobnou drobence. Přilijeme 80 ml vody a vyprac...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Jahody Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře