Koláč z lineckého těsta
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Těsto: 300g hladké mouky 120g moučkového cukru 200g másla 1 vejce 1 lžíce nastrouhané citronové kůry Náplň: 2 vejce 150g krupicového cukru 400g měkkého tvarohu, Jahody
1)Mouku smícháme s moučkovým cukrem a prosejeme ji na vál. Přidáme máslo nakrájené na kousky, vejce a citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut odležet.
2) Náplň: U vajec oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a poloviny krupicového cukru vyšleháme pevný sníh. Tvaroh utřeme se žloutky a zbylým krupicovým cukrem. Nakonec vmícháme bílkový sníh.
3) Těsto rozpůlíme. Jednu část rozválíme na kulatý plát, kterým vložíme koláčovou formu a vytvoříme zvýšený okraj. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň a na ní rozložíme jahody (nebo jiné ovoce). Ze zbylého těsta vyválíme tenké pramínky a složíme je na koláč do mřížky.
4) Pečeme v troubě vyhřáte na 180°C asi 45 minut. Koláč necháme vychladnout ve formě a pak vykoupíme. Dobrou chuť!
14. 04. 2020